Pääministeri Marin EU-parlamentille: Viisumien myöntämistä venäläisille on rajoitettava voimakkaasti

”Pakotteiden on näyttävä myös tavallisten venäläisten arjessa”, parlamentille puhunut pääministeri linjasi. Hänestä tähänastiset toimet eivät riitä.

13.9. 11:57 | Päivitetty 13.9. 14:25

Strasbourg

Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti puheessaan EU-parlamentille vaatimuksen siitä, että viisumien myöntämistä venäläisille on rajoitettava voimakkaasti.

”Pakotteiden on näyttävä myös tavallisten venäläisten arjessa. Ei ole oikein, että samalla kun Venäjä tappaa Ukrainassa siviilejä, venäläiset turistit matkustavat vapaasti Euroopassa”, Marin sanoi europarlamentaarikoille tiistaina.

Marinin mukaan on perusteltua, että EU:n ja Venäjän viisumihelpotussopimuksen soveltaminen on keskeytetty täydellisesti. Se ei kuitenkaan ole hänestä yksinään riittävä päätös.

Marin otti tiukan linjan venäläisten viisumeihin jo elokuun alussa Ylen haastattelussa.

EU on herännyt viisumiasiaan hitaasti. Unionissa oltiin pitkään sitä mieltä, että pakotteiden pitää kohdistua Venäjällä niihin, jotka rahoittavat Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan, ei tavallisiin venäläisiin. Nyt ääni kellossa on muuttunut.

EU:n ulkoministerit sopivat elokuun lopussa viisumihelpotussopimuksen keskeyttämisestä. Se ei tarkoita, että viisumeita ei enää myönnettäisi, mutta niiden hinta nousee, käsittelyajat pitenevät, ja niihin vaaditaan lisädokumentteja. Venäläisiä ei toisin sanoen enää suosita millään tavalla.

Lue lisää: Euroopan komissio ehdottaa Venäjän ja EU-maiden viisumi­helpotus­sopimuksen keskeyttämistä

Viime perjantaina EU lisäksi tiukensi viisumien myöntämisperusteita, mutta käytännössä Suomi on ottanut kyseiset perusteet jo käytäntöön, sanoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner Iltalehden haastattelussa.

Baltian maat ja Puola aikovat lopettaa Schengen-viisumien myöntämisen venäläisille 19. syyskuuta alkaen ja rajoittaa venäläisten maahantuloa. Päätös saattaa lisätä venäläisten kauttakulkua ulkomaille Suomen kautta.

Marin sanoi puheensa jälkeen suomalaistoimittajille haluavansa nähdä tilanteen, että venäläiset eivät olisi turisteina Euroopassa.

”On hallituksen vahva tahtotila, että yhteisesti saisimme Euroopassa sovittua sellaisesta ratkaisusta, että venäläiset eivät voisi vapaasti matkustaa Euroopassa turisteina. Emme halua estää sitä, että perheenjäsenet eivät saisi nähdä toisiaan, tai estää, että muista humanitäärisistä syistä Eurooppaan ei voisi tulla, mutta turismi pitäisi saada loppumaan.”

Marin sanoi keskustelleensa asiasta myös sisäasioista vastaavan komissaarin Ylva Johanssonin kanssa. Hänen mukaansa venäläisten turistien maahantulon estäminen on ”hyvin hankala kokonaisuus”, eikä Suomellakaan ole täyttä varmuutta, miten se oikeudellisesti olisi mahdollista tehdä.

Marin sanoi toivovansa EU:lta juridista selkänojaa, jotta Schengen-alueelle tulevien venäläisturistien kauttakulku Suomen kautta olisi mahdollista estää.

”Käytännössä meillä on mahdollisuus hidastaa niin paljon viisumien myöntämistä, että hyvin vähän turisteja EU-alueelle enää tulisi. Se on ollut myös komissaarin neuvo tilanteeseen.”

Sanna Marin vetosi puheessaan meppeihin, että Eurooppa pysyisi yhtenäisenä myös tulevina aikoina.

”Yhteiskuntiemme kiristäminen energiatoimitusten kautta on tapa murentaa eurooppalaisten tukea Ukrainalle ja hajottaa yhtenäisyyttämme. Tässä Putin ei saa onnistua”, Marin sanoi.

”Venäjän mielestä moninaisuus, demokratia ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen tekevät meistä heikkoja. Tätä synkkää oppiaan Venäjä vie maailmalle. Mutta juuri tämä tekee meistä vahvoja.”

Marinin mukaan EU:n on välttämätöntä etsiä kaikki keinot, joilla voi turvata energian saannin ja laskea energian hintaa. Hänen mukaansa tavanomaiset keinot eivät riitä, vaan poikkeuksellisiakin toimia voidaan tarvita.

Hän vaati myös investointeja uusiutuvaan tuotantoon, yhteisiin eurooppalaisiin siirtoverkkoihin ja varastointiteknologiaan.

Suomalaiset äänenpainot kuuluivat, kun Marin siirtyi siihen, kuka maksaa energiatuet ja jätti-investoinnit.

”On selvää, että EU:n budjetin on oltava riittävä turvaamaan unionin toimintakyky myös kriiseissä. Toimintakyvyn kehittäminen ei tapahdu budjettia kasvattamalla tai yhteisiä talouden pelisääntöjä löysäämällä”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa koronapandemian jälkeen tehty talouden elpymisväline on kertaluontoinen ratkaisu, ”ei malli tuleviin kriiseihin”.

”Talouspoliittisen vastuun tulee jatkossakin kuulua jäsenvaltioille itselleen perussopimusten mukaisesti.”

Marinin mukaan EU:ssa tarvitaan silti yhteisiä pelisääntöjä talouspolitiikassa, ja niitä on edelleen kehitettävä.

Marin ei ole innostunut etenkään Ranskan ajamasta koko EU:n kehittämisestä niin, että EU:n ”perustuslakia” eli perussopimuksia avattaisiin.

EU:n päätöksenteko on säännöllisesti ajautunut juntturaan siksi, että jäsenmailta vaaditaan yksimielisyyttä muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa, esimerkiksi pakotteissa Venäjää kohtaan. Muun muassa tätä haluttaisiin muuttaa.

Marinin mukaan siihen ei tarvita perussopimusten avaamista, vaan määräenemmistöpäätöksiä olisi mahdollista lisätä jo nyt.

Tämä on tosin helpommin sanottu kuin tehty. Useat maat haluavat pitää kiinni veto-oikeudestaan EU-päätöksiin.

Marin linjasi myös, että Euroopan on oltava riittävän omavarainen – niin ruuantuotannossa ja energiassa kuin myös lääkkeissä ja puolustusmateriaaleissa.

Hän myönsi myös, että Eurooppa suhtautui aivan liian naiivisti Venäjään ja rakensi oletuksensa sen toiminnasta virheellisiin käsityksiin.

”Meidän olisi pitänyt tarkemmin kuunnella ystäviämme Baltiasta ja Puolasta, jotka ovat eläneet neuvostovallan alla. Maksamme nyt yhdessä kovaa hintaa riippuvuudestamme venäläisestä energiasta.”

Marinin mukaan tästä seuraa se oppi, että EU ei voi nojata autoritaarisiin maihin kriittisissä teknologioissa tai tuotantoketjuissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Kiinaa.

Marinin puhetta seuranneessa keskustelussa kuultiin puheenvuoro jokaiselta parlamentin poliittiselta ryhmältä.

Niiden kirjo oli melkoinen: vihreiden Philippe Lamberts haastoi Marinia ilmastopolitiikasta ja sanoi Suomen esiintyvän vihreän siirtymän edelläkävijänä, samalla kun Suomen maankäyttösektori on muuttunut nielusta päästölähteeksi.

Sen ohella Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmää edustava Assita Kanko otti ainoana kantaa Marinin bilekohuun ja puolusti häntä voimakkaasti.

"Tämä on Eurooppa, hyvät ystävät – paikka, jossa naiset voivat viedä maansa Natoon ja pitää samalla hauskaa", Kanko sanoi.

"Me tarvitsemme sitä, että pidät pääsi pystyssä, pääministeri Marin. Näyttäkää nuoremmille naisille, että politiikka kuuluu myös heille.”

Kankon yllä oli sanojen pontimeksi samanlainen biker-tyylinen nahkatakki, jollaista myös Marin on usein käyttänyt.

Marin sanoi olevansa ylpeä siitä, että Suomen hallitusta johtaa viisi naispoliitikkoa, jotka ovat hänen mukaansa toteuttaneet edistyksellistä politiikkaa kriisien keskellä.

Lue lisää: Hallitus linjaa venäläisten turistien viisumeista tiistaina, tästä viisumi­kysymyksessä on kyse

Lue lisää: EU:n ulkoministerit pääsivät sopuun viisumeiden myöntämisen rajoittamisesta venäläisille – Haaviston mukaan moni ymmärsi vasta kokouksessa, miten paljon rajan yli liikutaan

Oikaisu 13. syyskuuta kello 14.10: Vihreiden puhuja Philippe Lambert ei sanonut suomalaismetsien muuttuneen nieluista päästölähteeksi, vaan hän puhui koko Suomen maankäyttösektorista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat