Sanna Marin pyytää anteeksi Kesärannassa järjestämistään juhlista leviävää kuvaa: ”Se ei ole asiallinen”

Pääministeri Marin vahvisti, että sosiaalisessa mediassa leviävä kuva on Kesärannasta ja se on kuvattu heinäkuun alussa Ruisrockin jälkeen.

23.8. 11:54 | Päivitetty 23.8. 15:46

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi tiistaina anteeksi Kesärannassa otettua, sosiaalisessa mediassa leviävää kuvaa.

”Mielestäni se kuva ei ole asiallinen. Pyydän anteeksi, mielestäni sitä kuvaa ei olisi pitänyt ottaa”, Marin sanoi toimittajille tiistaina.

Kuvassa kaksi naista suutelee paikassa, jonka tausta näyttää pääministerin virka-asunnolta Kesärannalta. Naiset ovat nostaneet paitansa ylös niin, että heidän rintansa ovat paljaana. Kuvassa he peittävät rintansa, toinen Finland-kyltillä.

Lue lisää: Tämä tiedetään kuvasta, jota Marin pyysi anteeksi: some­vaikuttajat poseeraavat paidan­helmat ylhäällä virka-asunnon tiedotus­tilassa

Marin vahvisti, että kuva on Kesärannasta ja se on kuvattu Ruisrockin jälkeen sunnuntaina. Hän oli tuolloin kutsunut vieraita Kesärantaan.

Ruisrock järjestettiin 8.–10. heinäkuuta. Marin oli tuolloin kesälomalla.

”Olemme saunoneet, uineet, viettäneet aikaa saunalla ja piha-alueella”, Marin sanoi.

Kesärannan alakerran vessat ovat olleet vieraiden käytössä ja kuva on hänen mukaansa otettu niiden yhteydessä olevissa tiloissa.

Malli ja sosiaalisen median vaikuttaja Sabina Särkkä sekä kirjailija, runoilija ja sosiaalisen median vaikuttaja Natalia Kallio Kesärannassa kuvatun videon pysäytys­kuvassa. Video julkaistiin Särkän Tiktok-tilillä, josta se on jo poistettu. Särkkä pyysi tiistaina 23. elokuuta Instagram-tilillään anteeksi kuvan julkaisemista.

Myöhemmin tiistaina myös kuvassa esiintynyt malli Sabina Särkkä pyysi kuvaa anteeksi.

Hän sanoi Instagramissa julkaisseensa 10. heinäkuuta asiattoman kuvan, joka olisi pitänyt jättää ottamatta. Hän sanoo olevansa syvästi pahoillaan ja pyytävänsä anteeksi käytöstään.

Marinin mukaan kyse oli ainoasta henkilökohtaisesta juhlasta, jonka hän on lomansa aikana järjestänyt Kesärannassa.

”Sinänsä illanvietossa ei muutoin ole mitään ihmeellistä tapahtunut.”

Hän arvioi, ettei juhlista ole koitunut myöskään turvallisuushaittaa. Itse Kesärannan rakennuksen ovet olivat kiinni ja valvomo tarkkailee piha-aluetta koko ajan, hän sanoi. Vieraiden nimet oli ilmoitettu valvomoon.

Marin vastasi toimittajien kysymyksiin suurlähettiläspäivien yhteydessä tiistaina.

Marinin vapaa-ajanvietto on ollut otsikoissa viime viikosta asti. Tuolloin julkisuuteen levisi videoita, joissa Marin juhlii ja tanssii railakkaasti. Mediatietojen mukaan hän ei ollut kesälomalla videoiden kuvaushetkellä. Tämä tarkoittaa, ettei Marinille ollut nimetty sijaista, joka olisi hoitanut hänen tehtäviään.

Marin meni sen jälkeen oma-aloitteisesti huumetestiin, josta ei todettu huumausaineita.

Suurlähettiläspäivien yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa myös presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin, onko Suomen valtiollisessa päätöksenteossa tai turvallisuudessa jokin vaarantunut sinä yönä, kun Marinin juhlimisvideo on kuvattu.

”Ei sinä yönä kait mitään merkittävää tapahtunut”, Niinistö totesi. Hänen tiedotustilaisuutensa pidettiin ennen kuin Marin oli myöntänyt Kesärannassa kuvatun kuvan aitouden ja pyytänyt sitä anteeksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei halunnut tiistaina kommentoida Marinin anteeksipyyntöä tai otettua kuvaa millään tavoin. Yleisellä tasolla hän kuitenkin vaati Marinilta vahvempaa johtajuutta asiakysymyksissä.

”Minusta olisi erinomaista, jos huomio kiinnittyisi myös siihen, mitä pääministeri ei tee. Meillä on maa keskellä erittäin vaikeaa tilannetta”, Orpo sanoi viitaten muun muassa energiakriisiin, inflaatiotilanteeseen ja terveydenhuollon ongelmiin.

Aiemmin tiistaina Marin piti puheen suurlähettiläille. Hän sanoi muun muassa, että Venäjän kanssa ei tulla enää palaamaan samanlaisiin suhteisiin kuin ennen sen hyökkäystä Ukrainaan.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Venäjän kanssa ei palata entisiin suhteisiin

Suomea maailmalla edustavat suurlähettiläät ovat kokoontuneet Helsinkiin tiistaihin asti kestävään kokoukseen, jossa Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ja maan ulkopoliittinen johto tapaavat toisiaan.

Kokouksessa käsitellään maailmanpolitiikan murrosta, kuten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan vaikutusta kansainväliseen järjestykseen. Lisäksi esillä on muun muassa EU:n rooli muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä.

Myös presidentti Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä tiistaina.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Ukrainan sota voi levitä laajemmalle, maailmassa voi puhjeta muitakin konflikteja

Muokkaus 23.8. klo 12.28: Päivitetty uutiseen Marinin tiedotustilaisuuden antia. Muokkaus klo 13.33: Lisätty presidentti Niinistön ja Petteri Orpon kommentit. Täsmennys klo 15.45. Lisätty Ruisrockin ajankohta.

HS seurasi Marinin tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat