Vihreät haluaa kymmen­kertaistaa aurinko­sähkön tuotannon vuoteen 2025 mennessä

Vihreät kokoontui perjantaina kesäkokoukseen Turussa.

26.8. 14:34 | Päivitetty 26.8. 20:14

Krista Mikkonen (vas.), Hanna Holopainen, Iiris Suomela, Atte Harjanne, Saara Hyrkkö ja Maria Ohisalo vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa 26. elokuuta 2022.

Vihreiden eduskuntaryhmä esittää aurinkosähköstä apua fossiilienergian kriisiin. Ryhmä katsoo, että päästöttömän energian tarpeen lisääntyessä aurinkoenergia on tärkeä lisä kestävän ja huoltovarman energiatalouden rakentamisessa.

Vihreät haluaa kymmenkertaistaa aurinkosähkön tuotannon vuoteen 2025 mennessä ja edelleen tuplata tuotannon vuoteen 2030 mennessä.

Yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi olisi uusille rakennuksille annettava velvoite siitä, että niihin tulee valmius aurinkopaneelien asentamiselle.

Toinen keino olisi aurinkosähkön pientuotannon verotuksen keventäminen laskemalla sen myynnin ja asennuksen arvonlisävero nollaan.

”Odotan mielenkiinnolla, mitä ekonomistit ja energia-alan ihmiset vastaavat tähän”, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.

Vihreät ehdottaa ratkaisuksi myös energiaomavaraisuuslainaa, jonka tavoitteena olisi turvata rahoitus kaikkiin energiakriisiä ratkoviin investointeihin. Tällainen lainamalli on jo valmistelussa ympäristöministeriössä.

Vihreiden toinen avaus koskee nuorten kasvurauhaa. Sen esitteli kansanedustaja Saara Hyrkkö.

”Nuoriin kohdistuvien vaatimusten ja nuorten voimavarojen välillä on iso epäsuhta”, Hyrkkö sanoo.

Yksi esitetyistä ratkaisuista on tehdä nuoriin kohdistuvien päätösten vaikutusarviointi ja näiden arvioiden pohjalta tarkastella todellisia vaikutuksia nuoriin ja heidän pahoinvointiinsa.

Yhdeksi uudistukseksi, joka pitäisi käydä läpi, Hyrkkö mainitsee opiskelijavalintauudistuksen.

Vihreiden avauksessa ratkaisuja esitettiin myös vanhempien tukemiseen. Esille nostettiin uusi lanseeraus ”teinineuvola”, jossa vanhemmat voisivat tavallisen neuvolan tavoin saada tukea murrosiän kynnyksellä olevan lapsen kasvatuksessa.

Lisäksi panostuksia esitettiin etsivään nuorisotyöhön sekä työpajatoimintaan.

”Yhden syrjäytyneen nuoren saaminen työelämään tuo kahden miljoonan euron säästöt”, sanoo Hyrkkö.

Vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokous päättyi perjantaina.

Oikaisu 26.8. kello 20.14: Aurinkosähkön pientuotannon verotuksen keventäminen voisi olla mahdollista laskemalla myynnin ja asennuksen arvonlisävero nollaan, ei alennuslisävero, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat