EU:n komissio haluaa alentaa sähkön hintaa rajoittamalla energia­yhtiöiden voittoja – likviditeettituki yhtiöille jää jäsenmaiden vastuulle

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli jäsenmaiden ministereiden eteen perjantaina tulevat päätösehdotukset.

Ursula von der Leyen esitteli komission ehdotukset viidestä nopeasta toimesta energiamarkkinoiden rauhoittamiseksi ja sähkön hinnan alentamiseksi.

7.9. 14:08 | Päivitetty 7.9. 14:29

Bryssel

Euroopan unioni aikoo rajoittaa energiayhtiöiden voittoja tilapäisesti. Tämä koskisi niitä yhtiöitä, jotka pystyvät tekemään nyt runsaita voittoja, kun kallein tapa tuottaa sähköä eli kaasu määrittää hintatason.

Esimerkiksi vesivoimalla ja tuulella on mahdollista tuottaa sähköä halvemmalla kuin kaasulla. Voitto tästä on jäänyt energiayhtiöille, mutta nyt ylijäämällä pyritään alentamaan sähkön hintaa koko Euroopassa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli komission ehdotukset keskiviikkona Brysselissä. Ne menevät heti perjantaina jäsenmaiden energiaministereiden ylimääräiseen kokoukseen päätettäväksi.

HS kertoi ehdotuksista maanantaina. Niihin liittyviä taustapapereita on ollut paljon liikkeellä Brysselissä.

”Vähähiilinen, esimerkiksi uusiutuva energia tekee nyt odottamatonta voittoa ilman yhteyttä todellisiin tuotantokustannuksiin. Kuluttajien on aika hyötyä edullisemmista kustannuksista”, von der Leyen sanoi.

Lue lisää: EU-maat kokoavat yhteisiä toimia energia­kriisin taklaamiseen: sähkön hinta halutaan irrottaa kaasusta

Komission ehdottamien toimien mukaan jäsenmaille mahdollistetaan likviditeetin tarjoaminen energiayhtiöille, jotka ovat nyt pulassa kasvaneiden vakuusvaatimusten takia. Von der Leyen korosti, että tämä on jäsenmaiden vastuulla.

”Me helpotamme jäsenmaiden mahdollisuutta tarjota likviditeettitukea ja päivitämme tilapäistä säännöstöä, joka mahdollistaa nopeat valtion takaukset”, von der Leyen sanoi.

Suomi ja Ruotsi etenivät likviditeettikriisin helpottamisessa jo viikonvaihteessa. Tiistaina Suomen hallitus lupasi sen päälle vielä erillisen hätälainan Fortumille. Kyse on lainamuotoisesta tuesta.

Suomessa on ollut huolena, jääkö tämä Euroopassa liian pienelle huomiolle ja voiko käydä niin, että Suomessa veronmaksajat joutuvat maksumiehiksi, kun muualla Euroopassa yhtiöiden tilanne turvataan EU:n yhteisin varoin.

Näin ei näyttäisi käyvän ainakaan von der Leyenin ilmoituksen perusteella. Myös muissa maissa kootaan nyt kiireen vilkkaa rahoituspaketteja.

Lue lisää: Euroopan maat kokoavat miljardien rahoitus­paketteja energia­yhtiöiden pelastamiseksi

Von der Leyen esitteli kaikkiaan viisi toimea, jotka komissio aikoo ehdottaa jäsenmaille.

Kahden edellä mainitun lisäksi komissio haluaa hintakaton venäläiselle maakaasulle, jota edelleen tulee Eurooppaan muiden putkiyhteyksien kautta, vaikka Venäjä on katkaissut toimitukset Nord Stream 1 -putken kautta.

Lisäksi komissio esittää sähkön säästöohjelmaa, joka kohdistuisi huippukulutuksen hetkiin.

Komissio haluaa myös rajoittaa fossiilisilla polttoaineilla nyt tienaavien yhtiöiden voittoja. Von der Leyenin mukaan kyse olisi ”solidaarisuusmaksusta”.

Von der Leyen syytti Venäjää kaasumarkkinoiden manipuloinnista. Hänen mukaansa venäläiskaasun merkitys on Euroopassa koko ajan vähentynyt, mutta tarjonnan manipuloinnilla on silti heijastusvaikutuksia sähkön hintaan.

”Meidän työmme on tuottanut tulosta. Sodan alkaessa Venäjän putkikaasun osuus oli 40 prosenttia kaikesta EU:hun tuodusta kaasusta. Nyt osuus on yhdeksän prosenttia”, von der Leyen sanoi.

Von der Leyenin mukaan yksin Norja tuo nyt EU:hun enemmän kaasua kuin Venäjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona Venäjän keskeyttävän kaikki kaasuntoimitukset EU-maihin, jos hintakatto tulee voimaan. Vladivostokissa puhunut Putin piti EU-suunnitelmia ”typerinä”.

Kaasun hintakatto jakaa EU-maita. Tämänhetkisen puheenjohtajamaan Tšekin mukaan kyseessä on käytännössä Venäjään kohdistettu pakote, joka ei helpota Euroopan energiakriisiä. Tšekillä on ollut haluja ottaa hintakatto pois perjantaisen ministerikokouksen esityslistalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat