Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan hoitaja­mitoitus ei toimi nyky­muodossaan: ”Vanhuspalvelut ovat modernin ajan pahimmassa kriisissä”

”Tämä vaatii täydellisen korjausliikkeen hallitukselta”, Orpo sanoo.

Kokoomus kertoo omat keinonsa vanhustenhoidon kriisiin lähiaikoina.

11.8. 18:13

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että hoitajamitoitus ja hoitajapulan yhdistelmä on ajanut vanhuspalvelut todennäköisesti modernin ajan pahimpaan kriisiin.

”Vanhuspalveluiden tila yhdistettynä hoitajapulaan on niin kokonaisvaltaisen suuri kysymys, että se vaatii erityisen laajan ohjelmapaketin. Hoitajamitoitus ei ainakaan nykymuodossaan toimi. Sille on tehtävä jotain”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan vanhustenhoito on nyt tilanteessa, josta kokoomus ennen viime vaaleja varoitti.

”Meillä on vanhuspalvelut pahemmassa kriisissä kuin ne ovat olleet varmaan koskaan modernin historia aikana. Tämä vaatii täydellisen korjausliikkeen hallitukselta. Ei voi olla niin, että hallitus syyttää toisiaan ja levittelee käsiään. Tähän on pakko löytää ratkaisuja”, Orpo sanoo.

”Kaavamaisella yhden hoitomuodon hoitajamitoituksella ei ratkaista vaan pahennetaan ongelmaa. Hoitajia ei ole tarpeeksi. Kolmetuhatta yksityisen hoivan paikkaa on poistettu käytöstä. Kotipalveluiden piirissä olevat vanhukset ovat huonommalla hoidolla ja huonompikuntoisia. He hakeutuvat päivystykseen ja täyttävät päivystykset.”

Lue lisää: Hoitajapula sulkee jo vanhusten hoitopaikkoja pääkaupunkiseudulla

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) väläytti jo joustoja hoitajamitoitukseen Ilta-Sanomien haastattelussa tiistaina.

Lindén kysyi, voisiko avustavalla henkilökunnalla teettää tehtäviä, jotka laskettaisiin mitoitukseen sisään.

”Asioita pitää katsoa kaikilta kanteilta, että voidaanko laki pitää voimassa, mutta jossain määrin tulkinnoilla helpottaa”, Lindén sanoi IS:lle.

Orpo sanoo, ettei hän ”tässä ja nyt” lähde vaatimaan hoitajamitoituksen romuttamista.

”Tulemme esittämään lähiaikoina oman vaihtoehtomme siitä, miten tämä pitää korjata.”

Orpon varovaisuus saattaa johtua siitä, että hän voisi olla nyt jopa pääministeri ilman edellisten eduskuntavaalien alla käytyä hoitajamitoituskeskustelua. Viime vaalien alla vanhustenhoidossa paljastui vakavia ongelmia. Erityisesti yksityisiä terveysyrityksiä syytettiin siitä, että ne hoitavat vanhuksia liian vähäisellä henkilökunnalla.

Monet puolueet alkoivat ajaa ratkaisuksi hoitajamitoitusta.

Ennen vaaleja Orpo oli ainoa suuren puolueen puheenjohtaja, joka avoimesti vastusti esitettyä hoitajamitoitusta.

”Ihminen ei ole desimaali”, Orpo sanoi. Jälkikäteen on arveltu, että merkittäviltä osin tuon lauseen takia kokoomus saattoi menettää pääministeripuolueen paikan.

Myöhemmin myös kokoomus kääntyi kannattamaan hoitajamitoitusta.

Hoitajamitoitus tuli voimaan loppuvuodesta 2020, mutta siihen tuli useiden vuosien siirtymäaika, jotta kunnat ja muut palveluntuottajat voivat varautua henkilöstötarpeen ja kustannusten kasvuun.

Ensi huhtikuun alusta alkaen jokaista vanhusta kohden on tarkoitus olla tehostetussa palveluasumisessa sekä laitoshoidossa vähintään 0,7 työntekijää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat