Asuntolainan korot, palkkaverot, tupakka: HS:n laskurit näyttävät hallituksen päätösten vaikutukset kukkaroosi

Veronmaksajien keskusliiton avulla koostetut laskurit havainnollistavat hallituksen budjettiesitykseen sisältyvien päätösten vaikutusta.

1.9. 16:59

Hallitus sopi torstaina budjettiriihessään esityksestä valtion ensi vuoden budjetiksi. Budjettiesitykseen sisältyy lukuisia veromuutoksia, joista osa vaikuttaa suoraan suomalaisten kukkaroon.

Asuntolainan korkovähennysoikeutta on leikattu vuosi vuodelta, ja ensi vuonna se poistuu jo aiemmin sovitulla tavalla. Oheinen laskuri näyttää, miten muutos vaikuttaa käteen jääviin tuloihin.

Tupakkaveron korottamista jatketaan ensi vuonna. Laskurit havainnollistavat, miten veronkorotus ensi vuonna vaikuttaa tupakka-askin ja sätkätupakkapakkauksen hintaan.

Palkka- ja eläketulojen verotukseen on tulossa suurimmalle osalle suomalaisista ensi vuonna vain hyvin pieniä muutoksia.

60 vuotta täyttäneille suomalaisille on kuitenkin tulossa korotettu työtulovähennys, joka keventää palkkatulojen verotusta. Hallituksen tavoitteena on houkutella eläkeläisiä töihin, mutta veroporkkanan saavat myös töissä olevat 60 vuotta täyttäneet.

Laskuri näyttää, miten korotus kasvattaa käteen jääviä tuloja eri palkkatasoilla.

Hallitus esittää henkilöliikenteen arvonlisäveron väliaikaista poistamista tammi–huhtikuuksi.

Oheiseen taulukkoon on koostettu esimerkkejä siitä, miten se vaikuttaa linja-auto- ja junalippujen, lentojen ja taksikyytien hintoihin. Laskelmassa on oletettu, että arvonlisäveron poisto menisi täysimääräisenä hinnanalennukseen.

Hallitus aikoo myös alentaa sähkön arvonlisäveroa kymmeneen prosenttiin joulu–huhtikuuksi. Nyt vero on 24 prosenttia.

Lisäksi luodaan uusi verotuksen sähkövähennys ja pienituloisille suunnattu sähkötuki. Kokonaisuuden vaikutus tuloihin selviää jatkovalmistelussa, kun toimien yksityiskohdat tarkentuvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat