Marin: Toimintakykyni oli juhlimisesta huolimatta oikein hyvä, työtehtäviä ei ole jäänyt hoitamatta – Pääministeri kertoi käyneensä huumetestissä

Marinin juhlinta viihdemaailman henkilöiden kanssa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua yksityistilaisuudessa kuvattuja videopätkiä.

19.8. 15:11 | Päivitetty 19.8. 18:14

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi perjantaina käyneensä huumetestissä. Sen tulos tulee viikon kuluessa.

Hän kiisti perjantaina käyttäneensä huumeita.

”Ikinä en ole elämässäni käyttänyt huumeita, en edes nuoruusvuosinani”, hän sanoi Kesärannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

”Koska tällaista epäilyä halutaan herättää, kävin testeissä varmuuden vuoksi. Minuakin koskee syyttömyysolettama, ja toivon, ettei tällaista väitettäisi.”

Marin sanoi myös, että hän ei ole ollut juhlissa, joissa olisi nähnyt muidenkaan vieraiden käyttävän huumeita.

Marinin juhlinta viihdemaailman henkilöiden kanssa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua yksityistilaisuudessa kuvattuja videopätkiä.

Videot ovat herättäneet kysymyksiä pääministerin harkintakyvystä, päihteiden käytöstä ja turvallisuudesta.

Perjantaina kävi ilmi, että mediatietojen perusteella Marin ei ollut enää kesälomalla kohua herättäneen juhlintavideon kuvaushetkellä. Marinille ei ollut nimetty sijaista, joka olisi hoitanut hänen tehtäviään.

Lue lisää: Sanna Marin ei ollut lomalla juhlinta­videon kuvaus­hetkellä – sijaista ei ollut nimetty

Lue lisää: Miksi pää­ministerin yksityis­elämä on uutinen? Sen arvioinnissa yhden sanan arvo on mitätön

Marinilta kysyttiin perjantain tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen, olisiko hän tarvittaessa ollut vapaailtanaan työkykyinen.

Hän sanoi, että hänen mielestään hänen toimintakykynsä oli tuona viikonloppuna ”oikein hyvä”. Hän sanoi, että hänet saa aina kiinni joko puhelimitse tai turvahenkilön kautta. Hän kertoi myös, että hänellä oli virkapuhelin mukaan vapaa-ajan vietossaan.

”Valtioneuvosto on aina toimintakykyinen, eikä kokouksia kutsuta koolle keskellä yötä. Jos minua tarvitaan tavoittaa, olen aina valmis tekemään työtehtäviä”, hän sanoi.

Marin korosti myös, että viikonlopulle ei ollut odotettavissa mitään kokouksia tai muita työtehtäviä. Hän sanoi, että jos niitä olisi ollut tiedossa, hän ei olisi lähtenyt juhlimaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) käveli toimittajien eteen Kesärannassa perjantaina. Taustalla hänen erityisavustajansa Iida Vallin.

Marinin vapaa-ajan vietto on ollut otsikoissa aiemminkin. Viime vuonna Marinin juhlimisesta nousi kohu, kun hän jatkoi iltaansa Helsingin yöelämässä vaikka oli saanut tiedon altistumisestaan koronavirukselle. Lisäksi hän oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin vastoin ohjeita.

Perjantaina Marin arvioi, että ”massiivinen uutisointi” hänen juhlimisestaan antaa vääristyneen kuvan hänen toiminnastaan.

Hän sanoi käyttävänsä valtaosan ajasta työntekoon ja toiseksi eniten perhe-elämään. Juhlimassa hän sanoi käyvänsä muutamia kertoja vuodessa. Myös iloa ja vapaa-aikaa tarvitaan elämään, hän sanoi. Erityisesti kesällä ystävien tapaamiseen on jäänyt aikaa, kun politiikassa on hiljaisempaa ja eduskunta kesälomalla.

”Yhtään pääministerin tehtävää ei ole jäänyt hoitamatta sen takia, että olen viettänyt aikaa ystävieni kanssa”, hän sanoi.

”Minä uskon, että suomalainen yhteiskunta ja sen resilienssi kestää sen, että minä laulan ja tanssin ystävieni kanssa.”

Marinilta kysyttiin myös hänen alkoholinkäytöstään.

Hän sanoi, että valtaosan vuodesta hän käyttää hyvin vähän alkoholia.

Kesällä ystävien kanssa hän myönsi olleensa joskus humalassa. Hän sanoi kuitenkin, ettei ole ollut yhtenäkään aamuna krapulassa ja on kävellyt aina ”omin jaloin”.

Kun Marinilta kysyttiin, millaiseen päihteiden käyttöön hän kannustaa kansalaisia, vastaus oli: ”Lailliseen päihteidenkäyttöön.”

Alla on tallenne koko tilaisuudesta:

Oikaisu 19.8. klo 15.19: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Marin olisi kiistänyt perjantaina käyttäneensä huumeita. Hän sanoi asian torstaina.

Muokkaus 19.8. klo 18.07: Juttuun on päivitetty Marinin tiedotustilaisuuden antia.

HS seurasi Marinin tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat