Tehy ja Super lyttäävät lakkoja varten laadittavan lain, KT pitää välttämättömänä

Pitkässä työehtokiistassa on vähän pelimerkkejä sovun rakentamiseen, sanoo valtakunnansovittelija.

11.9. 18:18

Hoitajajärjestöt tyrmäsivät sunnuntaina luonnoksen uudeksi potilasturvallisuuslaiksi ennen kuin osapuolet palasivat Bulevardille jatkamaan hoitaja-alan pitkäkestoista sovittelua.

Tehy ja Super kutsuvat luonnosta tarpeettomaksi ja työnantajapuolen ohjeilla valmistelluksi.

Järjestöjen mukaan riippumaton tuomioistuin voi jo nykyisellään kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä.

”Lakiesitys loukkaa vakavasti hoitajien perusoikeuksia ja kohtelee naisvaltaista alaa työtaisteluissa aivan eri tavoin kuin miesvaltaisia aloja”, hoitajajärjestöt sanoivat tiedotteessaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö kuuli hoitajia ja työnantajia uudesta potilasturvallisuuslaista sunnuntaina. Lakiesitys ei ole valmis, joten sitä ei ole julkistettu.

Ministeriö kertoi syyskuun alussa valmistelevansa lakiesitystä potilaiden hengen turvaamiseksi. Valmistelun taustalla ovat Tehyn ja Superin ilmoittamat lakkoaikeet muun muassa teho-osastoilla useissa kaupungeissa.

Ensimmäinen hoitajajärjestöjen ilmoittamista lakoista on alkamassa perjantaina Hämeenlinnassa. Seuraavat teho-osastojen lakot ovat tulossa loppukuun aikana Turussa ja Oulussa. Jokaisella kolmella paikkakunnalla varaudutaan teho-osastojen sulkemiseen lakkojen toteutuessa.

Lue lisää: Hallituksen esitys­luonnos: Lakkoilevia hoitajia sakon uhalla töihin – Tehyltä jyrkkä viesti Marinille

Työnantajapuolta edustavan KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas pitää lakia välttämättömänä syksyn työtaistelutilanteissa. Hänen mukaansa hoitajajärjestöjen ilmoitusten perusteella potilaiden henki ja terveys ovat vaarassa.

”Työtaisteluoikeutta kukaan ei ole keneltäkään pois viemässä. Kyse on minimiresurssista, jotta turvataan toiminta”, Nybondas-Kangas sanoo.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat uutisoivat esityksen sisällöstä omien tietojensa pohjalta viikonloppuna. HS:n tietojen mukaan liitoille tulisi velvollisuus huolehtia riittävän työvoiman tarjoamisesta työtaisteluiden aikana. Kovimmillaan aluehallintovirastot (avi) voisivat lehtien mukaan määrätä työtaistelun aikana yksittäisiä hoitajia töihin sakon uhalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi sunnuntaina alkuiltapäivällä, että lakiesityksessä on eräitä auki olevia kysymyksiä. Hän ei osaa arvioida, milloin esitys tarkalleen valmistuisi.

”Sellaista henkeä ei ole, etteikö lakia annettaisi. Sitähän tämä koskee”, miten asia sanotaan.

Kuulemisen jälkeen työmarkkinaosapuolet suuntasivat valtakunnansovittelijan toimistolle Helsingin Bulevardille. Sovittelulle on varattu ajankohdat myös maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona.

”Meillä on näköpiirissä ensimmäinen työtaistelu ja katsomme, mitä on mahdollista tehdä sovittelun keinoin ennen sitä”, valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoi STT:lle ennen sunnuntain sovittelun alkua.

Alkuviikosta sovittelija kertoi Twitterissä, että lähentymistä oli tapahtunut jonkin verran. Hän nyt täsmentää, että osapuolet ovat ”vielä aika kaukana toisistaan”.

Julkisen alan hoitajat ovat olleet ilman työehtosopimusta maaliskuusta alkaen. Sajavaara aloitti tehtävässään elokuussa. Hän luonnehtii päässeensä heti tositoimiin.

”On tämä vaikeammasta päästä. Tässä on aika vähän pelimerkkejä pöydällä, millä sopua rakentaa”, Sajavaara kuvailee hoitaja-alan tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat