Näin Suomi rajoittaa venäläisten turistiviisumeita torstaista alkaen – Uusia hakemuksia otetaan vastaan vain yhtenä päivänä viikossa

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner uskoo, että uusia venäläisten viisumirajoituksia yritetään kiertää.

Konsulipäällikkö Jussi Tanner uskoo, että turistiviisumien rajoittamista yritetään kiertään. ”Se on ympäristö, joka houkuttelee erilaisille väärinkäytöksille”, hän sanoo.

29.8. 16:18

Turistien viisumihakemuksia Suomeen otetaan jatkossa Venäjällä vastaan vain yhtenä päivänä viikossa ja vain neljässä kaupungissa, kertoo konsulipäällikkö Jussi Tanner ulkoministeriöstä. Asiasta kerrotaan myös viisumihakemuksia Venäjällä vastaanottavan VFS Global -yhtiön verkkosivuilla.

Hallitus linjasi elokuun puolivälissä, että Suomi alkaa rajoittaa venäläisten turistiviisumien käsittelyaikojen saamista kymmeneen prosenttiin nykyisestä.

Lue lisää: Haavisto: Suomi rajoittaa venäläisten turistiviisumeita kymmenes­osaan nykyisestä – Duuman edustaja: Päätös voi vaikuttaa negatiivisesti maiden suhteisiin

Muutos tulee voimaan torstaina eli 1. syyskuuta. Siitä alkaen turistiviisumihakemuksia otetaan Venäjällä vastaan keskimäärin vain noin 100 päivässä.

Käytännössä turistien hakemuksia aletaan ottaa vastaan vain maanantaisin ja vain Moskovassa, Pietarissa, Petroskoissa ja Murmanskissa sijaitsevissa viisumikeskuksissa, kertoo Tanner.

Tähän asti hakemuksia on voinut jättää viitenä päivänä viikossa ja myös VFS Globalin pienemmissä toimipisteissä muissa kaupungeissa ympäri Venäjää.

VFS Global on yhtiö, jolle Suomi on ulkoistanut viisumihakemusten vastaanottamisen Venäjällä. Hakemusten varsinainen käsittely tehdään ulkoministeriössä Suomessa.

Muina päivinä aikoja on edelleen tarjolla ihmisille, jotka hakevat viisumia esimerkiksi töiden, opiskelun tai perhesyiden vuoksi. Tanner uskoo, että osa turisteista yrittää kiertää sääntöjä ja hakea viisumia myös näinä aikoina.

”Uskon, että tulee kaikennäköistä yritystä ja viritystä. Siihen olemme täysin varautuneet ja niitä pyritään sitä mukaa kitkemään, kun niitä ilmenee”, Tanner sanoo.

Jos viisumia väärään aikaan hakeva on selvästi turisti, hänet ohjataan varaamaan uusi aika jollekin maanantaille. Kuitenkin jos siitä huolimatta haluaa jättää hakemuksen muina arkipäivinä, lain mukaan VFS:n on pakko ottaa se vastaan.

Tannerin mukaan silloin matkan väitetty tarkoitus ei kuitenkaan vastaa sen tosiasiallista tarkoitusta.

”Se on peruste koko viisumihakemuksen hylkäämiselle. Ja jos viisumihakemus hylätään, siitä jää Schengen-järjestelmään jälki, joka näkyy kaikkialla Schengen-järjestelmässä, kun haetaan uutta viisumia. Asiakkaan ei ole välttämättä järkevää yrittää hirveästi kikkailla.”

Turistiviisumien hakemiseen avataan ajanvaraus kuukaudeksi kerrallaan. Tanner arvioi, että vapaat ajat eli tulevat maanantait täyttyvät heti.

Tähän asti osa turistiviisumiajoista on varattu kiintiöinä matkatoimistoille, jotka ovat voineet varata ne omille asiakkailleen. Nyt myös tämä lopetetaan.

”Ajattelimme, että tässä niukkuusympäristössä se houkuttelee vähän liian helposti trokaamiseen”, Tanner sanoo.

Kansallisten linjausten lisäksi ainakin Suomi ja Viro toivovat, että EU tekisi venäläisten turistiviisumeista yhteisen päätöksen. EU:n ulkoministerien on määrä käsitellä asiaa kokouksessaan huomenna tiistaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat