Ministeri Lindén: Hallitus pääsi sopuun potilas­turvallisuus­laista – Vasemmisto­liitto ilmoitti heti vastustavansa esitystä

Hallitus antaa esityksen joko tiistaina tai keskiviikkona.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

12.9. 16:36 | Päivitetty 12.9. 19:43

Hallitus on päässyt sopuun kiistellystä potilasturvallisuuslaista, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd). Hallitus antaa esityksen eduskunnalle joko tiistaina tai keskiviikkona. Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti.

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kuitenkin tiedotti heti sovun synnyttyä, että se vastustaa esitystä nykymuodossaan ja vaatii eduskuntakäsittelyssä siihen merkittäviä muutoksia.

”Aikataulupaineen vuoksi vasemmistoliiton ministerit ovat valmiita antamaan esityksen hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi poikkeuksellisesti ilman eduskuntaryhmän hyväksyntää lain sisällölle. Puolueen kansanedustajat aikovat jatkaa työtä lakiesityksen muokkaamiseksi eduskunnan käsittelyssä”, tiedotteessa sanotaan.

Vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat siis osana hallitusta esityksen takana, mutta osana vasemmistoliiton eduskuntaryhmää he taas vastustavat esitystä.

Vasemmistoliitto joutuu äänestämään suojelutyölain esitystä vastaan, mikäli se ei muutu eduskuntakäsittelyssä paremmaksi, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle.

Saramon mukaan laissa on useampia pykäliä, joihin puolue haluaa muutoksia. Valtioneuvostolla on velvollisuus tuoda eduskuntaan esitys, jolla suojelutyö turvataan, mutta annetulla esityksellä murretaan Saramon mukaan lakkoa sellaisistakin kohdista, jotka eivät ole perusteltuja suojelutyön kannalta.

Saramo kertoo uskovansa ja toivovansa, että muutokset tullaan tekemään eduskunnassa.

Potilasturvallisuuslailla voidaan tarvittaessa rajoittaa hoitajaliittojen työtaisteluita. Laki antaisi aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä Tehyn ja Superin keskeyttämään työtaistelunsa ja tarvittaessa määrätä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Lue lisää: Hallituksen esitys­luonnos: Lakkoilevia hoitajia sakon uhalla töihin – Tehyltä jyrkkä viesti Marinille

Hoitajaliitot on vastustaneet lakia voimakkaasti. Niiden mukaan se murtaisi hoitajien oikeuden työtaisteluihin kokonaan.

Lindén kertoo, että lain soveltamisalaa kavennettiin jonkin verran loppuvaiheessa. Esitysluonnoksen mukaan se olisi koskenut sosiaalihuoltoa laajasti, mutta hallitus päätyi rajaamaan ulos muun sosiaalihuollon paitsi hengelle ja terveydelle välttämättömän kotihoidon. Tämä rajaus ei kuitenkaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmälle riittänyt, vaan puolue haluaa laista vieläkin tarkkarajaisemman.

Vuorokauden mittainen lakko uhkaa Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoa jo tämän viikon perjantaina. Siihen potilasturvallisuuslaki ei enää ehdi vaikuttamaan, vaikka eduskunta käsittelisi esityksen nopeasti.

Lindénin mukaan on ”siinä ja siinä”, voiko laki ehtiä ajoissa voimaan ensi viikolla Turun yliopistollisten keskussairaalan teho-osastoa uhkaavaan neljän päivän lakkoon.

Kolmas lakko uhkaa Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastoa neljän päivän ajan syyskuun 27. päivästä alkaen.

Ainakin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri hakevat käräjäoikeudelta turvaamistoimea lakkojen rajoittamiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat