”Tässä on ollut ainekset energia­teollisuuden Lehman Brothersiin” – Hallitus esittää 10 miljardin euron hätä­rahoitusta energia­yhtiöille

Laina- ja takausohjelman tarkoituksena on turvata sähköyhtiöiden kassavarojen riittävyys

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (vas.), valtiovarainministeri Annika Saarikko ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa sunnuntaina.

4.9. 13:17 | Päivitetty 4.9. 18:14

Hallitus kertoo esittävänsä kymmenen miljardin euron hätärahoitusta energiayhtiöille, jotka ovat suurissa vaikeuksissa niiden voimakkaasti kasvaneiden vakuusvaatimusten takia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus esittää Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille 10 miljardin euron valtion laina- ja takausohjelmaa.

Valtio voisi Marinin mukaan myöntää tapauskohtaisesti lainoja tai takauksia yhtiöille, joiden toiminnan jatkuminen on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittistä.

Marinin mukaan kokonaisuus tuodaan käsiteltäväksi valtioneuvoston istuntoon maanantaina, ja lähetetään sen jälkeen eduskunnan käsiteltäväksi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan tilanne eskaloitui perjantaina, kun Ruotsi ryhtyi reagoimaan siihen, että Nord Stream 1 -kaasuputken kautta ei toimitetakaan kaasua. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ilmoitti perjantaina pitävänsä Nord Stream 1 -kaasuputken toistaiseksi suljettuna.

Jo ennen perjantaita hermostuneisuus markkinoilla oli suurta. Nyt viesti markkinoille on se, että haluamme pitää suomalaiset yhtiöt pystyssä vaikeassa tilanteessa, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan Suomessa on tunnistettavissa yhtiöitä, jotka voivat ajautua nopeastikin kassakriisiin. Suomessakin on olemassa riskejä ”dominoefektistä”.

”Tässä on ollut ainekset energiateollisuuden Lehman Brothersiin”, Lintilä sanoi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi, että toimia on valmisteltu kuluneen viikon budjettiriihen ohessa. Tässäkin on pohjimmiltaan kyse huoltovarmuudesta, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan laina- ja takausohjelman tarkoituksena on turvata sähköyhtiöiden kassavarojen riittävyys. Kyse ei ole vastikkeettomasta rahan jakamisesta yhtiölle, vaan erittäin tiukin ehdoin myönnettävistä lainoista. Ei ilmaista rahaa tai tukea, Saarikko sanoi.

”Haluamme estää ison kriisin syntymisen.”

Saarikko kertoi, että ohjelma olisi voimassa vuoden 2023 loppuun saakka, lainan ja takauksen kestoaika olisi enimmillään kaksi vuotta ja sen ehdot olisivat ankarammat kuin markkinaehtoisella lainalla.

”Tiukkojen laina- ja takausehtojen tarkoitus on ohjata yhtiöt hakemaan markkinaehtoista lainaa”, Saarikko sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) poistumassa hallituksen energiatukineuvotteluista Säätytalolta sunnuntaina.

Energian voimakkaan kallistumisen takia energiayhtiöiden vakuusvaatimukset ovat kasvaneet sadoilla miljoonilla tai jopa miljardeilla euroilla. Vakuuksia vaaditaan energiayhtiöiden myydessä tulevaisuuden sähkötoimituksia sähköpörssissä.

Pörssi vaatii yhtiötä maksamaan vakuuden, jonka turvin sähkötoimituksen ostaja voi hankkia korvaavaa sähköä markkinoilta siinä tapauksessa, että myyjä ei pystyisikään lupaamaansa sähköä toimittamaan.

Vakuus määräytyy myyntihinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksena. Sähkön voimakkaan kallistumisen takia vakuusvaatimukset ovat tänä vuonna jopa kymmenkertaistuneet.

Jos jokin energiayhtiö ei vakuusmaksuista suoriudu, seurauksena on pahimmassa tapauksessa yhtiön maksukyvyttömyys.

”Yhtiöt, jotka ovat olleet erittäin vakavaraisia, ovat joutumassa rahoituskriisiin”, sanoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi aiemmin tällä viikolla.

Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg kertoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että valtio tarjoaa energiayhtiöille 250 miljardin kruunun eli runsaan 23 miljardin euron arvosta takauksia välttääkseen rahoitusmarkkinoiden kriisin.

Valtiovarainministeri Damberg arvioi sähköä tuottavien yhtiöiden olevan vaarassa vajota maanantaina ”tekniseen vararikkoon” ilman valtiontakauksia sen jälkeen, kun venäläinen energiayhtiö Gazprom päätti perjantaina lopettaa kaasunsiirron Nord Stream 1 -putkessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat