Oikeus­ministeriö ehdottaa: Maalit­tamisesta pitäisi tehdä rangaistavaa

Maalittamisesta ei ehditä tehdä rangaistavaa enää tällä hallituskaudella.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan maalittamiseen on suhtauduttava erittäin vakavasti.

7.9. 14:44

Maalittamisesta tulisi tehdä rangaistavaa, ehdottaa oikeusministeriö arviomuistiossaan. Ministeriössä selvitettiin, tarvitseeko rikoslainsäädäntöä muuttaa maalittamiseen puuttumisen tehostamiseksi.

Arviomuistion yhteydessä ministeriö laati lakiluonnoksen, jolla maalittamisesta voitaisiin tehdä rangaistavaa. Sen mukaan maalittamisen aloittamisesta ja siihen osallistumisesta voitaisiin määrätä sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta.

”Maalittamiseen on suhtauduttava erittäin vakavasti. Se vaarantaa demokraattisen oikeusvaltion ja yhteiskunnan toimivuutta sekä loukkaa kohdehenkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia”, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) tiedotteessa.

”Maalittaminen koskettaa laajasti erilaisia henkilöryhmiä, kuten viranomaisia, politiikassa tai muussa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa mukana olevia, toimittajia sekä tieteen ja taiteen harjoittajia.”

Maalittaminen olisi virallisen syytteen alainen rikos. Lakiluonnoksessa myös ehdotetaan, että televalvontaa voitaisiin käyttää salaisena pakkokeinona ja tiedonhankintakeinona maalittamisen selvittämisessä ja estämisessä.

Maalittamisesta on puhuttu viime vuosina julkisuudessa, mutta sille ei ole ollut yleistä määritelmää.

Lakiluonnoksen mukaan maalittaminen on sähköisessä tietoverkossa tapahtuvaa järjestelmällistä häirintää, johon osallistuu useita ihmisiä. Se myös liittyy kohteen työtehtävien tai yhteiskunnallisten tehtävien hoitamiseen ja voi olla uhkaamista, painostamista tai väärän, vääristellyn, halventavan tai yksityiselämää koskevan tiedon esittämistä.

Tuore ehdotus poikkeaa kannasta, jonka oikeusministeriön nimeämä selvityshenkilö otti vuonna 2020. Käräjätuomari Mika Illman päätyi tuolloin siihen, ettei maalittamisesta ei tarvita erillistä säännöstä rikoslakiin, vaan sitä pystyy melko hyvin torjumaan nykyisillä rikoslain säännöksillä.

Lue lisää: Selvityshenkilö: Maalittamisesta ei tarvita omaa rikos­nimikettä, mutta nykyistä lakia pitäisi käyttää tehokkaammin

Arviomuistio ja sen sisältämä lakiehdotus ovat lausuntokierroksella 31. lokakuuta asti. Mahdollista lakiesitystä ei ehdittäisi antaa eduskunnalle tällä hallituskaudella, oikeusministeriöstä kerrotaan. Asia siirtyy siis seuraavan hallituksen käsiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat