Komissiolta tulossa tiukka esitys Unkarille: EU:n antamia rahoja jäädytetään, jos oikeus­valtio­rikkomuksia ei korjata

Euroopan parlamentti: Unkari ei ole enää täysi demokratia.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán osallistui toukokuun lopussa EU-johtajien huippukokoukseen.

15.9. 13:36 | Päivitetty 15.9. 16:54

Strasbourg

EU:n komissio aikoo ehdottaa sunnuntaina Unkarin saamien EU-budjettirahojen osittaista jäädyttämistä oikeusvaltiorikkomusten takia.

HS:n tietojen mukaan jäädytys koskee koheesiorahoja ja siellä kolmea eri ohjelmaa, jotka liittyvät energiatehokkuuteen, liikenteeseen ja alueiden rahoitukseen. Ohjelmien rahoituksesta 70 prosenttia keskeytettäisiin.

Komission esitys vaatii taakseen jäsenmaiden määräenemmistön.

Esitystä voi kuvata historialliseksi, sillä EU ei ole aiemmin uhannut pysäyttää yhden jäsenmaansa rahoitusta yhteisestä budjetista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU:n vuosien 2021–2027 budjetista kaikkiaan 22,5 miljardia euroa on ollut tarkoitus suunnata koheesiorahaston kautta Unkarille.

HS:n saaman arvion mukaan jäädytys koskisi useita miljardeja euroja.

Koheesiorahastolla suunnataan EU-varoja jäsenmaille, joiden bruttokansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Esitys EU-budjettivarojen jäädyttämisestä on uusi vaihe pitkässä prosessissa. Jäsenmaat sopivat vuonna 2020 oikeusvaltiomekanismista, jonka pohjalta EU voi jäädyttää EU-tukirahat mailta, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta vastaan.

Unkari ja Puola väittivät mekanismin olevan EU-oikeuden vastainen ja veivät asian EU-tuomioistuimeen, mutta hävisivät. EU-tuomioistuin päätti helmikuussa, että mekanismin käytölle ei ole estettä.

Komissio käynnisti mekanismin huhtikuussa Unkariin lähetetyllä kirjeellä. Vastaukset eivät tyydyttäneet, ja kesän aikana komission juristit ovat rakentaneet esitystä, mistä ja miten paljon budjettivaroja leikattaisiin.

EU:n pitää kyetä osoittamaan yhteys oikeusvaltiorikkomusten ja budjetin välillä.

Jäädytyksen kohteena olevat ohjelmat on valittu todennäköisesti siksi, että niihin liittyvistä väärinkäytöksistä ja korruptiosta löytyy todisteita. Komissio on ollut huolissaan etenkin julkisiin hankintoihin liittyvistä väärinkäytöksistä Unkarissa.

Oikeusvaltiorikkomuksia ovat myös laiminlyönnit esimerkiksi korruption torjunnassa.

Unkari voi vielä saada budjettirahansa, jos se tekee muutoksia, jotka turvaavat EU:n budjettivarojen asianmukaisen käytön.

Viitteitä on siitä, että jotain tämänsuuntaista voi olla luvassa. Politico-lehden mukaan Unkarin hallitus on muun muassa lupaillut korruptionvastaisen viranomaisen perustamista ja julkisiin hankintoihin liittyvien käytäntöjen parantamista.

EU:n jäsenmailla on komission esityksen jälkeen yhdestä kolmeen kuukautta aikaa tehdä päätös, jäädytetäänkö budjettivarat. Unkarilla on siis aikaa laittaa muutokset käyntiin.

Oikeusvaltiomekanismista säädettäessä parlamentin pääneuvottelija oli suomalaismeppi Petri Sarvamaa (kok), joka on toistuvasti vaatinut komissiota toimimaan.

Hänen mukaansa on tärkeää, että komissiolta tulisi nyt vedenpitävästi rakennettu toimi. Sarvamaan mukaan Unkari on luvannut vuosi toisensa perään parantaa vallitsevia oloja siinä onnistumatta, joten komission ei pidä mennä halpaan maan lupausten kanssa.

Oma lukunsa on vielä se, voiko Unkari saada sille luvatut yli seitsemän miljardin euron koronaelvytysrahat. Komissio on käynyt tästä erillisiä neuvotteluita Unkarin kanssa.

Torstaina EU-parlamentti puolestaan lisäsi painetta Unkaria kohtaan. Parlamentti äänesti voimaan päätöslauselman, jonka mukaan Unkari ei ole enää täysi demokratia.

Lauselman käytännön merkitys on vähäinen, mutta se kuvastaa parlamentin tunnelmia Unkaria ja sen pääministeriä Viktor Orbánia kohtaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat