Uusia tukia, sähkön arvonlisäveron lasku – hallitus tiedottaa tänään hinnannousun lievityskeinoista, tätä on odotettavissa

Hallitus on saanut budjettineuvottelunsa päätökseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuvattiin budjettineuvottelujen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona Säätytalolla.

1.9. 7:42 | Päivitetty 1.9. 12:34

Hallituksen on määrä tiedottaa tänään kello 13 päätöksistään liittyen ensi vuoden budjettiin, ostovoiman parantamiseen ja sähkön hinnannousun lievittämiseen.

Hallitus on neuvotellut näistä toimista niin sanotun budjettiriihen yhteydessä keskiviikosta alkaen. Budjettiriihessä tehdään hallituksen esitys valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi neuvotteluihin mennessään, että ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä tulee selvästi kasvamaan valtiovarainministeriön ehdotuksessa arvioidusta 6,3 miljardista eurosta.

HS:n tietojen mukaan luvassa on sähkön arvonlisäveron lasku ja uusia tukia. Alustavien arvioiden mukaan hallitus tulee tukemaan kansalaisia sähkön hinnan nousun takia yhteensä sadoilla miljoonilla euroilla.

Kokosimme tähän juttuun, mitä päätöksiä HS:n tietojen mukaan on odotettavissa. Koska neuvottelut ovat vielä kesken, asiat voivat muuttua ja täsmentyä.

Uudenlainen tuki kansalaisille, joiden sähkölaskut ovat kallistuneet merkittävästi

Kyseessä on kaksi tukea.

Toinen niistä on verovähennys, joka voitaisiin tehdä tietyin ehdoin sähkölaskun perusteella. Se toimisi hitaasti, mutta vaihtoehtona ihmiset voivat hakea veroprosenttiinsa alennusta tulevan vähennyksen perusteella.

Vähennykseen tulisi omavastuuosuus eli sitä saisi vasta, kun lasku nousee varsin suureksi.

Ne vähävaraiset, joille verovähennyksestä ei olisi apua, voisivat hakea kallistuneen sähkölaskun perusteella toimeentulotuen tyyppistä rahaa todennäköisesti Kelalta.

Sähkön arvonlisäveron lasku

HS:n lähteiden mukaan hallitus laskee sähkön arvonlisäveron määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin. Esillä on ollut myös vaihtoehto, että sitä laskettaisiin 14 prosenttiin.

Nyt sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia. Mahdollista on, että hallitus hakee EU:lta lupaa laskea arvonlisäveroa vielä alemmaksi.

Ylimääräinen lapsilisä

HS:n tietojen mukaan ylimääräinen lapsilisä kaikille lapsiperheille on jo kirjattu ensi vuoden budjetin alustavaan versioon.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on ehdottanut, että ylimääräinen lapsilisä ilmestyisi kaikkien lapsilisää saavien perheiden tileille joulukuussa. Se maksettaisiin jokaisesta lapsesta.

Parannuksia tukiin ja etuuksiin

Asumistukea suunnitellaan parannettavaksi joiltain osin vastauksena sähkön hinnannousuun.

Hallitus pohtii myös muun muassa korotuksia työttömyysturvaan sekä toimeentuloturvan lapsikorotuksiin ja lääkkeiden hinnannousun jäädyttämistä.

Neuvoteltavana on myös joukkoliikenteen arvonlisäveron alennus, jota erityisesti vihreät on vaatinut.

Tukea Itä-Suomelle

Itä-Suomelle on tulossa HS:n tietojen mukaan 60 miljoonan euron tukipaketti Ukrainan sodan vaikutusten lievittämiseen. Itä-Suomen arvioidaan kärsineen eniten Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Selvitys windfall-verosta

Hallitus pohtii myös energiayhtiöiden ylisuuria voittoja leikkaavaa windfall-veroa. HS:n tietojen mukaan verosta teetetään lisäselvityksiä.

Ajatusta ylisuurten voittojen verottamisesta ovat pitäneet esillä erityisesti vasemmistoliitto ja Sdp. Alustavien selvitysten mukaan Suomessa energiayhtiöiden voittoja on vaikeampi eritellä kuin maissa, joissa windfall-vero on jo käytössä. Syynä ovat erilaiset sähkömarkkinakäytännöt.

Lue lisää: Ripeä inflaatio kiusaa kaikkia – 12 taloustieteilijää kertoo, miten hintojen nousua voidaan hillitä

Lue lisää: HS:n tiedot: Hallitus kertoo torstaina uudenlaisesta tuesta niille, joiden sähkö­lasku on kallistunut merkittävästi – luvassa on lisäksi sähkön alv-ale ja yli­määräinen lapsi­lisä

Lue lisää: Hallituksen on määrä tiedottaa sähkön hinnannousun lievittämiseksi suunnitelluista tuista tänään

Näin neuvotteluihin menevät ministerit kommentoivat torstaina:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat