EU-maat kokoavat yhteisiä toimia energia­kriisin taklaamiseen: sähkön hinta halutaan irrottaa kaasusta

Puheenjohtajamaa Tšekin taustapaperissa kaavaillaan myös hätärahoitusta energiayhtiöille vakuusvaatimusten takia sekä energiayhtiöiden voittojen tilapäistä rajoittamista.

Kaasun tulo Nord Stream 1 -putken kautta Eurooppaan pysähtyi maanantaina.

5.9. 13:59

Bryssel

Euroopan unioni on kokoamassa hermostuneissa tunnelmissa toimenpidepakettia, jolla jäsenmaat yrittävät yhdessä vastata energian hintojen hallitsemattomaan nousuun.

Lisäpontta toimiin tuli maanantaina. Kaasun hinta nousi 30 prosenttia sen jälkeen, kun Venäjä oli pysäyttänyt kaasutoimitukset Nord Stream 1 -putken kautta kokonaan ”teknisten syiden” takia. Niihin ei kukaan Euroopassa usko, vaan kyse on Venäjän voimankäytöstä.

EU-maiden energiaministerit ovat koolla ylimääräisessä istunnossa perjantaina Brysselissä. Tämänhetkinen puheenjohtajamaa Tšekki on koonnut eri ehdotuksista listan, joihin se haluaa jäsenmaiden kannat. Listan julkisti ensimmäisenä Politico-verkkolehti.

Yhteisten päätösten ongelmana on se, että sähkömarkkinat eivät ole yksi yhteen samanlaiset kaikissa jäsenmaissa.

Vielä ei myöskään tiedetä, missä määrin toimista tulee kaikkia jäsenmaita sitovia ja missä määrin vapaaehtoisia.

Tšekin esittelemien vaihtoehtojen kärjessä on vähentää sähkön hinnan riippuvuutta kaasun hinnasta. Tämä toteutettaisiin asettamalla väliaikainen hintakatto sähkön tuotannossa käytetylle kaasulle tai tuontikaasulle, tai sitten irrottamalla kaasulla tehty sähkö markkinoista niin, ettei se vaikuttaisi hinnanmuodostukseen.

Energiaministereiden eteen tulee myös ehdotus sähköyhtiöiden hätärahoituksesta tavanomaista korkeampien vakuusvaatimusten takia. Tšekin taustapaperin mukaan tähän tarvittaisiin Euroopan laajuinen ratkaisu, jossa esimerkiksi Euroopan keskuspankki voisi olla mukana.

Ruotsi ja Suomi etenivät tässä jo viikonvaihteessa. Suomen hallitus esittää energiayhtiöille kymmenen miljardin euron hätärahoitusta, joka tarkoittaa lainoja ja takauksia siinä tapauksessa, että yhtiöitä uhkaisi maksukyvyttömyys vakuus­vaatimusten takia.

Lue lisää: ”Tässä on ollut ainekset energia­teollisuuden Lehman Brothersiin” – Hallitus esittää 10 miljardin euron hätä­rahoitusta energia­yhtiöille

Tšekin ehdotusluonnoksen mukaan sähköpörssin kaupankäyntisääntöjä voisi olla syytä muuttaa tilapäisesti vakuusvaatimusten osalta.

Taustapaperissa mainitaan myös Euroopan johdannais­markkinoiden tilapäisen sulkemisen mahdollisuus.

Myös Saksa liikahti viikonvaihteessa ja julkisti laajan tukipaketin energiakriisin takia.

Lue lisää: ”Saksa on yhtenäinen ja selviää tästä” – Scholz ilmoitti uudesta 65 miljardin euron tukipaketista: Sähkönhintajarru, suorat tuet pienituloisille ja windfall-vero tulossa käyttöön

EU-maat harkitsevat myös yhteisiä toimia, joilla sähkön kysyntää saataisiin vähennettyä koordinoidusti. Näin on tehty jo kaasun osalta: komissio esitteli heinäkuussa toimia, joilla kaasun kulutusta on tarkoitus vähentää 15 prosenttia ensi kevääseen mennessä.

Kysynnän vähentäminen kohdistuisi esimerkiksi teollisuuteen, joka kysyntäpiikkien aikana saisi jäsenvaltioilta kompensaatiota leikatessaan kulutustaan.

Toimenpiteisiin kuuluu myös pohdinta siitä, pitäisikö päästökauppajärjestelmää tilapäisesti muuttaa.

Taustapaperissa mainitaan myös energiayhtiöiden voittojen tilapäinen rajoittaminen.

Osa energiayhtiöistä tienaa nyt hyvin, kun kallein tapa tuottaa sähköä määrittää hintatason. HS:n näkemässä komission taustapaperissa näiden yhtiöiden myymälle, halvemmalla tuotetulle sähkölle asetettaisiin hintakatto.

Taustapaperin mukaan tällainen hintakatto ei olisi yhteensopiva muutamien maiden julkistamien windfall-verojen eli ylisuurten voittojen verotuksen kanssa.

Tšekin ehdotusluonnoksen mukaan markkinoihin nopeasti vaikuttavat toimet ja pitemmän aikavälin toimet on syytä pitää erillään. Ensin tehdään ne, joilla voi vaikuttaa tämänhetkiseen kriisiin, ja samaan aikaan jäsenmaiden on käytävä keskustelu siitä, pitääkö energiamarkkinoiden rakennetta muuttaa pysyvämmin nyt nähdyn kaaoksen takia.

Kaasun saantiongelmien lisäksi Euroopan sähköntuotanto on nyt normaalia vähäisempää muun muassa siksi, että suuren ydinenergiamaan Ranskan tuotanto on vaikeuksissa ydinvoimaloiden teknisten ongelmien takia.

Joissakin maissa, esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa, sähkön tuotanto vesivoimalla on kuivuuden takia tavallista niukempaa. Tärkeän jokireitin Reinin pinta on samasta syystä poikkeuksellisen matalalla, mikä haittaa hiilen kuljetuksia niihin voimaloihin, jotka sitä edelleen käyttävät.

Lisäksi Euroopan poikkeuksellisen lämmin kesä on lisännyt energian kulutusta ilmastointiin ja jäähdytykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat