Lääkäriliiton entinen toiminnan­johtaja teho-osastojen lakoista: ”Arvot eivät ole kohdillaan”

”Järjestöt ovat hylänneet eettiset periaatteensa”, Turun apulaispormestarina toimiva Heikki Pälve kirjoittaa.

Lääkäriliiton entinen toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvostelee hoitajien lakkoa HS:n mielipidekirjoituksessaan.

14.9. 9:23

Lääkäriliiton entinen toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvostelee hoitajaliittojen muun muassa teho-osastoihin kohdistuvaa lakonuhkaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Lue lisää: Lakko-oikeuteen liittyy eettisiä ja oikeudellisia reunaehtoja

”Tässä mallissa järjestöt ovat hylänneet eettiset periaatteensa. On syytä ymmärtää, että vaikeasti sairaan oikea-aikaisella hoidolla voidaan myös ratkaisevasti vähentää kärsimystä ja mahdollisia jopa peruuttamattomia invaliditeetteja. Se tietäen lakossa aseeksi on kuitenkin otettu potilaan elämä. Arvot eivät ole kohdillaan”, Pälve kirjoittaa.

Pälve työskenteli Lääkäriliiton toiminnanjohtajana vuosina 2005–2017. Nyt hän toimii Turun apulaispormestarina.

Hoitajaliitot Tehy ja Super uhkaavat kolmella eri työtaistelulla, jotka kohdistuisivat teho-osastoihin ja kotihoitoon. Ne eivät ole suostuneet antamaan lakkojen aikana suojelutyötä, jolla voitaisiin suojata henkeä ja terveyttä.

Vaikka lakot eivät ole laajoja vaan melko tarkasti rajattuja, niiden kohdentaminen teho-osastoille uhkaa muun muassa potilasturvallisuutta valvovan Valviran mukaan vakavasti ihmisten henkeä ja terveyttä.

Lue lisää: Hoitajien hengen­vaaralliset lakot ajoivat Marinin hallituksen kriisin partaalle: Tästä on kyse

Hallitus antoi tiistaina esityksen potilas­turvallisuus­laista, joka mahdollistaisi henkeä ja terveyttä uhkaavien lakkojen rajoittamisen ja työntekijöiden määräämisen töihin. Hoitajaliitot vastustavat tätä.

Esitys on suistanut myös hallituksen kriisin partaalle: hallituspuolue vasemmistoliitto on ilmoittanut äänestävänsä eduskunnassa lakko-oikeutta rajoittavaa esitystä vastaan, jos siihen ei tule merkittäviä muutoksia.

Pälven mukaan ristiriidassa ovat nyt oikeus henkeen ja terveyteen sekä toisaalta työtaisteluoikeus.

”On selvä, että oikeus henkeen on vahvempi ja edellyttää nyt valtiovallalta toimia. Oikeudelliset perusteet lakkorajojen rajaamiseen ovat selvät varsinkin, kun tiedämme, että niiden sisälläkin voi toteuttaa vaikuttavan työtaistelun terveydenhoitosektorilla”, Pälve kirjoittaa viitaten lääkärilakkoon vuonna 2001. Tuolloin tehohoito, ensihoito, psykiatria, lastentaudit, syöpähoidot ja raskaudenseuranta sekä synnytykset jätettiin kokonaan lakkotoimien ulkopuolelle.

Pälve ihmettelee, toimiiko hoitajaliittojen valitsema strategia niiden tavoitteiden hyväksi.

”On vaikea ymmärtää liittojen valitsemaa strategiaa, koska järjestöillä olisi ollut poikkeuksellisen suuri kansalaisten ymmärrys laillisille ja eettisesti toteutetuille työtaistelutoimille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat