”Toivoisin, että eläkkeelle jäävät ovat tietoisia tästä” – Luvassa kymmenien eurojen hyöty, jos jää eläkkeelle joulukuussa tammikuun sijaan

Eläketurvakeskuksen ekonomisti odottaa, että vuoden loppupuolella eläkkeelle siirtyy enemmän suomalaisia kuin yleensä.

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkehakemus on hyvä tehdä noin kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

9.9. 15:45

Inflaation vuoksi monella suomalaisella voi olla eläkkeen suuruuden kannalta ratkaisevaa, jääkö työeläkkeelle vielä tämän vuoden puolella vai vasta ensi vuonna.

Ero tänä ja ensi vuonna eläkkeelle jäämisessä voi olla keskieläkkeessä kymmeniä euroja kuukaudessa, arvioi ekonomisti Ville Merilä Eläketurvakeskuksesta.

”Hyvin todennäköisesti eläkkeen suuruus on joulukuussa suurempi verrattuna siihen, jos jää eläkkeelle tammikuussa”, Merilä sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne johtuu korkeasta inflaatiosta ja siitä, että ihmisten palkat eivät ole nousseet samaa tahtia hintojen kanssa. Merilä korostaa jokaisen työeläkkeelle jäävän tilanteen olevan yksilöllinen, mutta haluaa levittää tietoa tilanteesta.

”Toivoisin, että eläkkeelle jäävät ovat tietoisia tästä ja voivat tehdä informoidun päätöksen siitä, milloin jäävät eläkkeelle.”

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkehakemus on hyvä tehdä noin kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

Jos jää eläkkeelle tämän vuoden aikana eli viimeistään joulukuussa 2022, saa eläkkeeseensä työeläkeindeksin mukaisen korotuksen tammikuussa.

Tämä korotus tehdään vuosittain. Sen on tarkoitus huolehtia siitä, että työeläkkeet seuraavat rahan arvon muuttumista.

Siksi työeläkeindeksistä 80 prosenttia muodostuu tavaroiden ja palveluiden hintojen muutoksesta ja vain 20 prosenttia palkansaajien ansiotason muutoksesta.

Kuluttajahinnat ovat nousseet tänä vuonna valtavasti. Esimerkiksi heinäkuussa inflaatio oli 7,8 prosenttia. Tämän vuoksi työeläkkeisiin odotetaan tammikuussa erityisen suurta korotusta.

Uusia, alkavia eläkkeitä puolestaan korotetaan niin sanotulla palkkakertoimella. Sillä yritetään pitää huolta siitä, että eläke suhteutuu oikein työuran aikaiseen tulotasoon.

Alkaviin eläkkeisiin lasketaan siis palkkakertoimella korotus, joka vastaa 80 prosentin osuudella ansiotason nousua ja vain 20 prosentin osuudella hintojen nousua.

Tavallisesta poiketen palkkakerroin nostaa vuonna 2023 eläkettä siis huomattavasti vähemmän kuin työeläkeindeksi, sillä palkat eivät ole nousseet läheskään yhtä paljon kuin hinnat.

Eläketurvakeskus arvioi elokuussa, että työeläkeindeksi voisi kasvaa noin 6,9 prosenttia ja palkkakerroin noin 3,7 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee työeläkeindeksit lokakuun loppupuolella. Laskelmat tehdään tarkistusvuotta edeltävän kalenterivuoden kolmannen vuosineljänneksen numeroilla.

Merilän mukaan tässä vaiheessa on aikaista arvioida, kuinka suuria korotukset olisivat yksittäisille ihmisille. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan kyse voisi kuitenkin olla esimerkiksi keskimääräistä eläkettä saavalla kymmenistä euroista kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat