Näin uudet sähkötuet toimisivat

Alustavien laskelmien mukaan tukea voisi saada enintään 600 euroa kuukaudessa yli 500 euron ja alle 1 500 euron sähkölaskusta.

HS selvitti, millaisia sähkötukia hallitus on suunnittelemassa. Kuvassa espoolaisen kerrostaloasunnon sähkölasku elokuulta.

2.9. 17:01

Hallitus päätti torstaina ottaa käyttöön kaksi uutta tukimallia, joilla helpotetaan ihmisiä, joiden sähkölasku kallistuu kohtuuttoman paljon ensi talvena.

Toinen on sähkövähennys ja toinen sähkötuki.

Sekä vähennykseen että tukeen oikeutettuja ihmisiä on satojatuhansia, vaikka vähennyksen voikin tehdä kotitaloudessa vain yksi henkilö.

Hallitus ei kertonut ensi vuoden budjettia koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina juuri mitään uusien tukien hakuehdoista, koska niiden valmistelu on kesken.

Lue lisää: Asuntolainan korot, palkkaverot, tupakka: HS:n laskurit näyttävät hallituksen päätösten vaikutukset kukkaroosi

HS on selvittänyt eri lähteistä, millaisia tukia hallitus on suunnittelemassa.

Sähkövähennys

Sähkövähennys on suunnattu ihmisille, jotka maksavat niin paljon veroja, että niistä voi tehdä kotitalousvähennyksen tyyppisen vähennyksen.

Vaikka vähennys näkyy vasta ensi vuoden veropäätöksessä, vähennystä saava voi heti alkuvuonna hakea vähennyksen perusteella alemman veroasteen verokorttia.

Näin hänelle jää enemmän rahaa käteen maksaa sähkölaskuja eikä hänen tarvitse odottaa esimerkiksi veronpalautusta.

Valmistelun alustavissa kaavailuissa omavastuuraja on asetettu 500 euroon eli vähennystä voisi hakea, jos sähkölasku olisi yli 500 euroa kuukaudessa.

Tukea voisi saada tammi–huhtikuussa.

Laskelman mukaan vähennystä voisi tehdä 60 prosenttia yli 500 euron laskusta. Yläraja on tässä esimerkissä 1 500 euroa.

Samaisessa mallissa tukea voisi saada enimmillään 600 euroa kuukaudessa ja 2 400 euroa vuodessa.

Vähennyksen laskelmia on esitellyt ensin Ilta-Sanomat.

Hallitus pyrkii etsimään ehdon, jonka mukaan suurituloiset eivät voisi saada tukea, mutta sen toteuttaminen voi olla vaikeaa.

Tässä kirjoituksessa mainitut luvut ja ehdot eivät välttämättä ole toteutumassa, vaan kyseessä on valmistelun alkuvaiheen esimerkkilaskelma.

Esitetyt luvut saattavat siis vielä muuttua, mutta perusmalli tuskin vaihtuu jatko­selvittelyn aikana.

Sähkötuki

Sähkötuki on suunnattu ihmisille, jotka maksavat vähän tai eivät lainkaan veroja.

Sähkötuki on suoran asumistuen kaltainen sosiaalituki, jonka maksaa Kela niille, joiden sähkölasku on kohtuuton ja joilla ei ole riittävästi veroja, jotta niistä voisi tehdä vähennyksen.

Tuki ei ole tarkoitettu niille, joiden asumiskustannuksia tuetaan toimeentulotuella.

Alustavien laskelmien mukaan tukea maksettaisiin 300 tai 500 euron ylittävistä kuukausilaskuista enintään 1 300 tai 1 500 euroon saakka. Sähkötuen valmistelu on vielä enemmän auki kuin vähennyksen.

Tukeen tulee jokin ehto, joka rajaa tuen koskemaan pienituloisia.

Sähkötuen hakija voi olla esimerkiksi takuu- tai kansaneläkettä saava henkilö, joka asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa.

Tukien lopullisia summia ja ehtoja on vaikea etukäteen arvioida, sillä kukaan ei tiedä, paljonko sähkö maksaa ensi vuonna.

HS:n tietojen mukaan 300 miljoonan euron tukisumma on laskettu sähkön 60 sentin kilowattituntihinnalla.

Talvella hinta voi olla paljon korkeampi, jolloin myös tuet aiheuttavat valtion kassaan suuremman aukon ellei tuen ehtoja kiristetä.

Sähkötuki rahoitetaan uusiutuvan energian tuotantotukeen tulevasta säästöstä, joka syntyy sähkön hinnan noususta.

HS:n tietojen mukaan tukien tarkat ehdot pitäisi saada päätettyä viimeistään kuukauden sisällä, jotta Kela ja verottaja ehtivät valmistautua toimintaa. Uudet tuet tarvitsevat toden­näköisesti lisää työntekijöitä erityisesti Kelaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat