Opetus- ja kulttuuri­ministeriö kaavailee pienten virastojen yhdistämistä

Opetus- ja kulttuuriministeriön piti valita Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin kesän aikana uusi johtaja. Ministeriön mukaan viivästyksen syynä eivät ole suunnitellut virastojen yhdistämiset.

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisiin virastoihin kuuluu muun muassa Varastokirjasto, joka sijaitsee Kuopion Päivärannassa. Varastokirjaston tehtävä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa.

9.9. 15:36

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin johtajavalinta (Kavi) on viivästynyt. Hakuaika päättyi huhtikuussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön piti kesän aikana valita Kaville uusi johto.

”Hakuprosessi on venynyt”, sanoo ylijohtaja Riitta Kaivosoja ministeriöstä ja selittää syyksi kesän ja lomakauden.

Uuden johtajan piti alun perin aloittaa syyskuun alussa, mutta nyt johtajapesti aiotaan täyttää marraskuun alusta. Hakijoiden joukossa ovat muiden muassa viraston nykyiset apulaisjohtajat Mikko Kuutti ja Leo Pekkala, elokuvatutkijoita, museojohtajia sekä Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Ville Pernaa.

Viraston aiempi johtaja Matti Lukkarila jäi tänä vuonna eläkkeelle.

Kavin lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat elokuvien sekä tv- ja radio-ohjelmien säilyttäminen, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen ja luokittelun valvonta sekä mediakasvatuksen edistäminen.

Kavissa ja elokuva-alalla on epäilty, että johtajahaun pitkittyminen liittyisi ministeriössä kaavailtuihin virastojen yhdistämiin.

”Johtajavalinta ei liity siihen millään tavalla”, sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Virastojenkin yhdistämistä ministeriössä kyllä pohditaan. Opetus- ja kulttuuriministeriössä on käynnissä konsernihanke, jossa ministeriön alaisten virastojen rakenteita kehitetään yhtenä vaihtoehtona. Yhtenä keinona on pienten virastojen yhdistäminen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimii tällä hetkellä kaikkiaan 11 eri valtionvirastoa. Niistä suurin on Opetushallitus ja pienimpiin kuuluu Opintotuen muutoksenhakulautakunta.

Muita ministeriön alaisia virastoja ovat Kansallisarkisto, Kotimaisten kielten keskus, Museovirasto, Näkövammaisten kirjasto (Celia), Suomen Akatemia, Suomenlinnan hoitokunta, Taiteen edistämiskeskus sekä Varastokirjasto.

”Haemme sitä, miten saisimme entistä vahvemman menon aikaiseksi sivistyspuolella, ja yksi ehdotus on koota virastoja isompiin kokonaisuuksiin”, ministeriön Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan ministeriössä on ajateltu noin viittä kokonaisuutta nykyisen yhdentoista tilalle.

”Päämääränä ei ole saada virastojen määrää vähemmäksi, vaan se, että näemme sivistyshallinnon ja -sivistystoimijoiden rooli taloudellisessa menestyksessä ja hyvinvoinnin kehittämisessä on äärimmäinen. Jos meillä ei ole osaavaa ja hyvinvoivaa työväkeä ja ammattilaisia, niin emme pysty toteuttamaan vihreää siirtymää esimerkiksi. Henkiselle kriisinkestävyydelle meidän taide, kulttuuri, nuoriso ja liikuntatoimi ovat äärimmäisen tärkeitä”, Lehikoinen sanoo.

Asiaa selvittävä työryhmä saa työnsä valmiiksi syyskuun aikana. Päätös virastojen mahdollisesta yhdistämisestä jää joka tapauksessa seuraavalle hallituskaudelle.

Oikaisu 12.9. klo 11.28: Varastokirjasto sijaitsee Kuopion Päivärannassa, ei Päivärinnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat