Tehyn mukaan poliisit voivat pian viedä lakkoilevia hoitajia töihin

Tehyn edunvalvontajohtaja sanoo, että hallitus ”on jälleen rientämässä työnantajien apuun” ja tällä kertaa se joutuu oikeasti pakottamaan hoitajia töihin.

Hoitajat osoittivat mieltään parempien palkkojen puolesta Oulussa huhtikuussa.

5.9. 18:34

Hoitajaliitto Tehy ei aio perääntyä teho-osastoja uhkaavista lakoista, sanoo järjestön edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Else-Mai Kirvesniemi

”Tilanne on kehittymässä siihen, että tällä kertaa hallitus joutuu oikeasti pakottamaan hoitajat työhön, mikäli sopimusta ei ennen lakkoja synny. Sitä ennen haastemiehet tavoittelevat hoitajia tiedoksiantojen kanssa ja pahimmassa tapauksessa poliisit ohjaavat hoitajia töihin, jos tavoittavat heidät”, Kirvesniemi kirjoittaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kertoi perjantaina määränneensä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet valmistelemaan potilasturvallisuuslakia lakkojen rajoittamiseksi. Lindén katsoo lakiesityksen ajamisen velvollisuudekseen, koska Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa teho-osastoja syyskuussa uhkaavat lakot vaarantaisivat ihmisten hengen.

Lue lisää: Ministeri Lindén ajaa potilas­turvallisuus­lakia hoitajien lakkojen rajoittamiseksi – Tehy syyttää ”pakkotyöstä”

Kirvesniemen mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus ”on jälleen rientämässä työnantajien apuun”.

Keväällä Tehy ja Super peruivat toisen kaksiviikkoisen lakkonsa vetoamalla siihen, että Lindén edisti potilasturvallisuuslakia. Silloin laista oli hallituksen sisällä suuri erimielisyys. Nyt liitot eivät näytä merkkejä perääntymisestä. On yhä epäselvää, tukeeko muu hallitus tällä kertaa Lindénin suunnitelmaa lakkojen rajoittamisesta.

”Lainsäädännöllä voidaan yrittää pakottaa hoitajat töihin. Mutta rehellisesti, kuinka kauan näin voidaan toimia ja kuinka kauan Suomen hallitus on valmis tällaista lainsäädäntöä ylläpitämään?” Kirvesniemi kirjoittaa.

Kirvesniemi arvostelee hallitusta siitä, että se saattaa puuttua hoitajien lailliseen lakkoon muttei puuttunut Paperiliiton lakkoon viime joulukuussa. Lakon ulkopuolelle ei rajattu lämmöntuotantoa ja vedenjakelua, ja käräjäoikeus määräsi Paperiliittoa sakon uhalla lopettamaan yhteiskunnan kriittisiä toimintoja vaarantavat työtaistelutoimet.

”Siitä huolimatta vain hoitajien toimia arvostellaan ay-liikkeen sisällä ja Suomen hallitus puuttuu vain hoitajien työmarkkina-asioihin lainsäädäntötoimin. Miksi silloin, kun naisvaltainen ala käyttää laillista lakko-oikeutta ja vaatii hallitusohjelmaan kirjatun palkkatasa-arvotavoitteen mukaisia konkreettisia toimia, heidät yritetään kaikin keinoin vaientaa?” Kirvesniemi kysyy.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat