Suomi toimittaa Ukrainaan nopeasti pystytettäviä, väliaikaisia asuntoja ja muuta tukea

Ukrainalle annetaan 70 miljoonan edestä lisätukea.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari suurlähettiläskokouksessa Helsingissä 22. elokuuta.

2.9. 11:09

Hallitus on hyväksynyt heinäkuun lisätalousarviossaan 70 miljoonan euron lisätuen Ukrainaan, ulkoministeriö tiedotti perjantaina.

Lisätuesta puolet kohdistetaan muun muassa ruokaturvan ja lisääntymisterveyspalveluiden parantamiseen, opettajien palkanmaksuun ja kotinsa menettäneiden ukrainalaisten asuttamiseen.

Ukrainassa hätäavun tarpeessa on tällä hetkellä lähes 18 miljoonaa ihmistä. Lähestyvä talvi vaikeuttaa ukrainalaisten tilannetta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnarin mukaan Suomen nyt myöntämällä yhteensä 35 miljoonan euron rahoituksella vastataan Venäjän hyökkäyksen aiheuttamiin välittömiin tarpeisiin. Sen lisäksi varaudutaan Ukrainan tukemiseen sodan jälkeen, Skinnari sanoo tiedotteessa.

Humanitaarisen avun 15 miljoonan euron rahoituksesta 8 miljoonaa euroa menee YK:n hallinnoimalle Ukraina-rahastolle. Se tukee muun muassa paikallisten avustusjärjestöjen työtä ja kiinnittää erityistä huomiota vammaisten henkilöiden tarpeisiin.

Suomi toimittaa Ukrainan pyynnöstä väliaikaisia perheasuntoja vähintään 200:lle sodassa kotinsa menettäneelle ukrainalaiselle. Lisäksi Ukrainaan toimitetaan noin kymmenen liikuteltavaa majoitustilaa pelastushenkilöstön käyttöön. Ulkoministeriö hankkii asunnot ja sisäministeriö toimittaa ne Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Skinnarin mukaan kyseessä ovat nopeasti pystytettävät, purettavat ja siirrettävät esteettömät kodit, jotka soveltuvat ympärivuotiseen asumiseen.

”Sellaisille on Ukrainassa valtava tarve: YK arvion mukaan 13 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa hyökkäyksen alun jälkeen”, Skinnari sanoo.

Pelastushenkilöstölle tarkoitetut suojatut majoituskontit puolestaan toimitetaan Ukrainan sisäministeriölle. Ukraina tarvitsee liikuteltavia majoitusratkaisuja takaisin vallatuilla alueilla tai lähellä rintamalinjoja, joilla infrastruktuuri on pahoin tuhoutunut ja sotatoimien riski on suuri.

”Ukrainaan lähetettävät suojatut majoitustilat auttavat pelastushenkilöstöä jatkamaan työtä siviiliväestön suojaamiseksi”, sisäministeri Krista Mikkonen kertoo tiedotteessa.

Tarkoituksena on saada apu perille Ukrainaan ennen talvea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat