Venäläisten viisumien rajoittaminen jakaa EU-maita, Haavisto toivoo yhteisen sävelen löytyvän keskiviikkona

Kokouksessa on tarkoitus keskustella muun ohella Venäjän ja EU:n välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kuvattiin suurlähettiläskokouksessa Helsingissä elokuussa.

30.8. 8:28 | Päivitetty 30.8. 18:00

Venäläisten turistiviisumien rajoittaminen jakaa EU-maita, mutta ne saattavat päästä sopuun maiden välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puhui lyhyesti tiedotusvälineille kokoukseen saavuttuaan. Haavisto kertoo toivovansa, että kokouksissa keskustellaan ainakin viljakuljetuksista Ukrainasta, Kansainvälisen atomienergiajärjestön vierailusta Zaporižžjan ydinvoimalaan sekä viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä.

”Suomen puolelta olemme huomanneet, että nyt kun lentoyhteydet [Venäjään] on lopetettu, enemmän ja enemmän turisteja matkaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Emme katso tätä kovin hyvällä sodan ollessa käynnissä”, Haavisto sanoi.

Haavisto kertoi Suomen kannattavan viisumihelpotussopimuksen jäädyttämistä ja muistutti, että Suomi on jo tehnyt päätöksen rajoittaa turistiviisumien myöntämistä kymmenesosaan tavallisesta.

"Toivon, että viisumihelpotussopimuksen suhteen löydämme yhtenäisyyden kokouksen aikana”, Haavisto sanoi.

EU:n ulkoministerit tapaavat tiistaina ja keskiviikkona epävirallisessa kokouksessaan Prahassa. Kokouksessa on tiettävästi tarkoitus keskustella venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta.

Viisumihelpotussopimuksen tarkoituksena on ollut helpottaa lyhytaikaisten viisumien hankkimista ja siten edistää EU-maiden kansalaisten ja venäläisten vuorovaikutusta.

Suomi kannattaa sopimuksen keskeyttämistä, hallitus päätti aiemmin elokuussa. Jos sopimus keskeytettäisiin, esimerkiksi turisti­viisumien viisumimaksut nousisivat 35 eurosta 80 euroon. Myös käsittelyajat voisivat pidentyä.

Suomi on itse päättänyt rajoittaa venäläisten turistiviisumihakemusten vastaanottoa. Torstaista alkaen niitä otetaan vastaan Venäjällä vain yhtenä päivänä viikossa ja vain neljässä kaupungissa

EU:n laajuista, kaikkia venäläisiä koskevaa viisumikieltoa tuskin saadaan ulkoministereiden kokouksessa aikaiseksi, sanoi EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell jo maanantaina.

Borrell kertoi kokoukseen saapuessaan uskovansa, että ulkoministerit löytävät kokouksessa ”selvän poliittisen suunnan”. Hän kuitenkin muistutti, että maat haluavat eri asioita, eikä osannut ennakoida keskusteluiden tuloksia.

Erityisesti Saksa ja Ranska vastustavat turistiviisumien täyskieltoa, kertoo Reuters. Maat ovat uutistoimiston mukaan laatineet yhteisen kannanoton aiheesta. Tiukempia viisumirajoituksia ovat ajaneet EU:n pohjoiset ja itäiset jäsenmaat.

Saksan ja Ranskan mielestä turistiviisumikielto kääntyisi tarkoitustaan vastaan ja ruokkisi Venäjän narratiivia sodasta. Maiden mielestä kielto voisi aiheuttaa ”tahattomasti lipun ympärille kerääntymisen ilmiön ja/tai vieraannuttaa tulevia sukupolvia”.

Espanjan ulkoministeri José Manuel Albares kertoi kokoukseen saavuttuaan Espanjan olevan samoilla linjoilla Saksan ja Ranskan kanssa.

“Haluamme varmistaa, että olemme avoinna kaikille, jotka haluavat tietää totuuden siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu ja jotka haluavat olla meidän kanssamme vilpittömästi tekemisissä”, Albares sanoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi EU-maiden suunnitelmia tiistaina. Hän sanoi, että toiveet turistiviisumien keskeyttämisestä ovat tuorein esimerkki lännen Venäjän-vastaisesta agendasta.

”Nämä ovat hyvin vakavia päätöksiä, joita saatetaan tehdä kansalaisiamme vastaan. Ja tietenkään sellaisiin päätöksiin ei voi olla vastaamatta”, Peskov sanoi.

”Teemme sen tavalla, joka parhaiten palvelee etujamme ja suojelee kansalaistemme etuja.”

EU-ulkoministereiden kokouksessa on tarkoitus keskustella viisumiasioiden lisäksi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan unionin ja Afrikan suhteista. Kokoukseen paikalle saapuvat tavattaviksi myös Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministerit.

Oikaisu 30.8. kello 16.25: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, ulkoministereiden epävirallinen kokous järjestetään tiistaina ja keskiviikkona, ei keskiviikkona ja torstaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat