Sosiaalitukien uudistus nytkähti eteenpäin: tällaista mallia puolueet alkavat valmistella

Sosiaaliturvakomitea alkaa valmistella perusturvaetuuksien yhdistämistä.

Kaavailtu uudistus ei välttämättä vaikuttaisi merkittävästi tukien suuruuteen ja saantiehtoihin.

6.9. 7:00

Eduskuntapuolueiden kansanedustajista koostuvan sosiaaliturvakomitean verkkaisesti edennyt työ nytkähti eteenpäin maanantaina. Komitea pääsi kokouksessaan yksimielisyyteen siitä, että se valmistelee syksyllä suuntaviivat yhden perusturvaetuuden malliin.

Varsinaisesti uudistus on määrä toteuttaa ensi vuonna alkavalla uudella vaalikaudella. Eri tukien yhdistämisen tarkoitus olisi selkeyttää sosiaaliturvajärjestelmää, mutta uudistus ei välttämättä toisi suuria muutoksia esimerkiksi tukien suuruuteen ja saantiehtoihin.

Komitean puheenjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio iloitsee komitean jäsenten yhteisymmärryksestä.

Pasi Moisio

”Jo pitkään tässä on kuplinut, että yhteinen näkemys voisi löytyä yhden perusturvaetuuden mallista. Kapea käytävä löytyi, ja ehkä pääsemme tästä nyt eteenpäin”, Moisio sanoo.

Puolueet laittavat syksyn ajaksi sivuun erimielisyytensä sosiaaliturvajärjestelmän keskeisistä kysymyksistä, kuten siitä, tulisiko tukien olla nykyistä vastikkeellisempia vai vastikkeettomampia. Yhden perusturvaetuuden mallia lähdetään suunnittelemaan nykyjärjestelmän pohjalta.

Lue lisää: Sosiaali­turvaa uudistavassa komiteassa syttyi kiista siitä, voiko Suomeen tulla vastikkeetonta perustuloa

Käytännössä uudistus tarkoittaisi nykyisten perusturvaetuuksien kokoamista yhdeksi etuudeksi. Toistaiseksi on auki, mitkä kaikki etuudet yhdistettäisiin.

”Eniten tapetilla on ollut Kelan vähimmäismääräisten päivärahaetuuksien yhdistäminen. Se on kapein vaihtoehto.”

Tällöin vähimmäismääräiset sairaus- ja vanhempainpäivärahat sekä työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki yhdistettäisiin. Tuen saamisen ehtona olisi nykyiseen tapaan esimerkiksi työttömyys tai sairaus.

”Muutos selkeyttäisi järjestelmää sosiaaliturvan saajan näkökulmasta ja mahdollistaisi paremman etuuksien ja ansiotulojen yhteensovittamisen eri elämäntilanteissa. Kyseessä olisi erittäin massiivinen lainsäädäntötyö. Pitäisi käydä läpi kaikki vuosikymmenten saatossa laaditut vähän erilaiset mutta vähän samanlaiset säädökset ja yhdistää ne yhteen perusturvaetuuslakiin.”

Moision mukaan perusetuuksien yhdistäminen ei välttämättä muuttaisi sosiaaliturvan varsinaista sisältöä.

”Jos uudistuksen yhteydessä ei mietitä muita uudistustarpeita, se voi jäädä vaikutuksiltaan pieneksi.”

Moision mukaan uudistuksen yhteydessä olisi tarpeen tarkastella myös perusturvaetuuksien yhteyttä esimerkiksi ansioturvaan, toimeentulotukeen ja asumistukeen. Samoin opintorahan mahdollisia muutoksia tulisi pohtia, hän katsoo.

Moision mielestä sosiaaliturvan tulisi ”tukea nykyistä enemmän työllisyyttä, osallisuutta ja osaamista”. Eduskuntapuolueiden erimielisyyksien vuoksi komitean on kuitenkin vaikeaa löytää yksimielisyyttä siitä, mitä sosiaalitukien suuruudelle ja vastikkeellisuudelle tulisi tehdä.

”Yhden perusturvaetuuden malli olisi alku, jonka päälle voidaan myöhemmin tehdä vaiheittain muita uudistuksia”, Moisio sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat