Niinistö ja Marin lähettivät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle: ”Hän todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut”

Eduskunnan puhemies Vanhasen mukaan Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin lähettivät osanottonsa.

8.9. 22:44

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa syvästi surullinen kuningatar Elisabetin poismenosta. Niinistö kirjoitti Twitterissä, että 70-vuotisen hallituskautensa aikana Elisabet todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut.

”Hänen velvollisuudentuntonsa ja omistautumisensa palveluun ovat esimerkki meille kaikille”, Niinistö kirjoitti.

Samalla Niinistö välitti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) lähetti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle sekä Britannian ja Kansainyhteisön kansalle. Marin sanoi Twitterissä, että ajatuksemme ovat kuningattaren perheen ja läheisten luona.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) lausui eduskunnan puolesta syvimmän osanottonsa Britannian asukkaille ja Elisabetin omaisille. Vanhasen mukaan Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan arvokkuutta ja jatkuvuutta ylläpitävänä, kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.

”Maailmanhistorian pisimmän hallitsijakauden kuluessa maailma muuttui valtavasti ja hän osasi säilyttää monarkian ajassa elävänä. Hänen kuolemansa hiljentää ei vain hänen omaa kansaansa vaan ihmiset kaikkialla maailmassa”, Vanhanen kirjoitti eduskunnan virallisella Twitter-tilillä.

Useat suomalaispoliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Elisabetin poismenon johdosta. Muun muassa Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) ovat kirjoittaneet Twitterissä osanottonsa.

Ohisalo lainaa Twitterissä Elisabetin Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen lähettämässä videoviestissään esittämiä sanoja.

”’Historia on osoittanut, että kun kansat kokoontuvat yhteisen asian puolesta, toivolle on aina tilaa.' Inspiroivia sanoja muistettavaksi”, Ohisalo kirjoitti.

Elisabetin poismenosta ovat twiitanneet myös oppositiopuolueiden johtajat. Perussuomalaisten Riikka Purra sekä kokoomuksen Petteri Orpo kirjoittivat, että aikakausi on päättynyt.

”Hän hallitsi ja palveli kuningaskuntaa seitsemällä vuosikymmenellä, viidentoista pääministerin aikana, Churchillistä Trussiin. Hän edusti jatkuvuutta”, Purra tviittasi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajista muun muassa Sdp:n Antti Lindtman ja kokoomuksen Kai Mykkänen ovat muistaneet edesmennyttä kuningatarta.

”50-luvun Neuvostovyörytyksestä lännen voittoon, lännen huippukauteen ja nyt jo sen jälkeiseen moninapaisuuteen. Yksi kuningatar. Aina asiallinen, rauhoittava, sanansa sattuvasti asetteleva”, Mykkänen twiittasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat