Suomalaismepit pettyivät von der Leyenin puheeseen: ”Ei tuonut tulevaisuus­kuvaa tavan kansalaiselle, joka on huolissaan sähkö­laskustaan”

EU-komissaari Jutta Urpilainen pitää hyvänä, että komission puheenjohtaja nosti esiin uudet uhkaavat riippuvuudet raaka-aineista.

Eero Heinäluoma.

14.9. 13:28 | Päivitetty 14.9. 17:12

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) sanoo olevansa pettynyt komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Unionin tila -puheeseen.

Lue lisää: Komission puheenjohtaja linjasi tulevat energiatoimet EU:n syksyn käynnistävässä puheessaan: Energiayhtiöiden voitoille tulossa leikkuri

Heinäluoman mukaan puheet ovat yleensä olleet hyviä, mutta nyt hänestä vaikutti siltä, että ensi talvi ei ole komissiolla riittävässä hoidossa. Hän kaipasi syvyyttä etenkin energiamarkkinoita koskevaan osuuteen.

”Ongelmat on tiedetty monta kuukautta, mutta kovin vähän on saatu aikaan. Totuuden hetki on ensi talvena. Meille käy kalpaten, jos asiaa ei ruveta hoitamaan”, Heinäluoma sanoo.

Suomalaismepit eri ryhmistä kommentoivat suomalaismedialle Strasbourgissa von der Leyenin puhetta, jota pidetään parlamentin ja koko EU:n poliittisen syksyn avauksena.

Heinäluoma arvioi, että isot jäsenmaat ovat energiatoimista erimielisiä, joten komissiolla on vaikeuksia löytää yhteistä linjaa.

Petri Sarvamaa (kok) konservatiivisesta EPP-ryhmästä piti puhetta kohokkaana, joka lässähtää. Hänen mukaansa komissio ja von der Leyen ovat energiakriisissä aiempien, vihreään siirtymään liittyvien esitystensä vankeja.

”Kukaan ei sano, että maailma menee nyt toisella tavalla kuin ajateltiin. Esimerkiksi ydinvoiman rooli energiakriisin ratkaisussa jäi täysin mainitsematta.”

Nils Torvalds (r) Renew-ryhmästä sanoo von der Leyenin retoriikkaa ”menestyksen propagandaksi”. Hänen mukaansa komissiosta tuleviin ja von der Leyenin mainitsemiin esityksiin ei ole EU:n budjetissa tarpeeksi varoja.

”Rahat ovat lopussa, tästä me joudumme vielä budjettivaliokunnassa vääntämään. Ei ole muuta mahdollisuutta kuin avata budjettiraamit.”

Alviina Alametsä (vihr) olisi kaivannut von der Leyeniltä linjanvetoja EU:n puolustuksesta ja puolustusyhteistyöstä. Hänestä von der Leyen olisi voinut kertoa tarkemmin, miten pienituloisimpia kotitalouksia tuettaisiin energiakriisissä.

ID-ryhmän Laura Huhtasaari (ps) sanoo, että yhteisen vihollisen uhalla komissio syventää federalismia.

Silvia Modig (vas) piti puheen isona uutisena von der Leyenin toivetta EU:n perussopimuksen avaamisesta, mikä mahdollistaisi isot muutokset esimerkiksi EU:n päätöksenteossa.

”Jäin kaipaamaan ruokakriisiin vahvaa kannanottoa. Ei tuo puhe tuonut tulevaisuuskuvaa tavan kansalaiselle, joka on huolissaan sähkölaskustaan.”

Mauri Pekkarinen (kesk) Renew’sta kaipasi myös ajatuksia ruuantuotannosta ja vastauksia siihen, miten energiakriisistä selvitään ensi talvena.

”Konkretia jäi ihan tylsäksi.”

EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd) mukaan Ursula von der Leyenin Unionin tila -puheessa hyvää oli se, että hän kehotti Eurooppaa olemaan enemmän hereillä estääkseen uudet riippuvuudet raaka-aineiden tuottajamaihin.

Urpilaisen mukaan puheessa näkyi jo se, että EU-komissio on toimikautensa jälkimmäisellä puoliskolla.

Suuria uusia esityksiä puhe ei sen takia sisältänyt, mutta Urpilainen pitää kokonaisuutta silti vahvana.

Urpilainen vastaa komissiossa kansainvälisistä kumppanuuksista. Komission puheenjohtaja von der Leyen painotti puheessaan ”uusia kumppanuuksia”, joita Euroopan on solmittava samanmielisten maiden kanssa.

Von der Leyenin mukaan EU tarvitsee samanmielisiä kumppaneita. Niiden kanssa EU voi turvata esimerkiksi työ- ja ympäristönormien noudattamisen EU:n rajojen ulkopuolella.

Von der Leyenin mukaan tämä tarkoittaa muun muassa kahdenvälisiä kauppasopimuksia, joista Chilen, Meksikon ja Uuden-Seelannin kanssa tehdyt sopimukset on tarkoitus ratifioida seuraavaksi. Lisäksi komissio haluaa jatkaa neuvotteluita muun muassa Australian ja Intian kanssa.

”Eli ajatuksena on, että samaan aikaan kun tuetaan Ukrainaa, emme käännä selkäämme globaalisti, vaan haemme uusia kumppanuuksia”, Urpilainen sanoo.

Von der Leyen mainitsi myös komission Global Gateway -investointiohjelman, josta Urpilainen on vastuussa. Sen on tarkoitus olla vastaveto Kiinan vaikutusvallan kasvulle muun muassa Afrikan maissa.

Von der Leyen kehui sen tuottavan jo käytännön tuloksia: Ruandaan ja Senegaliin rakennetaan EU:n tuella mRNA-rokotetehtaita.

”Me haluamme vahvistaa myös Afrikan strategista autonomiaa, ettei se olisi niin riippuvainen tuonnista niin terveydenhoidossa kuin ruuantuotannossa. Monelle oli varmaan yllätys, kuinka paljon Afrikka tuo ruokaa Venäjältä ja Ukrainasta”, Urpilainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat