Kiistelty potilas­turvallisuuslaki siirtyi eduskunnan puitavaksi

Jos eduskunta hyväksyy esityksen, se mahdollistaisi hoitajaliittojen työtaisteluiden rajoittamisen.

Tampereella järjestettiin viime keväänä hoitajien mielenosoitus.

13.9. 18:37

Hallitus lähetti tiistai-iltana kiistellyn potilasturvallisuuslain eduskunnan käsiteltäväksi.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi määräaikainen laki välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana.

Lakia sovellettaisiin tilanteissa, joissa asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarantuu vakavasti työtaistelussa, joka kohdistuu kuntien tai kuntayhtymien terveydenhuoltoon tai kotihoitoon.

Lakia sovellettaisiin vain, jos muut keinot eivät olisi riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi ja vain välttämättömässä laajuudessa.

Lakiesitys on laadittu, koska hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet kohdistavansa lakkoaseen teho-osastoihin. Lakot uhkaavat lähiviikkoina muun muassa teho-osastoja Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa.

Lue lisää: Hoitajien hengen­vaaralliset lakot ajoivat Marinin hallituksen kriisin partaalle: Tästä on kyse

Jos eduskunta hyväksyy esityksen, se mahdollistaisi hoitajaliittojen työtaisteluiden rajoittamisen.

On erittäin harvinaista, että työtaistelutoimet uhkaavat suoraan ihmisten henkeä ja terveyttä.

Hallitus on katsonut, että sillä on perustuslaillinen velvollisuus turvata ihmisten henkiä, sillä hoitajaliitot ovat kieltäytyneet lakon aikaisesta suojelutyöstä.

Potilasturvallisuuslaki antaisi aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä liitot keskeyttämään työtaistelunsa ja tarvittaessa määrätä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Tehy ja Super ovat vastustaneet kovin sanoin hallituksen lakiesitystä.

Laki saattaa aiheuttaa myös hallituskriisin, sillä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ilmoitti vastustavansa esitystä nykymuodossaan heti sen jälkeen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ilmoitti maanantaina hallituksen päässeen sopuun lakiesityksestä.

Ryhmä vaatii lakiesitykseen merkittäviä muutoksia eduskuntakäsittelyssä.

Tilanne on harvinaisen erikoinen, sillä vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat osana hallitusta esityksen takana, mutta osana vasemmistoliiton eduskuntaryhmää he taas vastustavat esitystä.

Lakiesityksen mukaan liitoille tulisi velvollisuus huolehtia riittävän työvoiman tarjoamisesta työtaisteluiden aikana.

Jos työnantaja- ja työntekijäpuoli eivät pääse viimeistään viittä vuorokautta ennen lakon alkamista sopuun suojelutyön määrästä, aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta kieltää lakon tai joukkoirtisanomisen toimeenpanon sakon uhalla.

Työnantaja voisi määrätä työntekijän myös työskentelemään toiseen toimintayksikköönsä. Työnantajalla olisi myös mahdollisuus poiketa työaika- sekä vuosilomasäännöksistä.

Jos edellä kuvatutkaan keinot eivät olisi riittäviä välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi työtaistelun aikana, aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön myös sellaisen sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä kunnan tai kuntayhtymän palveluksesta.

Työntekijää tulisi kuulla ennen määräyksen antamista, mutta määräyksen voisi antaa työntekijän vastustuksesta huolimatta. Uhkasakon suuruutta ei määritetä laissa, vaan aluehallintovirasto arvioisi sen tapauskohtaisesti.

Tehy väitti viime viikolla, että poliisit voivat ohjata lakkoilevia hoitajia töihin. Tällaista mahdollisuutta esitysluonnoksessa ei ole.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat esityksen valmistelun aikana saanut läpi lievennyksiä lakiin, ja ne ovat riittäneet vihreille mutta ei vasemmistoliitolle.

Lailla on erittäin kova kiire, joten hallituksen oli jokseenkin pakko antaa se eduskunnalle jo nyt. Eduskunta voi halutessaan muuttaa lakia.

Laki olisi voimassa 31. tammikuuta 2023 saakka.

Hoitajaliittojen ja työnantajapuolen KT:n työriidan sovittelu jatkuu tällä viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat