Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheen­johtaja Perttu Nousiainen sai yli neljä vuotta vankeutta – menee suoraan vankilaan

Pitkään viranomaisia pakoillut Nousiainen sai tunnustamisella kolmanneksen alennuksen tuomioonsa. Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan tuomiesityksen ylärajalle.

Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen odotteli tunnustamisoikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 23. elokuuta.

30.8. 11:09

Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen sai törkeistä talousrikoksista neljä vuotta ja neljä kuukautta vankeutta tiistaina. Helsingin käräjäoikeus teki asiassa kansliapäätöksen sen jälkeen, kun Nousiainen oli tunnustanut rikoksensa viikko sitten.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Nousiainen on syyllistynyt niihin rikoksiin, joista syyttäjä on vaatinut hänelle rangaistusta.

Nousiainen ei vastustanut tunnustamisoikeudenkäynnissä viikko sitten sitä, että hänet passitetaan vankilaan käräjäoikeuden antaman kansliapäätöksen jälkeen.

Samalla Nousiainen tunnusti häntä kohtaan esitetyt rikosperusteiset vahingonkorvausvaatimukset.

Ne olivat pelkästään Nuorisosäätiölle 21,3 miljoonaa euroa. Muille tahoille vahingonkorvauksia tuomittiin maksamaan yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa eli vahingonkorvausten yhteismäärä oli noin 30 miljoonaa euroa.

Rikoshyötyä valtiolle Nousiainen joutuu maksamaan noin 2,9 miljoona euroa.

Nousiainen on todennäköisesti ulosotossa loppuelämänsä. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina, ettei ikinä pysty maksamaan kymmenien miljoonien vahingonkorvauksia.

Lue lisää: ”Eihän niitä ikinä makseta”, tiistaina vankilaan joutuva Perttu Nousiainen sanoo kymmenien miljoonien vahingonkorvauksistaan

Kyse oli vielä melko harvoin käytössä olevasta tunnustamisoikeudenkäynnistä, jossa syytetty saa noin kolmanneksen alennuksen rangaistukseensa.

Käräjäoikeus sai eteensä esityksen alimmillaan 4 vuoden 2 kuukauden ja ylimmillään 4 vuoden ja 4 kuukauden vankeusrangaistuksesta. Käräjäoikeus päätyi siis tuomiossaan tuomiesityksen ylärajalle.

Ilman tunnustamista Nousiainen olisi saanut 6 vuoden ja 6 kuukauden tuomion.

Maksimirangaistus olisi ollut seitsemän vuotta vankeutta.

Nousiainen vetosi syyteneuvottelussa siihen, että rangaistuksen mittaamisessa tulisi ottaa huomioon hänelle tuomittavat laajat vahingonkorvaukset sekä asian saama julkisuus.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan huomattavan laajat vahingonkorvaukset eivät korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan ole sellainen poikkeuksellinen seuraus, joka tulisi ottaa huomioon rangaistusta lieventävänä seikkana.

Myöskään Nousiaisen saama julkisuus ei vaikuttanut tuomion pituuteen.

”Käräjäoikeudelle ei ole esitetty selvitystä siitä, että asiaa olisi käsitelty julkisuudessa epäasiallisesti tai rikosten laatuun nähden poikkeuksellisella tai kohtuuttomia mittasuhteita saaneella tavalla tai että tästä olisi aiheutunut Nousiaiselle poikkeuksellista haittaa”, käräjäoikeus kirjoittaa.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Haaroa, hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista ja useita muita henkilöitä vastaan.

Kokonaisuuden käsittelyn piti alkaa syyskuun lopulla, mutta tunnustamiset ovat muuttaneet aikatauluja.

Perttu Nousiainen vangitsemissoikeudenkäynnissä Helsingissä viime marraskuussa.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on yksi Suomen suurimpia. Osia siitä on edelleen poliisilla esitutkinnassa sekä syyteharkinnassa.

Tunnustamisen avulla Nousiainen lyhensi paitsi rangaistustaan myös itse oikeudenkäynnin kestoa. Talousrikosoikeudenkäynnit kestävät eri oikeusasteissa yleensä vuosikausia.

Tiistain tunnustamisoikeudenkäyntiä edelsi niin sanottu syyteneuvottelu Nousiaisen, hänen avustajansa Kari Uotin ja syyttäjän kesken.

Nousiainen tunnusti syytteet, jotka koskevat törkeitä lahjuksen ottamisia elinkeinotoiminnassa, törkeää väärennystä, törkeitä kavallussyytteitä ja törkeää veropetosta. Rikokset ovat tapahtunee 2014–2018 aikana.

Syyttäjän mukaan varat eli useita miljoonia euroja on kavallettu Nuorisosäätiöstä. Kavalluksen mahdollistamiseksi on esimerkiksi väärennetty Nuorisosäätiön hallituksen pöytäkirjoja.

Lahjukset Nousiaiselle tulivat Nuorisosäätiön yhteistyökumppaneilta.

Törkeä veropetos taas johtuu siitä, että Nousiainen ei ole ilmoittanut tulojaan verottajalle.

Tuomioesityksen mukaan Nousiainen on jättänyt 2017 ilmoittamatta Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö ry:ltä saamansa ansiotulot yhteensä 92 500 euroa.

Lisäksi Nousiainen on jättänyt ilmoittamatta Nuorisotyön Tuki ry:ltä saamansa ansiotulot 143 402 euroa. Nousiainen on siten jättänyt ilmoittamatta ansiotuloja yhteensä 235 902 euroa verovuonna 2017, syyttäjän laskelmassa todetaan.

Molemmat ovat perinteisiä keskustavaikuttajien yhdistyksiä, joiden toiminta koostui Perttu Nousiaisen kaudella lähinnä osakekaupoista ja varojen siirtelystä. Kauppaa käytiin muun muassa Joutsen Media Oy:n ja TA-Yhtymä Oy:n osakkeilla, mistä saaduista voitoista osa siirtyi Nousiaiselle.

Tuomioesityksen mukaan yhdistykset toimivat Nousiaisen hyväksi tämän bulvaaneina. Yhdistykset olivat yleishyödyllisiä, joten osakkeiden myyntivoitto oli verovapaata.

Syyttäjän ja vastaajan on oltava henkilökohtaisesti läsnä tunnustamisoikeudenkäynnissä. Syyttäjä teki ensin selkoa tuomioesityksen sisällöstä ja muista siihen liittyvistä seikoista.

Helsingin käräjäoikeus kysyi viikko sitten Perttu Nousiaiselta muun muassa, tunnustaako hän edelleen rikoksen ja suostuu asian käsittelyyn tässä menettelyssä.

”Olen ymmärtänyt tuomioesityksen sisällön ja seuraamukset”, Nousiainen vastasi tuomarin kysymyksiin.

”Arvoisa puheenjohtaja, tunnustan syyllistyneeni rikoksiin.”

Lain mukaan tuomioistuin antaa tuomioesityksen mukaisen tuomion, jos tunnustuksen vapaaehtoisuudesta ja oikeellisuudesta ei jää varteenotettavaa epäilyä. Käräjäoikeus varmistuu muistakin, muun muassa tunnustamisen vapaaehtoisuuteen liittyvistä taustoista.

Nousiainen ehti pakoilla poliisia puolitoista vuotta, kunnes Helsingin Sanomien toimittajat löysivät hänet autiosta hiihtokeskuksesta Sveitsin Alpeilta viime marras­kuussa. Poliisit ottivat hänet kiinni lentokoneesta hänen palatessaan Suomeen.

Lue lisää: Perttu Nousiainen hukkasi Nuoriso­säätiön miljoonat ja katosi mystisesti – HS löysi poliisia piileskelevän karkurin autiosta hiihto­keskuksesta Sveitsistä

Lue lisää: HS:n Sveitsistä löytämä Nuoriso­säätiön ex-johtaja Perttu Nousiainen palasi myöhään illalla Suomeen, poliisit ottivat Nousiaisen kiinni suoraan koneesta

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: ”Kuin olisi kolikkoa heittänyt” – Perttu Nousiainen kertoo, miten yksi puhelu muutti hänen elämänsä kulun ja miksi hän päätti lopulta antautua

Myös Nuorisosäätön entinen toimitusjohtaja Aki Haaro on tunnustanut talousrikoksensa syyteneuvotteluissa.

Haaro sanoi elokuun alussa HS:lle, että hänen avustajansa on ollut asiasta yhteydessä syyttäjään, mutta päätös vaatii vielä keskusteluja lähipiirin kanssa.

Nyt Haaro on valmis tunnustamisoikeudenkäyntiin, joka järjestetään Helsingin käräjäoikeudessa 12. syyskuuta. HS:n tietojen mukaan syyteneuvotteluissa on saavutettu tulos, jonka mukaan syyttäjä esittää Haarolle neljän vuoden vankeusrangaistusta.

Syytteitä on saanut Nousiaisen ja Haaron lisäksi viisi muuta henkilöä, mutta epäiltyinä erilaisista rikoksista on ollut Ylen MOT:n tietojen mukaan parikymmentä ihmistä. Muiden syytettyjen oikeudenkäynnit venyvät ilmeisesti enti vuoteen.

Aki Haaro vastasi syytöksiin rahasotkuista ensimmäisen kerran Helsingin käräjäoikeudessa jo vuonna 2012.

Nuorisosäätiö on keskustanuorten vuonna 1961 perustama yleishyödyllinen säätiö. Sen tehtävä on tarjota maaseudulta kaupunkeihin tuleville vähävaraisille nuorille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Nuorisosäätiön epäillään tehneen vuosina 2015–2018 lukuisia ylihintaisia tontti- ja kiinteistökauppoja sekä säätiölle epäsuotuisia vuokrasopimuksia ja omaisuuden myyntejä, joista näyttää valuneen rahaa miljoonakaupalla hämäräliikemiesten taskuihin.

Säätiön uuden johdon mukaan Haaro ja Nousiainen saivat aikaan kymmenien miljoonien eurojen tappiot, mikä lähes tuhosi säätiön.

Hurjimmissa laskelmissa on arvioitu, että Nousiaisen ja Haaron kaudella säätiölle olisi aiheutettu 50–100 miljoonan euron vahingot. Tarkkaa lukua on kuitenkin vaikea arvioida, sillä kauppoja on sittemmin pystytty perumaan ja tappioita rajaamaan.

Kun uusi johto aloitti vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Oikaisu 31.8. kello 15.45: Korjattu Perttu Nousiaiselle tuomittujen vahingonkorvausten ja menettämisseuraamusten (rikoshyöty) määrät oikeiksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat