Itä- tai Pohjois-Suomeen muuttava saattaa saada opintolainasta jopa 8 800 euroa anteeksi: lakihanke kokeilusta etenee

Ylimääräistä opintolainahyvitystä voisi saada esimerkiksi Kajaaniin tai Kuusamoon muuttava, selviää hallituksen esitysluonnoksesta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoivat valtion talousarviosta vuodelle 2023 viime viikolla.

5.9. 12:24

Tulevina vuosina Itä- tai Pohjois-Suomeen muuttava vastavalmistunut voi saada opintolainastaan jopa 8 800 euroa hyvitystä, ilmenee maanantaina lausuntokierrokselle lähteneestä hallituksen esitysluonnoksesta.

Hallitus päätti viime viikolla budjettiriihen yhteydessä, että se aloittaa alueellisen opintolainahyvityksen kokeilun. Tarkoituksena on selvittää, miten opintolainan hyvittäminen vaikuttaa alueiden elinvoimaisuuteen ja työvoiman saatavuuteen.

Esitysluonnoksen mukaan alueellinen opintolainahyvitys olisi enintään 8 800 euroa, mutta kuitenkin enintään 60 prosenttia lainan määrästä opintojen päättyessä. Se voitaisiin myöntää kolmessa erässä.

Kuten nykyinenkin opintolainahyvitys, myös uusi hyvitys olisi verovapaata tuloa. Tällä hetkellä kaikkialla Suomessa asuvat korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainahyvitystä, jos he valmistuvat määräajassa. Hyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa.

Kokeilu on tarkoitus toteuttaa Itä- ja Pohjois-Suomessa alueella, joka kattaa 25 kuntaa.

Hyvitys voitaisiin myöntää kokeiluryhmään valituille korkeakoulututkinnon suorittaneille henkilöille, jotka asuvat kokeilualueella. Lakiluonnoksessa kokeilu koskisi vuonna 2023 valmistuvia.

Kokeilussa kaikki alueelle muuttavat eivät siis saa hyvitystä, vaan sitä ilman jäävät muodostavat verrokkiryhmän.

Edellytyksenä hyvityksen saamiselle olisi, että valmistuneen kotikunta on alueella vähintään vuoden ajan ennen kunkin hyvityserän hakemista. Hyvitykseen sisältyisi myös ehto, että 12 kuukaudesta vähintään puolet olisi tehtävä töitä tai toimittava yrittäjänä.

Kokeilu on tarkoitus toteuttaa vuosina 2023–2026. Lakiesitys on lausuntokierroksella 16. syyskuuta asti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat