Ministeriö siirtää hoitajajärjestöjen perjantaista lakkoa

Hoitoalan työriidan sovittelu jatkuu keskiviikkona ja perjantaina.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara

29.8. 12:29 | Päivitetty 29.8. 15:40

Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakkoa, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto tiedotteessa. Hoitajajärjestöt kaavailivat lakkoa perjantaille.

Vuorokauden mittaista lakkoa siirretään kahdella viikolla, eli se voi alkaa aikaisintaan 16. syyskuuta klo 00.01.

Lakon siirtäminen on katsottu aiheelliseksi, koska työnseisaus kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua, tiedotteessa sanotaan.

Laki mahdollistaa työnseisauksen siirron kerran enintään kahdella viikolla, jos työnseisaus kohdistuu työalan laatuun ja laajuuteen nähden yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.

Valtakunnansovittelijan mukaan siirtämisellä pyritään varaamaan sovitteluun riittävästi aikaa.

Hoitoalan työriidan sovittelua jatkettiin maanantaina aamulla, mutta sovittelussa ei löydetty ratkaisua. Sovittelu jatkuu keskiviikkona ja perjantaina, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn sekä työnantajapuolta edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelija Sajavaaran johdolla.

Maanantaina hoitajajärjestöt antoivat kaksi uutta lakkovaroitusta työriitaa koskevien neuvottelujen vauhdittamiseksi. Ne koskevat Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskusta ja Oulun kaupungin kotihoitoa.

Neljän vuorokauden mittainen lakko alkaisi Oulun yliopistollisen sairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoyksiköissä ja Oulun kaupungin Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa tiistaina 13. syyskuuta klo 00.01 ja päättyisi perjantaina 16. syyskuuta klo 23.59.

Super ja Tehy ovat nyt antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta. Varoitukset koskevat teho-osastoja Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä, Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä, Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskusta sekä Oulun kaupungin kotihoitoa.

Lue lisää: Hoitajien lakot voivat uhata potilaiden henkeä, mutta hallitus ei aio velvoittaa hoitajia töihin lailla

Lue lisää: Lakko uhkaa sulkea sairaalan teho-osaston Turussa – ”On ilmiselvää, että ihmisiä voi jopa kuolla”

Muokkaus 29.8. klo 15.36: Päivitetty uutiseen tieto siitä, että työministeriö siirtää lakkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat