Maria Ohisalo Ylellä: Vihreät ei saanut läpi tavoitettaan kaivos­lain uudistamisessa – ”Täytyy tunnustaa tappionsa”

Yhdeksi kaivoslain tavoitteista kirjattiin parantaa ympäristönsuojelun tasoa, mutta alan järjestöjen mielestä näin ei hallituksen esityksessä tapahdu.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo, että vihreät olisi halunnut kieltää malminetsinnän kaikilla luonnonsuojelualueilla.

14.9. 9:47

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo myöntää, että vihreät ei saanut tavoitettaan läpi kaivoslain ja luonnonsuojelulain uudistamisessa. Hän kommentoi asiaa Ylen A-studiossa tiistai-iltana.

Ohisalon mukaan vihreät vaati muun muassa, että jatkossa malminetsintä kiellettäisiin luonnonsuojelualueilla.

”Tämä oli meidän tavoitteemme, emme saaneet sitä läpi. Täytyy tunnustaa tappionsa. Mutta hallituksessa on viisi puoluetta ja jos saisimme yksin päättää, laki olisi erinäköinen”, Ohisalo sanoi.

Yhdeksi lain tavoitteista kirjattiin ympäristönsuojelun tason parantaminen, mutta alan järjestöjen mielestä näin ei hallituksen esityksessä tapahdu.

Ohisalo sanoi silti ajattelevansa, että nyt tehtävät muutokset ovat askel eteenpäin. Hän korosti kaivoslain lisäksi valmistelussa olevaa kaivosveroa ja eduskunnassa olevaa luonnonsuojelulain uudistusta. Nämä kaikki vaikuttavat kaivosteollisuuteen tulevaisuudessa.

Lue lisää: Kaivoslain uudistus valmistui: Kaivos­teollisuus arvostelee ”maanomistajan veto-oikeutta”, vihreiden edustaja nostaa esiin geopoliittiset huolet

Kaivoslain uudistus jakoi hallitusta vahvasti erityisesti ympäristökysymyksissä, ja sen valmistelu pitkittyi.

Hallituspuolueet sopivat viime talvena, että malminetsintä kielletään kansallis- ja luonnonpuistoissa, ja valtion muilla luonnonsuojelualueilla sen edellytyksiä tiukennetaan. Vihreät olisi halunnut, että malminetsintä olisi kielletty kokonaan kaikilla luonnonsuojelualueilla.

Hallituksen sopimat tiukennukset sisältyvät luonnonsuojelulain uudistukseen, joka on eduskunnan käsiteltävänä.

Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela kommentoi ympäristötavoitteita Ylen A-studiossa toteamalla, että kaivoslaki on väärä paikka ympäristötavoitteiden ajamiseen. Niistä tulee hänen mukaansa säätää ympäristönsuojelulaissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat