Ministeri Lindén: Hallitus antaa alkuviikosta esityksen hoitajien lakkojen rajoittamiseksi

Eduskunta aloitti työnsä tiistaina. Politiikan syksyä leimaa terveydenhoidon kriisi ja energiakriisi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd).

8.9. 15:48 | Päivitetty 8.9. 17:08

Hallitus antaa esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle ensi viikon alussa, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) eduskunnan syyskauden ensimmäisellä kyselytunnilla. Lakiesityksen tarkoituksena on rajoittaa hoitajaliittojen teho-osastoille kohdistamia lakkoja ja turvata ihmisten henkeä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi Lindéniltä, ehtiikö lakiesitys eduskuntaan ajoissa. Ensimmäinen Tehyn ja Superin lakko on ensi viikon perjantaina.

”Olemme valmistelleet lainsäädäntöä, joka lähtee siitä, että teho-osastoille kohdennettuihin lakkoihin voidaan puuttua sillä tavoin, ettei kenenkään henki vaarantuisi. Saamme lain varmasti alkuviikosta eduskuntaan. Pystymme vaikuttamaan ainakin Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Oulun yliopistollisen sairaalan työtaisteluihin”, Lindén sanoi.

Lindénin mainitsemat nelipäiväiset työtaistelut uhkaavat Turussa syyskuun 20. päivästä alkaen ja Oulussa 27. päivästä alkaen.

Ministeri ei kertonut, millä tavoin hallitus pyrkii lakkoja rajoittamaan. Aiemmin valmistelluissa potilasturvallisuuslakiesityksissä aluehallintovirastoille olisi annettu toimivaltuus määrätä työntekijöitä töihin sakon uhalla. Lindénin mukaan teho-osastoille kohdennetut suppeat mutta järeät lakot vaativat jonkin verran erilaista lainsäädäntöä. Hän kuvasi kyselytunnilla ”juridista harjoitusta” vaativaksi.

Potilasturvallisuuslaki on hallituksen sisällä vaikea kysymys, sillä niin Sdp, vihreät kuin vasemmistoliittokin ovat suhtautuneet varauksellisesti työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat