Suomalaisista 42 prosenttia arvioi, että heidän kuvansa Sanna Marinista on huonontunut

46 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, etteivät tapahtunut ja siitä kerrotut asiat ole vaikuttaneet heidän käsitykseensä Sanna Marinista pääministerinä. Sen sijaan 42 prosenttia katsoo, että kuva Marinista on muuttunut huonommaksi.

Toimittajien ympäröimä pääministeri Sanna Marin piti tiistaina suurlähettiläspäivillä lehdistötilaisuuden Pikkuparlamentin edessä.

26.8. 14:27 | Päivitetty 26.8. 22:51

Pääministeri Sanna Marinin (sd) vapaa-ajan vietosta käyty julkinen keskustelu on jakanut suomalaiset kahteen lähes yhtä suureen leiriin, paljastaa Helsingin Sanomien teettämä gallup.

Gallupin mukaan 46 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, etteivät tapahtunut ja siitä kerrotut asiat ole vaikuttaneet heidän käsitykseensä Marinista pääministerinä. Sen sijaan 42 prosenttia katsoo, että kuva Marinista on muuttunut huonommaksi.

Lähes joka kymmenennen näkemys Marinista pääministerinä on jopa parantunut. Loput eli kolme prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.

HS kysyi myös, miten Marinin toiminnasta käyty keskustelu on vaikuttanut pääministeri-instituutioon. Vastaukset olivat hyvin samansuuntaisia.

Vajaa 40 prosenttia oli sitä mieltä, että Marinia koskevilla kohuilla on ollut pääministeri-instituutiota heikentävä vaikutus. 46 prosenttia katsoi, etteivät Marinin vapaa-ajanvietto ja siitä kerrotut asiat ole vaikuttaneet instituutioon mitenkään.

Kuusi prosenttia kokee pääministerin juhlinnan vahvistaneen instituutiota, ja lähes joka kymmenennellä ei ole asiasta mielipidettä.

Puoluekannalla on suuri merkitys siinä, mitä ihmiset ajattelevat pääministerin vapaa-ajanvietosta seuranneen keskustelun vaikutuksista.

Valtaosa sosiaalidemokraateista, vihreistä ja vasemmistoliittolaisista ajattelee, ettei heidän käsityksensä Marinista pääministerinä ole muuttunut. Heidän mielestään tapahtuneella ei ole myöskään ollut mitään vaikutuksia pääministeri-instituutioon.

Esimerkiksi Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliittolaisten kannattajista lähes kolme neljästä ajattelee Marinista kuten ennenkin.

Sen sijaan keskustalaisten kannattajista yli kaksi kolmasosaa ajattelee Marinista entistä kielteisemmin. Enemmistö heistä myös uskoo, että käyty keskustelu on heikentänyt pääministeri-instituutiota.

Keskustalaisten näkemykset ovatkin lähellä oppositiopuolueiden kannattajien näkemyksiä.

Perussuomalaisista kolme neljästä on sitä mieltä, että heidän näkemyksensä Marinista on heikentynyt. Kokoomuslaisistakin näin ajattelee selvästi yli puolet.

Perussuomalaisista valtaosa uskoo, että tapahtunut on heikentänyt pääministeri-instituutiota. Kokoomuslaisista näin ajattelee hiukan yli puolet.

Gallupista ilmenee myös, että suurempi osa iäkkäistä kuin nuorista on ruvennut ajattelemaan Marinista aiempaa kielteisemmin.

Myös ylemmässä keskiluokassa on ruvettu suhtautumaan pääministeriin kriittisemmin kuin alempaan keskiluokkaan tai työväenluokkaan itsensä sijoittavissa.

Kriittisyys Marinia kohtaan on keskimääräistä yleisempää yrittäjien ja eläkeläisten joukossa. Heidän joukossaan myös keskimääräistä useampi katsoo, että tapahtuneella on ollut heikentävä vaikutus pääministeri-instituutioon.

Fakta

Näin kysely tehtiin

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 24.–26.8.2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 043. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79-vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Asiaa kysyttiin seuraavasti: ”Onko pääministeri Sanna Marinin vapaa-ajanvietosta ja juhlimisesta noussut keskustelu vaikuttanut käsitykseesi hänestä pääministerinä?” ja ”Onko pääministeri Sanna Marinin vapaa-ajanvietosta ja juhlimisesta noussut keskustelu vaikuttanut pääministeri-instituutioon?”

Oikaisu 26. elokuuta kello 22.52: Artikkelin toisen grafiikan otsikossa väitettiin virheellisesti, että vajaa puolet suomalaisista ei usko pääministeri-instituution vaarantuneen. Todellisuudessa yli puolet ei usko sen vaarantuneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat