Keskus­kauppa­kamari vastustaa päästö­oikeuksien lisäämistä energia­kriisin vuoksi: ”Vaikuttaisi hintoihin vain vähän”

Suhtautuminen päästökaupan joustamiseen on jakanut hallituspuolueita Suomessa, sillä se aiheuttaisi takapakkia ilmastotoimille.

30.8. 16:48

EU:n päästökaupan keskeyttäminen tai päästöoikeuksien lisääminen markkinoille ei olisi järkevää, sanoo Keskuskauppakamari tiedotteessaan. Sen mielestä toimien vaikutus sähkön hintaan olisi pieni, mutta aiheuttaisi päästömarkkinoille suurta vahinkoa.

”Ilman päästökauppaakin sähkön hinta olisi nyt korkealla. Siten myös päästöoikeuksien lisääminen markkinoille vaikuttaisi hintoihin vain vähän”, sanoo Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen tiedotteessa.

Kyse on toimista, joita on ehdotettu sähkön hintojen hillitsemiseksi.

Päästökauppa on EU:n ilmastopolitiikan työkalu, joka laittaa yritykset maksamaan oikeudesta päästää hiilidioksidia ilmakehään. Energiakriisin vuoksi EU-komissio on esittänyt, että markkinoille laskettaisiin 20 miljardin euron arvosta ylimääräisiä päästöoikeuksia eli järjestelmä joustaisi väliaikaisesti.

Säkkinen kuitenkin huomauttaa tiedotteessa, että komission esityksen tarkoituksena olisi rahoittaa energiainvestointeja, ei laskea sähkön hintaa.

Keskuskauppakamari muistuttaa, että sähkön hinnan nouseminen johtuu fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kaasun kallistumisesta. Päästökaupan taas on tarkoitus vauhdittaa fossiilisista polttoaineista irtautumista.

”Vaikka meillä sähkö on jo lähes päästötöntä, suomalaiset kotitaloudet ja yritykset kärsivät nyt Keski-Euroopan kaasuriippuvuudesta. Suomen ei kannata ajaa EU-toimia, jotka heikentävät markkinaehtoista irtautumista fossiilista. Investoinnit puhtaaseen energiaan ovat tärkein lääke tulevien energiakriisien ehkäisemiseksi”, Säkkinen sanoo.

Lisäksi Keskuskauppakamari korostaa, että puuttuminen päästökauppaan loisi epävarmuutta esimerkiksi tulevien energiainvestointien kannalta.

Suhtautuminen päästökaupan joustamiseen on jakanut hallituspuolueita Suomessa, sillä se aiheuttaisi takapakkia ilmastotoimille.

Pääministeripuolue Sdp on ehdottanut, että Suomen tulisi kannattaa päästöoikeuksien lisäämistä, mitä puolestaan vihreät ja vasemmistoliitto ovat arvostelleet.

Lue lisää: Ohisalolta kovaa kritiikkiä Sdp:n esitykselle päästö­oikeuksien lisäämisestä: ”Nämä eivät ole ratkaisuja lainkaan”

Kokoomuksen mielestä tulisi selvittää, voisiko EU:n päästökauppaan luoda kriisimekanismin, joka vapauttaisi markkinoille väliaikaisesti päästöoikeuksia. Perussuomalaiset on puolestaan esittänyt jopa koko päästökauppajärjestelmästä luopumista väliaikaisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat