Komission puheenjohtaja linjasi tulevat energiatoimet EU:n syksyn käynnistävässä puheessaan: Energiayhtiöiden voitoille tulossa leikkuri

Ursula von der Leyenin mukaan Euroopan on oltava jatkossa tarkka kriittisissä raaka-aineissa. Uusia riippuvuuksia ei pidä päästää syntymään.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui keskiviikkona Strasbourgissa.

14.9. 9:42 | Päivitetty 14.9. 12:14

EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan komissio esittää useita toimia, joilla kansalaisten energialaskua tullaan lieventämään.

EU aikoo esittää jäsenmaille sähkön kulutuksen leikkaamista huippukulutuksen hetkinä, energiayhtiöiden voittojen rajaamista ja fossiiliseen energiaan nojaavien öljy-, kaasu- ja hiiliyritysten voittojen verottamista.

Von der Leyen esitteli toimet pääpiirteissään keskiviikkona pitämässään vuosittaisessa Unionin tila -puheessaan EU-parlamentissa.

Kyseessä on parlamentin ja koko EU:n poliittisen syksyn avaus.

Näillä toimilla jäsenmaiden on mahdollista kerätä von der Leyenin mukaan noin 140 miljardia euroa, jotka voidaan käyttää kansalaisten ja yritysten tukemiseen energiakriisissä.

”Yhtiöt keräävät nyt voittoja, joita ne eivät ole pystyneet edes kuvittelemaan. Markkinataloudessa voitot ovat hyvä asia, mutta näinä aikoina on väärin ansaita sodalla ja kotitalouksien kustannuksella.”

Komissio puuttuu myös sähköyhtiöiden likviditeettiongelmiin. Komission puheenjohtajan mukaan muun muassa vakuusvaatimuksia lievennetään ja hintojen päivän sisäisiä jyrkkiä heilahteluja yritetään lieventää.

EU:n energiaministerit olivat perjantaina koolla ohjeistamassa, mitä toimia ne komissiolta odottavat. Komission taustapaperissaan luonnostelema kaasun hintakatto ei saanut ministereiltä kannatusta.

Ajatusta ei ole hylätty. Von der Leyenin mukaan kaasun hintakatto vaatii kuitenkin lisätoimia.

EU ei halua vaarantaa kaasun tarjontaa eikä asettaa luotettavia ja epäluotettavia kaasun myyjiä samalle viivalle. Von der Leyen on pyytänyt Norjan pääministeriä Jonas Gahr Størea asettamaan työryhmän, joka pohtisi, miten sopiva hintakatto olisi mahdollista saada aikaan.

Von der Leyen muistutti, ettei Unionin tila -puhetta ole koskaan aiemmin pidetty tilanteessa, jossa sota on käynnissä Euroopan maaperällä.

Eurooppa on näyttänyt uudenlaista solidaarisuutta uhan edessä, ja tästä olisi von der Leyenin mukaan syytä olla ylpeä.

Hänen mukaansa sodassa on kyse myös energiasta, taloudesta, arvoista ja Euroopan tulevaisuudesta. Hän ylisti Venäjän hyökkäykseen vastannutta Ukrainaa.

”Tänään rohkeudella on nimi, ja sen nimi on Ukraina. Rohkeudella on kasvot, ja ne kuuluvat ukrainalaisille naisille ja miehille.”

Kunniavieraana von der Leyenin puhetta kuuntelemassa on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puoliso Olena Zelenska. Hän sai heti istunnon aluksi aplodit parlamentaarikoilta. Useat paikalla olleet komission jäsenet ja EU-parlamentaarikot olivat pukeutuneet Ukrainan lipun väreihin.

Von der Leyen lähtee Kiovaan keskiviikkona Zelenskan kanssa tapaamaan presidenttiä.

Von der Leyenin mukaan Euroopan olisi pitänyt kuunnella esimerkiksi Puolaa ja Baltian maita, jotka varoittivat luottamasta Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Venäjän talous on sodan ja pakotteiden takia raunioina, von der Leyen sanoi.

”Pakotteet pysyvät. Nyt täytyy olla päättäväinen eikä suostua myönnytyksiin.”

Eurooppa tukee Ukrainaa pitkällä aikavälillä, von der Leyen lupasi. Tukea on annettu jo 19 miljardia euroa sotilaallisen avun lisäksi.

Hänen mukaansa jälleenrakennus keskittyy nyt sodassa tuhoutuneisiin Ukrainan kouluihin, ja tätä varten EU myöntää maalle ensi vaiheessa 100 miljoonan euron tuen.

Komission puheenjohtajan mukaan Ukrainaa tuetaan myös laajentamalla Ukrainan pääsyä EU:n yhteismarkkina-alueelle, ja maa otetaan mukaan EU:n roaming- eli verkkovierailualueeseen.

Lue lisää: Näitä viittä keinoa EU pohtii energian hinnannousun hillitsemiseksi – energia­yhtiöiden voittoleikkuri ei olisi Suomessa helppo säätää

Von der Leyenin mukaan sähkömarkkinoita odottaa syvä ja perusteellinen remontti, koska enää ei voi jatkaa niin, että kallein tuotantotapa määrittää sähkön hinnan.

”EU:n on muutettava kaasun määräävä vaikutus sähkön hinnanmuodostuksessa.”

Hän yllytti Eurooppaa investoimaan vetyyn.

”Vetytalous on muutettava kapeasta erikoissektorista massamarkkinoiksi. Aiomme perustaa uuden Euroopan vetypankin. Vetypankki voi investoida kolme miljardia euroa uusien vetymarkkinoiden luomiseen.”

Rahat vedyn tukemiseen otetaan EU:n innovaatiorahastosta.

Von der Leyenin mukaan ilmastonmuutoksen vastainen työ jatkuu. EU pyrkii saamaan aikaan maailmanlaajuisen luontosopimuksen biologista monimuotoisuutta käsittelevässä YK:n konferenssissa, joka pidetään tänä vuonna Kanadassa.

Ilmastonmuutoksen seurauksia yritetään hoitaa kaksinkertaistamalla EU:n palontorjuntakapasiteetti. Useat maat ovat auttaneet toisiaan metsäpalojen sammutuksessa, ja nyt myös komissio ostaa siihen kalustoa.

Von der Leyen varoitti luomasta uusia riippuvuussuhteita raaka-aineisiin öljyn ja kaasun jälkeen. Raaka-aineissa tarvitaan ”luotettavia kumppaneita”, hän sanoi.

Lähes 90 prosenttia harvinaisista maametalleista ja 60 prosenttia litiumista tuotetaan Kiinassa. Komissio aikoo kartoittaa toimitusketjuja ja rakentaa ”strategisia varastoja”, mikäli toimitukset ovat uhattuna.

Puheessaan von der Leyen korosti solidaarisuutta ja Euroopan yhteistyötä, joka hänen mukaansa nosti Euroopan myös pandemian jälkeen uhanneesta taantumasta.

EU:n elvytysvälineestä on vielä käyttämättä 700 miljardia euroa varoja, ja von der Leyen kehottikin jatkamaan investointeja muun muassa digitaalisuuteen ja päästöttömyyteen.

Hänen mukaansa EU tarvitsee uudessa tilanteessa uusia julkisen talouden sääntöjä ja talouden ohjausjärjestelmää. Komissio aikoo esittää tästä ”uusia ajatuksia” lokakuussa.

”Jäsenvaltioiden olisi voitava käyttää velan vähentämiskeinoja nykyistä joustavammin. Olisi kuitenkin lisättävä vastuuvelvollisuutta sen suhteen, että sovitusta pidetään kiinni. Sääntöjen olisi oltava yksinkertaisempia, jotta kaikki voivat noudattaa niitä.”

Euroopassa päällekaatuva ongelma on pula työntekijöistä. Koulutukseen on investoitava enemmän, ja Euroopan on pystyttävä houkuttelemaan kohdennetusti osaamista ulkomailta, von der Leyen sanoi.

”Ensimmäinen tärkeä askel on parantaa ja nopeuttaa muualta tulevien tutkintojen tunnustamista Euroopassa.”

Hänen mukaansa Eurooppa oli parhaimmillaan ottaessaan vastaan pakolaisia Ukrainasta. Siitä voisi hyvin ottaa mallia muuhunkin maahanmuuttoon, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen varoitti vieraiden valtioiden, muun muassa Kiinan, vaikuttamisoperaatioista Euroopassa.

”Meidän on suojattava itseämme paremmin. Aiomme tehdä esityksen demokratian vahvistamiseksi.”

Von der Leyenin mukaan komissio aikoo olla tarkka oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa jäsenmaissa ja puolustaa muun muassa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja EU:n budjettia.

Hänen mukaan komissio tulee jatkossa keskittymään erityisesti korruption torjumiseen ja uudistamaan siihen liittyvää lainsäädäntöä. Tämä sai parlamentilta voimakkaat aplodit.

EU:n päätöksentekoa on myös uudistettava, kun unioni laajenee. Von der Leyen esitti, että EU:n perussopimuksia käsittelevä konventti eli valmistelukunta kutsuttaisiin koolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat