Vasemmistoliiton yllättävä linjaus hoitajalakkoja rajoittavasta laista voi johtaa jopa puolueen lähtöön hallituksesta

Jos vasemmistoliitto äänestää eduskunnassa hallituksen esitystä vastaan, se voi joutua jättämään hallituksen, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen.

Puheenjohtaja Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kotkassa elokuussa.

12.9. 20:08

Hallituspuolueet pääsivät maanantaina päiviä kestäneen intensiivisen väännön jälkeen sopuun esityksestä potilasturvallisuuslaiksi. Tai niin muut hallituspuolueet paitsi vasemmistoliitto hetken luulivat.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kertoi iltapäivällä julkisuuteen sovun syntyneen, mutta pian sen jälkeen vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tiedotti muiden yllätykseksi vastustavansa hallituksen esitystä. Vasemmistoliiton mielestä esitys murtaa hoitajaliittojen lakko-oikeutta liikaa, ja esityksen soveltamisalaa pitää kaventaa merkittävästi.

Vasemmistoliiton linjaus voi johtaa puolueen lähtöön hallituksesta. Puolueen vaatimia merkittäviä muutoksia lakiesitykseen ei todennäköisesti pikaisessa eduskuntakäsittelyssä tehdä.

Ja jos ryhmä äänestää eduskunnassa hallituksen esitystä vastaan, se voi joutua jättämään hallituksen. Muut hallituspuolueet tuskin hyväksyisivät vasemmistoliiton irtautumista hallituksen yhteisestä esityksestä.

Lue lisää: Ministeri Lindén: Hallitus pääsi sopuun potilas­turvallisuus­laista – Vasemmisto­liitto ilmoitti heti vastustavansa esitystä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän linjaus tuli muille hallituspuolueille yllätyksenä. Vaikka ne eivät ole julkisesti arvostelleet vasemmistoa hallituksen yhteisten pelisääntöjen rikkomisesta, taustalla käy kova kuhina.

Lindénkin näytti hämmentyvän käänteestä. Hän kirjoitti Twitter-tilillään saaneensa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselta (vas) puhelimitse kello 14.04 ilmoituksen: Sarkkinen ja vasemmistoliiton toinen ministeri Li Andersson äänestävät valtioneuvostossa sellaisen esityksen puolesta, joka kattaa terveydenhuollon ja kotihoidon muttei muita sosiaalihuollon palveluja. Tällaisen esityksen hallitus myös lähipäivinä antaa.

Lindén siis luuli neuvottelutuloksen syntyneen, sillä vasemmistoliitto oli saanut neuvotteluissa osan muutosvaatimuksistaan läpi. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei kuitenkaan ollut hyväksynyt ministereidensä neuvottelemaa lopputulosta. Sarkkinen ja Andersson ovat ministereinä hallituksen esityksen takana, mutta eduskuntaryhmän jäseninä he taas vastustavat esitystä.

Hieman myöhemmin Lindén poisti Twitter-viestinsä kertomatta syytä.

Hallitus aikoo esittää potilasturvallisuuslakia hoitajaliittojen lakonuhkien vuoksi. Lakonuhat kohdistuvat tehohoitoon Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa sekä kotihoitoon Helsingissä ja Oulussa.

Potilasturvallisuuslain tarkoituksena on velvoittaa töihin riittävä määrä työntekijöitä, jottei ihmisten henki ja terveys vaarannu. Laki antaisi aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä liitot keskeyttämään työtaistelunsa ja tarvittaessa määrätä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Lakko-oikeus on vasemmistoliitolle tärkeä. Puolue on ollut valmis tarvittaessa lakiteitse rajoittamaan teho-osastoihin kohdistuvia lakkoja niiden aiheuttaman hengenvaaran vuoksi.

Se kuitenkin haluaisi, ettei potilasturvallisuuslaki koskisi käytännössä juuri muita kuin lähiviikkoina teho-osastoja uhkaavia lakkoja. Vasemmistoliiton mielestä lailla ei tulisi rajoittaa kotihoidon lakkoja eikä varautua mahdollisiin myöhempiin terveyttä vakavasti uhkaaviin työtaisteluihin.

Hallitus antaa esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle todennäköisesti jo tiistaina. Perjantaina Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoa uhkaavaan lakkoon laki ei ehtisi vaikuttamaan, mutta sillä voitaisiin yrittää puuttua ensi viikon tiistaina Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla alkavaan nelipäiväiseen lakkoon.

Joko tällä viikolla tai viimeistään ensi viikon alussa vasemmistoliitto joutunee ottamaan eduskunnan täysistunnossa lopullisen kantansa potilasturvallisuuslakiin. Painaessaan äänestysnappia puolueen kansanedustajat saattavat samalla ratkaista, jatkaako vasemmistoliitto hallituksessa vai ei.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat