Hoitajien hengen­vaaralliset lakot ajoivat Marinin hallituksen kriisin partaalle: Tästä on kyse

Hoitajien lakot uhkaavat teho-osastoja ensi viikolla, ja nyt hallitus kiistelee lakko-oikeuden rajoittamisesta. HS käy läpi, miten tähän on tultu ja mitä seuraavaksi voi tapahtua.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

13.9. 12:57

Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin lakkovaroitukset ovat sähköistämässä työmarkkinoiden ja eduskunnan alkusyksyn. Hallitus antoi tiistaina esityksen potilas­turvallisuus­laista, joka mahdollistaisi henkeä ja terveyttä uhkaavien lakkojen rajoittamisen ja työntekijöiden määräämisen töihin.

Hallituspuolue vasemmistoliitto ilmoitti jo maanantaina äänestävänsä eduskunnassa lakko-oikeutta rajoittavaa esitystä vastaan, jos siihen ei tule merkittäviä muutoksia. Seurauksena saattaisi olla hallituskriisi.

HS käy läpi, mistä tulehtuneessa tilanteessa on kyse ja mitä seuraavaksi on tapahtumassa.

Lue lisää: Vasemmistoliiton yllättävä linjaus hoitajalakkoja rajoittavasta laista voi johtaa jopa puolueen lähtöön hallituksesta

Milloin ja mihin hoitajalakot kohdistuvat?

Tehy ja Super uhkaavat kolmella eri työtaistelulla.

Vuorokauden mittainen lakko uhkaa Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoa ensi maanantaina. Tiistaista alkaen vuorostaan Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoa ja osaa Helsingin kotihoidosta uhkaa neljän vuorokauden lakko. Kolmas lakko kohdistuu syyskuun viimeisellä viikolla Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolle ja Oulun kotihoitoon.

Vaikka lakot eivät ole laajoja vaan melko tarkasti rajattuja, niiden kohdentaminen teho-osastoille uhkaa muun muassa potilasturvallisuutta valvovan Valviran mukaan vakavasti ihmisten henkeä ja terveyttä.

Miten lakoilta voitaisiin välttyä?

Lakot peruuntuvat, jos hoitajaliitot pääsevät sopimukseen työnantajapuolta edustavan KT:n kanssa. Työriidan sovittelu jatkui tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Hoitajaliitot haluavat paljon suuremman palkkaohjelman kuin muu kunta-ala. Muu kunta-ala sopi kesällä palkkaohjelmasta, joka tuo noin prosentin ylimääräiset palkan­korotukset joka vuosi viiden vuoden ajan.

Hoitajaliitot taas haluavat joka vuosi 3,6 prosentin ylimääräiset palkankorotukset vientialojen määrittämän niin sanotun yleisen linjan palkankorotusten päälle. Työnantaja­puolen mielestä vaatimus on veronmaksajien näkökulmasta aivan liian kallis ja epärealistinen.

Vaikka sopimusta ei syntyisi ennen ensi viikkoa, lakot saattavat peruuntua ilman potilas­turvallisuus­lakiakin. Kaikki kolme lakkojen kohteena olevaa sairaanhoitopiiriä ovat nimittäin hakeneet käräjäoikeudelta määräystä lakkojen kieltämiseksi. Sairaanhoitopiirit vetoavat lakkojen aiheuttamaan kohtuuttomaan haittaan. Käräjä­oikeuden päätöksiä ei vielä tiistaina tullut.

Lue lisää: Työn­antaja yrittää estää teho-osaston lakon täysin poikkeuksellisella toimella – Vaatii ammatti­liitoille miljoona­sakkoa, jos lakko toteutuu

Lue lisää: Taas uusi sairaan­hoitopiiri yrittää estää teho-osaston lakon oikeus­teitse

Miksi hallitus esittää potilasturvallisuuslakia?

Hallituksella on velvollisuus suojella ihmisten henkeä ja terveyttä käytettävissä olevilla lainsäädännöllisillä keinoilla. Tämän on todennut myös oikeuskansleri.

Potilas­turvallisuus­laki otettaisiin käyttöön, jos lakot eivät sopimuksen ansiosta tai käräjäoikeuden määräyksillä peruunnu. Laki antaisi alue­hallinto­virastoille mahdollisuuden määrätä hoitajaliitot keskeyttämään työtaistelunsa ja tarvittaessa määrätä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Määräaikainen laki olisi voimassa tammikuun loppuun saakka.

Miksi vasemmistoliitto vastustaa esitystä?

Vasemmistoliitto hyväksyisi teho-osastoille kohdistuvien lakkojen rajoittamisen. Puolueen mielestä hallituksen esitys on kuitenkin liian laaja, sillä se kohdistuu myös muuhun hengelle ja terveydelle välttämättömään terveydenhuoltoon sekä kotihoitoon. Lisäksi esityksessä varaudutaan hoitajien mahdolliseen joukko­irtisanoutumiseen.

Vasemmistoliitto on valmis äänestämään esityksen puolesta eduskunnassa vain, jos sen soveltamisalaa kavennetaan merkittävästi. Tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että puolueen ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat osana hallitusta esityksen takana mutta osana eduskuntaryhmää sitä vastaan.

Hoitajaliitot vastustavat hallituksen esitystä kaikilta osin, eli ne eivät hyväksyisi minkäänlaista lakko-oikeutta rajoittavaa lakia.

Entä jos vasemmistoliitto äänestää esitystä vastaan?

Hallituksen esitystä käsitellään ensin eduskunnan valiokunnissa, ja siitä äänestetään täysistunnossa aikaisintaan loppuviikosta. Jos vasemmistoliitto ei eduskuntakäsittelyn aikana saa läpi vaatimiaan muutoksia ja eduskuntaryhmä äänestää hallituksen esitystä vastaan, puolue saatetaan heittää ulos hallituksesta.

Hallitus pystyisi todennäköisesti siinäkin tapauksessa äänestämään lain hyväksymisen puolesta, jos Sdp:n, vihreiden, keskustan ja Rkp:n rivit pysyvät yhtenäisinä. On myös toistaiseksi epäselvää, tukevatko oppositiopuolueet potilas­turvallisuus­lakia vai eivät.

Jännitteinen tilanne voi yhä raueta, jos työmarkkinaosapuolet pääsevät lähipäivinä sopuun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat