Eri puolueiden edustajat keskustelivat seksuaalirikoslain uudistuksesta

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r)

16.8. 15:24 | Päivitetty 16.8. 16:15

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen. Keskeisin osa uudistusta on, että jatkossa raiskaus määritellään rikoslaissa suostumuksen puutteen kautta. Sen lisäksi uudessa laissa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tulee kovemmat rangaistukset sekä suojaikärajaa vahvistetaan.

Laissa säilytetään nykyinen 16-vuoden suojaikäraja, mutta sitä nuorempiin lapsiin kohdistuvat sukupuoliyhteydet ovat jatkossa sellaisinaan rangaistavina lapsenraiskauksina. Kyseessä on uusi rikos. Jatkossa ei enää selvitettäisiin lapsen suostumusta vaan sukupuoliyhteydet muuttuisivat hyväksikäyttörikoksista lapsenraiskauksiksi.

Uudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa 1. tammikuuta.

Uudistuksen myötä toteutui myös Suostumus 2018 -kansalaisaloite.

Suostumus 2018 -kampanja ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty järjestivät aiheesta seminaarin tiistaina. Seminaarissa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoi uudistuksesta. Lisäksi eri puolueiden kansanedustajat puhuivat paneelikeskustelussa seksuaalirikoslain uudistuksesta ja seuraavista askeleista seksuaaliväkivallan torjumiseksi.

Paneeliin osallistuivat Saara-Sofia Sirén (kok), Iiris Suomela (vihr), Mai Kivelä (vas), Tiina Tuomela (kd) ja Anna-Maja Henriksson.

HS näyttää sen suorassa lähetyksessä kello 15.30 alkaen.

Uutista muokattu 16.8. klo 15.49: Poistettu Matias Mäkynen (sd) ja Leena Meri (ps) paneelin osallistujien listalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat