Presidentti Niinistö vaatii kiristyksiä venäläisten viisumeihin, kiinteistö­omistuksen ei tulisi kelvata perusteeksi: ”Viisumi ei ole subjektiivinen oikeus”

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Politiikan toimittajille keskustelua Suomen tulevasta Nato-roolista: ”Minä vähän vierastan tätä roolittamista.”

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kiinteistöomistuksen ei tulisi enää vastaisuudessa olla myönteinen tekijä viisumista päätettäessä. Niinistö puhui politiikan toimittajille presidentinlinnassa torstaina.

15.9. 13:51 | Päivitetty 15.9. 18:59

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttaa yhteistä eurooppalaista linjaa venäläisille myönnettäviin viisumeihin. Suomen linjaan hän toivoo kiristyksiä kiinteistöjä omistavien osalta.

Niinistön mukaan kiinteistöomistuksen ei tulisi enää vastaisuudessa olla myönteinen tekijä viisumista päätettäessä.

”Meillä on nähty tähän asti kiinteistön tai asunnon omistaminen Suomessa viisumia tukevana seikkana. Minusta se ei ole tarpeen. Vaan olisi ehkä nyt syytä ilmoittaa selvästi, että Suomessa ilmoituspäivän jälkeen hankittava kiinteistö ei muodosta mitään erityistä myönteistä perustetta viisumin saantiin”, Niinistö sanoi torstaina Politiikan toimittajat ry:lle pitämässään puheenvuorossa.

Niinistö totesi, että tällä voitaisiin ehkä välttää omaisuuden jakoja tai kiinteistökauppoja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti hiljattain esiin sen, kuinka venäläiset ovat jakaneet kiinteistöjen omistajuuksia Suomessa viisumin saamisen helpottamiseksi.

Niinistö totesi, että kiinteistöomistukset ovat vain yksityiskohta suuremmassa viisumikokonaisuudessa.

Hän nosti esiin myös ajatuksen niin sanotun bulvaanilainsäädännön kehittämisestä, josta hän sanoo tarjonneensa jo useammalle hallitukselle.

”Meidän osakeyhtiötaustamme antaa ja näköjään kiinteistöomistuksessakin jättää mahdollisuuksia bulvaanitoimintaan. Ja silloin jos joku kätkee toimintansa bulvaanin taakse, silloin on jotain hämärää aina tekeillä.”

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto pitää mahdollisena, että EU kieltää venäläisten turistiviisumit kokonaan – ”Olemme valmiit tiukennuksiin”

Presidentti Sauli Niinistö puhui politiikan toimittajille presidentinlinnassa torstaina.

Suomi teki hiljattain linjauksen venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrään rajoittamisesta voimakkaasti. Muun muassa työ-, opiskelu-, perhe- ja kiinteistöomistussyiden perusteella viisumin voi saada edelleen helpommin.

Tiukempaa linjaa ovat vetäneet Baltian maat ja Puola, jotka ovat päättäneet sulkea rajansa venäläisturisteilta kokonaan.

Niinistöltä kysyttiin, pitäisikö Suomenkin tehdä näin.

”Viisumi ei ole subjektiivinen oikeus”, Niinistö sanoi.

Hän jatkoi, että näin ollen asiassa on harkinnan varaa, ja nimenomaan turistiviisumien kohdalla tuota varaa on perusteltua käyttää.

Kysymys viisumeista on kuitenkin kokonaisuutena monimutkainen.

”Edelleenkin haluan muistuttaa, että sitten on muiden maiden myöntämiä viisumeja, vanhoja viisumeja, sitten on joillekin myönnetty hyväksyttävästä tarpeesta perheyhteyden vuoksi tai niin edelleen.”

Niinistö kiinnitti huomiota siihen, kuinka eriävät käytännöt EU- ja Schengen-maissa ovat ja kuinka tämä hankaloittaa tilannetta. Hankalaa olisi esimerkiksi tilanne, jossa yksi maa myöntää viisumin ja toinen sanoo, ettei sillä pääse maahan.

Monet muut Schengen-alueen maat myöntävät edelleen venäläisille turistiviisumeja runsaskätisemmin kuin Suomi.

”Tämän vuoksi on kyllä äärettömän tärkeää, että syntyy yhteinen ratkaisu”, Niinistö painotti.

Niinistö pohti ääneen myös sitä, voisiko Suomi puuttua myös jo myönnettyihin turistiviisumeihin.

Näin ei ole toistaiseksi tehty. Myönnettyjä voimassa olevia viisumeja on noin 100 000.

Niinistö muistutti, että myönnettyjen viisumien joukossa on luultavasti niitä, jotka oltaisiin valmiita hyväksymään, toisin sanoen esimerkiksi perheyhteyksiin liittyviä viisumeita.

”Tässä minulla ei nyt ole mitään viisasten kiveä muuta kuin että mieleen tulee väistämättä – joka voi olla hyvinkin laiton ratkaisu – että nuo viisumit vaan eivät sitten olisi enää valideja vaan ne henkilöt, joilla on näihin erityisperusteisiin liittyviä olosuhteita, hakisivat uuden viisumin.”

Niinistö puhui tilaisuudessa myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Suomen Nato-ratifiointien tilanteesta.

Ukrainan osalta hän totesi, että kokonaistilanne vaikuttaa siltä, että Ukraina todella on edennyt, ja on vaikeaa nähdä, että Venäjä kykenisi välittömiin suuriin vastatoimiin.

Sodan tilannetta tästä eteenpäin on Niinistöstä vaikeaa määritellä. Venäjän tavoitteita on vain arvailtava, hän sanoi.

Mielenkiintoisena Niinistö piti sitä, että keskustelu Venäjän sisällä näyttäisi olevan avoimempaa ja siihen osallistuu ihmisiä, jotka eivät tähän asti ole esittäneet kritiikkiä.

”Mutta mistään repeämästä venäläisessä sisäisessä tunnelmassa ei silti voida puhua.”

NatoON liittyen Niinistö otti esiin kuusi jäsenmaata, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä. Kaikkien 30 Nato-maan on siunattava Suomen jäsenyys ennen kuin Suomesta tulee liittokunnan täysjäsen.

Espanjan odotetaan käsittelevän asiaa hyvin pian, ja myös kahdesta muusta maasta eli Portugalista ja Slovakiasta odotetaan uutisia syyskuun aikana.

Unkarin osalta Niinistö viittasi ulkoministeri Haaviston vierailuun maassa torstaina, minkä jälkeen tiedettäisiin enemmän.

”Turkki on edelleen kirjoittamaton lehti”, Niinistö sanoi.

Myöhemmin torstaina saatiin tieto, että Kreikan parlamentti oli siunannut Suomen ja Ruotsin jäsenyydet.

Hän halusi kommentoida lyhyesti myös käynnistynyttä keskustelua siitä, minkälaisen Nato-roolin Suomi jäsenenä ottaa.

”Minä vähän vierastan tätä roolittamista. En ole havainnut, että muut Nato-maat olisivat erityisesti omineet jonkin roolin”, Niinistö sanoi.

Hän totesi, että Natossa toimitaan perussopimuksien ja perusvelvoitteiden ja -oikeuksien mukaisesti.

”Ja ehkä sitten on viisaampi reagoida tilanteisiin sitten, kun niitä syntyy juuri syntymishetkellä.”

”Selvää kuitenkin on, että kun Suomen jäsenyys tulee tuplaamaan Naton Venäjän-rajan, niin melko automaattisena lähtökohtana tuntuu olevan, että Suomi pitää tästä huolen. ”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat