Italialaismediat: Saksa valmis harkitsemaan hinta­kattoa kaasulle

EU:n energiaministerit kokoontuvat ensi viikolla hätäkokoukseen Brysseliin.

Saksan talousministeri Robert Habeckin uutisoidaan lähettäneen tekstiviestin Euroopan energiaministereille.

30.8. 10:32

Saksa on valmis harkitsemaan hintakattoa kaasulle, uutisoivat useat italialaismediat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Medioiden mukaan Saksan talousministeri Robert Habeck on lähettänyt EU-maiden energiaministereille tekstiviestin, jonka mukaan Saksa voisi olla valmis asettamaan kaasulle hintakaton. Asian odotetaan olevan esillä 9. syyskuuta, kun EU:n energiaministerit kokoontuvat hätäkokoukseen energiakriisistä.

Reutersin mukaan Habeckin viestin tarkkoja sanamuotoja ei ole uutisoitu.

EU:n puheenjohtajamaa Tšekki aikoo ehdottaa kaasun hintakattoa yhtenä mahdollisena ratkaisuna nouseviin energianhintoihin, sanoi maan teollisuusministeri Jozef Síkela maanantaina. Reutersin mukaan ajatusta on kannattanut ainakin Belgia.

Osa EU-maista olisi halunnut asettaa maakaasulle yhteisen hintakaton jo viime keväänä. Maaliskuussa Espanja ja Portugali saivat komissiolta poikkeusluvan ottaa käyttöön sähköntuotannossa käytettävän maakaasun hintakaton alueillaan.

Unioni suunnittelee hätätoimia hillitäkseen sähkön hinnan nousua ja uudistaakseen sähkömarkkinoita, kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen maanantaina. Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz vaati maanantaina EU:ta ryhtymään toimiin.

Von der Leyenin mukaan mukaan sähkön pilviin kivunnut hinta on paljastanut EU:n nykyisten sähkömarkkinoiden rajoitukset.

"Ne on kehitetty erilaisiin olosuhteisiin. Siksi suunnittelemme hätätoimia ja rakenteellista uudistusta sähkömarkkinoille”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Sähkön ja kaasun hinnat ovat nousseet valtavasti Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Suomessa energia-asioista vastaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat