Tässä ovat budjettiriihen keskeiset päätökset

Hallitus päätti torstaina ensi vuoden talousarviosta ja muun muassa sähkön hinnannousun lievittämiseksi suunnatuista toimista. Budjetin alijäämä nousee 8,1 miljardiin euroon.

1.9. 12:30 | Päivitetty 1.9. 16:51

Hallitus esitteli torstaina talousarvioesityksensä ensi vuodelle. Torstaina päättyneissä neuvotteluissa hallitus päätti myös ostovoiman parantamiseen ja sähkön hinnannousun lievittämiseen liittyvistä toimista.

Taustalla on sähkön hinnan raju kallistuminen ja kiihtynyt inflaatio.

Pääministeri Sanna Marin (sd) perusteli hallituksen toimia muun muassa sillä, että Suomi elää ”sotataloudessa” ja tuen jatkuminen Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle on varmistettava.

”Me kannamme huolta ihmisten ostovoimasta korkean inflaation takia. Kannamme huolta ihmisten kyvystä maksaa erittäin korkeita sähkölaskuja tulevana talvena”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan eri puolella Eurooppaa vahvistuvat äänenpainot, että Ukrainaan pitäisi tulla rauha ”millä hinnalla hyvänsä”.

”Tämä energiasota, joka on käynnissä Putinin toimien seurauksena, osuu nyt aivan jokaiseen Euroopan kansalaiseen. Tukemalla kotitalouksia, tukemalla ihmisiä me varmistamme tuen Ukrainalle tästäkin eteenpäin.”

Kokoamme tähän uutiseen hallituksen keskeiset päätökset:

Uudenlaista tukea kansalaisille, joiden sähkölaskut ovat kallistuneet merkittävästi

Kyseessä on kaksi tukea.

Toinen niistä on määräaikainen verovähennys tuloveroon. Se voitaisiin tehdä tietyin ehdoin sähkölaskun perusteella. Vähennykseen tulee omavastuuosuus eli sitä saisi vasta, kun lasku nousee varsin suureksi.

Ne vähätuloiset, joille verovähennyksestä ei olisi apua, voisivat hakea kallistuneen sähkölaskun perusteella toimeentulotuen tyyppistä rahaa.

Molempien kustannuksiksi valtiolle arvioidaan yhteensä 600 miljoonaa. Tukien yksityiskohdat eivät vielä ole täsmentyneet.

Ministerit eivät antaneet vielä tarkkoja summia siitä, miten suuri apu hallituksen sähkötoimilla olisi kuukaudessa yksittäiselle sähkön kuluttajalle. Marinin mukaan puhutaan kuitenkin sadoista euroista, jonka kotitaloudet voisivat saada.

Sähkön arvonlisävero alennetaan 10 prosenttiin

Hallitus laskee sähkön arvonlisäveron kymmeneen prosenttiin joulu-huhtikuuksi.

Nyt sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia.

Arvonlisäveron laskeminen vähentää valtion arvonlisäverotuottoja arviolta 209 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Hallitus laskee sähkön arvon­lisä­veroa – katso laskurista, paljonko se pienentää omaa sähkö­laskuasi

Ylimääräinen lapsilisä

Kaikille lapsiperheille maksetaan joulun alla ylimääräinen lapsilisä.

Kyseessä on valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ehdotus. Saarikko täsmensi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ylimääräinen lapsilisäkuukausi ei vaikuta toimeentulotuen tasoon.

Valtiolle ylimääräinen lapsilisä maksaa arviolta 112 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti tukea lapsiperheitä muutenkin. Varhaiskasvatusmaksuja esitetään alennettavaksi pysyvästi 70 miljoonalla eurolla. Lisäksi yksityisen hoidon tuen hoitolisään esitetään 100 euron korotusta.

Lue lisää: Hallitus päätti: Ylimääräinen lapsilisä maksetaan joulun alla, varhaiskasvatus­maksuihin alennus

Henkilökuljetusten arvonlisävero alennetaan nollaan

Hallitus esittää, että henkilökuljetusten arvonlisäveroa alennetaan niin, että se pudotettaisiin väliaikaisesti nollaan nykyisestä kymmenestä prosentista. Muutos olisi voimassa tammi–huhtikuussa.

Muutos koskisi linja-auto- ja taksimatkoja, junamatkoja ja kotimaan lentoja.

Lue lisää: Näin jättimäinen veroale voisi alentaa suomalaisten suosikkikohteiden hintoja

Tukea Itä-Suomelle

Itä-Suomelle on tulossa 56 miljoonan euron tukipaketti Ukrainan sodan vaikutusten lievittämiseen. Itä-Suomen arvioidaan kärsineen eniten Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Karjalan radan ja Savon radan investointiohjelman mukaisia hankkeita edistetään. Karjalan radan parantamishankkeeseen osoitetaan 31,1 miljoonaa euroa osana perusväylänpitoa.

Lisää hoiva-avustajia koulutetaan

Hallitus esittää, että hoiva-avustajien koulutusta lisätään. Vuosina 2023–2025 on tarkoitus kouluttaa 2 500 uutta hoiva-avustajaa.

Taustalla on vanhustenhoivan ja sairaanhoidon paheneva henkilöstöpula.

Selvitys windfall-verosta

Hallitus alkaa valmistella energiayhtiöiden ylisuuria voittoja leikkaavaa windfall-veroa. Veroa ei kohdisteta niin sanotulla mankalaperiaatteella toimiviin yhtiöihin.

Alustavien selvitysten mukaan Suomessa energiayhtiöiden voittoja on vaikeampi eritellä kuin maissa, joissa windfall-vero on jo käytössä. Syynä ovat erilaiset sähkömarkkinakäytännöt.

Etuuksiin määräaikaisia korotuksia

Hallitus ehdottaa työttömyysturvan lapsikorotukseen 20 prosentin ja toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaan 10 prosentin korotusta ensi vuodeksi. Lisäksi opintorahan huoltajakorotukseen ehdotetaan 10 euron ja lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen 5 euron nostoa kuukaudessa ensi vuodeksi.

Näihin toimiin varataan yhteensä noin 49 miljoonaa euroa.

Hallitus esittää myös, että lääkekattoon ei ensi vuonna tehdä indeksikorotusta. Lääkekatto on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen sinulla on lisäkorvaukseen.

Lisäksi käynnistetään ulosoton suojaosaa koskeva vuoden kestävä kokeilu.

Alijäämä nousee 8,1 miljardiin euroon

Hallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtion velka nousee ensi vuoden lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.

Alijäämä kasvoi selvästi valtiovarainministeriön ehdotuksessa arvioidusta 6,3 miljardista eurosta.

Valtionvelan korkomenojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna tämän vuoden varsinaiseen talousarvioon nähden noin 1 miljardilla eurolla yleisen korkotason kasvun myötä. Ensi vuoden menotasoa nostavat myös laki- ja sopimusperusteiset indeksikorotukset.

Katso täältä koko hallituksen tiedotustilaisuus ja ministerien puheenvuoroja:

Seurasimme hallituksen tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue hetki seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat