Perus­suomalaiset tekee välikysymyksen energiasta, pääministeri Marin: ”Sodan jälkeen emme palaa Venäjän kanssa entiseen”

Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi torstaina eduskunnassa ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui eduskunnalle energiasta torstaina.

8.9. 5:05 | Päivitetty 8.9. 19:05

Perussuomalaiset aikoo jättää hallitukselle välikysymyksen energiapolitiikan hoidosta. Perussuomalaisten mielestä Venäjän aloittama hyökkäyssota ei ole ainoa tekijä, joka nostaa energian hintaa, vaan puolueen mukaan tilanteeseen vaikuttavat myös tehdyt ilmastotoimet.

”Siitä ei ole mitään epäilystä, etteikö Venäjän hyökkäys olisi tämän akuutin kärjistymisen aiheuttaja, mutta se ei ole kaikkien energiaongelmiemme syy”, sanoi puolueen puheenjohtaja Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa torstaina.

Perussuomalaiset ovat lisäksi tyytymättömiä pääministeri Sanna Marinin (sd) antamiin vastauksiin Fortumin Uniperia koskevista toimista ja omistajaohjauksesta Fortumin suuntaan.

”Näistä syistä johtuen perussuomalaiset jättää hallitukselle välikysymyksen”, Purra sanoi.

Marin antoi torstaina eduskunnassa ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

Marin korosti ilmoituksessaan, että Euroopassa on irtauduttava riippuvuudesta venäläiseen fossiilienergiaan. Sodan jälkeen ei tulla palaamaan Venäjän kanssa entiseen, Marin sanoi.

”Venäjä kiristää nyt Eurooppaa energialla, mutta se toimii samalla lyhytnäköisesti. Energia on ase, mutta sitä voi käyttää vain kerran. Käsillämme oleva kaasukriisi vain vauhdittaa sitä vääjäämätöntä kehitystä, jolla Eurooppa kääntää selkänsä Venäjän fossiiliselle energialle.”

Marinin mukaan pelkästään irtautuminen venäläisestä energiasta ei riitä, vaan Suomen täytyy arvioida myös muita riippuvuuksia autoritäärisiin valtioihin.

”Meidän on aika ottaa vakavasti riippuvuudet, joita meillä on autoritäärisistä maista sekä niiden kyvystä hallita esimerkiksi tietoverkkoja ja teknologioiden saatavuutta. Meidän tulee tarkastella kaikkia yhteiskuntiemme osa-alueita ja toimintoja, jotka ovat elintärkeitä elinkeinoille, terveydelle, turvallisuudelle, oikeuksille ja vapauksille.”

Marinin mukaan hallitus on valmis tarkastelemaan kaikkia Euroopan unionin yhteisiä ratkaisuja, joilla energiakriisiin voidaan saada helpotusta. Suomi toimii Marinin mukaan aktiivisesti vaikuttaakseen erityisesti johdannaiskaupan sääntöihin ja enimmäishintojen alentamiseen sähköpörssissä.

Lue lisää: Marin nosti esiin ”kriittisen kysymyksen” EU:n ja autoritääristen valtioiden kamppailusta – Pääministerin mukaan Venäjän kanssa tehtyjä virheitä ei saa toistaa Kiinan kanssa

Lue lisää: Energiayhtiöiden voittojen leikkaus myötätuulessa EU:ssa – asiantuntijan mukaan kyseessä on käytännössä vero, vaikka sitä sanaa ei käytetä

Oppositio penäsi istunnon aikana hallitukselta vastauksia etenkin Fortumin Uniper-neuvotteluihin, hallituksen EU-vaikuttamiseen ja siihen, saadaanko Suomeen tulevaisuudessa nopeasti lisää omaa energiantuotantoa.

”Teittekö te [Saksan] liittokansleri Olaf Scholzille selväksi, että Suomi ei hyväksy sellaista Saksan hintarajoitusta, joka kääntää laskun kaasusta suomalaisille, kun Uniper ei voinut hintaa nostaa? Ja teettekö te nyt selväksi, että jos maakaasulle tulee hintakatto Euroopassa, niin sen täytyy olla edelleen reilu suomalaisten kannalta?” kokoomuksen Kai Mykkänen kysyi.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) vastauksen mukaan Suomi saavutti Uniper-neuvotteluissa tärkeimmät tavoitteensa. Tuppuraisen mukaan Suomi viesti, että yhtiöiden intresseissä olisi ollut se, että hinnat olisi siirretty asiakkaille.

”Oli täysin Saksan päätös olla käyttämättä lainsäädäntöä, jolla voimassa olevat sopimukset asiakkaiden kanssa voidaan siirtää syrjään”, Tuppurainen sanoi.

Sekä hallituksen että opposition puolelta kuultiin täysistunnon aikana puheenvuoroja vahvemman energiaomavaraisuuden puolesta. Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen mukaan energiainvestointien lupamenettelyä täytyy radikaalisti nopeuttaa, jotta Suomeen saadaan lisää omaa tuotantoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan luvituksessa priorisoidaan ainakin vetyyn ja muuhun vihreään siirtymään liittyviä hankkeita. Lisäksi Itä-Suomen tuulivoiman lisäämiseen liittyen on Lintilän mukaan selvityshenkilö nimettynä. Nykyään puolustusvoimien lausunnot estävät tuulivoiman rakentamisen laajoille alueille idässä.

Oikaisu 8.9. kello 11.21: Pääministeri Marin antaa ilmoituksensa eduskunnalle kello 17, ei kello 16 kuten uutisessa aiemmin virheellisesti mainittiin.

Seurasimme eduskuntakeskustelun hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat