EU-parlamentin pääsihteerin paikka meni Italiaan, suomalaisesta Sanna Lepolasta uuden osaston pääjohtaja

Puhemiehistön jäsen Heidi Hautala (vihr) jatkaa kritiikkiään nimitysprosessia kohtaan.

EU-parlamentti Ranskan Strasbourgissa.

12.9. 23:36

Strasbourg

EU-parlamentin puhemiehistö valitsi myöhään maanantai-iltaan venyneessä kokouksessaan uudeksi pääsihteeriksi eli parlamentin korkeimmaksi virkamieheksi italialaisen Alessandro Chiocchettin, joka on nykyisin parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan kabinettipäällikkö.

Puhemiehistö valitsi myös pääjohtajan vastaperustetulle 13. pääosastolle, joka alkaa vastata parlamentin suhteista kansallisiin parlamentteihin. Pääjohtajaksi valittiin suomalainen Sanna Lepola, joka on nyt EU-parlamentin vasemmistoryhmän pääsihteeri.

Pääsihteeriksi oli tarjolla muitakin sisäisiä ehdokkaita, joista yksi oli suomalainen Leena Maria Linnus. Hän on nykyisin pääjohtajana logistiikasta ja kiinteistöistä vastaavalla osastolla.

Lue lisää: Kaksi suomalaista pyrkii korkeisiin virkoihin EU-parlamentissa – taustalla oleva ”pakettiratkaisu” saa kritiikkiä Heidi Hautalalta

Pääsihteerivalinnasta voi tulla jälkipyykkiä, sillä kaikkia meppejä ei ole miellyttänyt Chiocchettin päätyminen pääsihteerin vaikutusvaltaiselle paikalle.

Yksi puhemiehistön jäsenistä, varapuhemies Heidi Hautala (vihr), vaati etukäteen avoimempaa valintaprosessia sen varmistamiseksi, että pääsihteeriksi nousee pätevin ehdokas.

Ehdokkaat kävivät esittäytymässä puhemiehistölle maanantai-iltana. Hautala sanoo valinnan jälkeen kirjoittamassaan lausunnossa, että ehdokkailla oli kymmenen minuuttia aikaa esittäytyä, ja vain puhemies esitti kysymyksiä.

”Tämä on täysin riittämätöntä eikä alkuunkaan vastaa vaatimuksia, joiden mukaan tärkeät virat parlamentissa tulee täyttää. Se on myös isku kasvoihin kolmelle muulle ehdokkaalle, jotka toimivat nyt pääjohtajatason tehtävissä”, Hautala kirjoittaa HS:n näkemässä lausunnossa.

Hautalan mukaan on selvää, että Roberta Metsola halusi puhemiehistön enemmistön tuella kiirehtiä nimitystä ennen Italian parlamenttivaaleja täyttääkseen nimityksestä tehdyn poliittisen sopimuksen. Tähän sopimukseen saatiin vasemmistoryhmä mukaan nostamalla sen ehdokas uuden pääosaston johtoon.

Uuden parlamentaaristen demokratiakumppanuuksien pääosaston alle siirretään olemassa olevia osastoja ja virkamiehiä ulkosuhteiden ja puheenjohtajiston pääosastoilta.

Hautala kirjoittaa toivovansa, että uusi pääsihteeri aloittaa parlamentin rekrytointiprosessien uudistukset, jotta jatkossa korkean tason nimitykset tehtäisiin avoimesti ja läpinäkyvästi.

Hautalan mukaan Chiocchettin nimitys tulee varmasti vahingoittamaan parlamentin mainetta, koska parlamentti syyllistyi nyt itse siihen, mistä se on kritisoinut muita EU-instituutioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat