Eduskunta keskusteli potilas­turvallisuuslaista, Lindénin mukaan laki tarvitaan yhä: ”Tämä ei ole lakon kieltämislaki”

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella päätöksellä hoitajaliittojen teho-osastoihin kohdistuvien lakkojen alkamisen Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan lain tarpeellisuus pitäisi harkita nyt uudestaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kuvattiin eduskunnassa tiistaina.

14.9. 14:02 | Päivitetty 14.9. 17:32

Peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) puolusti eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona potilasturvallisuuslain edistämistä käräjäoikeuden ratkaisuista huolimatta.

”On hyvä asia, että käräjäoikeus teki päätöksen kieltää lakot. Tämä laki ei ole lakon kieltämislaki. Tämä on itseasiassa lievempi kuin käräjäoikeuden tekemä päätös”, Lindén sanoi.

Eduskunta aloitti keskiviikkona iltapäivällä lähetekeskustelun potilasturvallisuuslaista. Lähetekeskustelu jatkuu vielä myöhemmin illalla, kun muut täysistunnon asiat on käyty läpi.

Helsingin käräjäoikeus kielsi aiemmin keskiviikkona väliaikaisella päätöksellä hoitajaliittojen teho-osastoihin kohdistuvien lakkojen alkamisen Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa.

Lue lisää: Oikeudelta ainut­laatuinen päätös: Kielsi teho-osastojen lakot

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) totesi aiemmin keskiviikkona, että lain edistäminen jatkuu eduskunnassa käräjäoikeuden ratkaisuista huolimatta.

”Tässä kohtaa en voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton”, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Potilasturvallisuuslakia sovellettaisiin tilanteissa, joissa asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarantuu vakavasti työtaistelussa, joka kohdistuu kuntien tai kuntayhtymien terveydenhuoltoon tai kotihoitoon.

Laki on ajanut hallituksen kriisin partaalle.

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmoittanut äänestävänsä eduskunnassa lakko-oikeutta rajoittavaa esitystä vastaan, jos siihen ei tule merkittäviä muutoksia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi keskiviikkona, että käräjäoikeuden päätös asettaa koko lain tarpeellisuuden uudelleen arvioitavaksi.

”Akuuttia aikataulupainetta ei ole, koska oikeus on nyt omalla päätöksellään tehnyt sen, mitä Lindén halusi tehdä lainsäädännöllä”, Andersson sanoi toimittajille eduskunnassa.

”Hallituksen pitää yhdessä ottaa uudelleen tarkasteluun, onko laki välttämätön vai ei.”

Lue lisää: Vasemmistoliiton yllättävä linjaus hoitajalakkoja rajoittavasta laista voi johtaa jopa puolueen lähtöön hallituksesta

Lue lisää: Hoitajien hengen­vaaralliset lakot ajoivat Marinin hallituksen kriisin partaalle: Tästä on kyse

Lähetekeskustelussa myös vasemmistoliiton Merja Kyllönen totesi, että lakia ei pitäisi tässä tilanteessa edistää.

”On aikalisän paikka. Nyt kun käräjäoikeuden päätökset tulivat, katson, että pelkän kotihoidon varassa emme voi tätä lakia edistää. Potilasturvallisuus vaarantuu tässä maassa joka ikinen päivä. Syitä voi jokainen päätöksentekijä etsiä itsestään”, Kyllönen sanoi täysistunnossa.

Myös vihreät on valmis arvioimaan uudelleen potilasturvallisuuslakiin liittyvää kokonaisuutta. Puolueen puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoi eduskunnassa toimittajille, että oikeuden päätökset teho-osastojen lakkojen kieltämisestä muuttavat tilannetta. Ohisalo kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että päätösten perusteella ei tässä kohtaa voi kuitenkaan vetää sellaista johtopäätöstä, että laki olisi täysin tarpeeton.

Oppositiosta arvosteltiin täysistunnossa sitä, että hallitus ei ole pystynyt ratkaisemaan hoitajapulaa.

”Teillä on ollut paljon muuhunkin rahaa. Näyttäkää, että te laitatte sitä oikeaan paikkaan kerrankin”, sanoi kokoomuksen Paula Risikko.

”Tällä hallituskaudella on otettu velkaa 40 miljardia euroa. Yksikään niistä euroista ei ole mennyt hoitajien palkkoihin”, perussuomalaisten Mari Rantanen puolestaan kommentoi.

Hallitukselta tivattiin täysistunnossa myös, miksi potilasturvallisuuslakia alettiin valmistella niin, että lain voimaansaamisessa uhkasi tulla kiire.

Ministeri Lindén vastasi, että varhaisemmassa valmistelussa olisi ollut omat ongelmansa.

”Toisaalta olen kuullut myös, että tällaista ei olisi missään nimessä pitänyt alkaa valmistella aiemmin, koska se olisi ollut vääränlainen signaali työmarkkinapöytiin”, ministeri Lindén vastasi.

Eduskunta hyväksyi täysistunnon aluksi lisätalousarvion, joka koskee 10 miljardin euron hätätukipakettia energiayhtiöille. Ennen potilasturvallisuuslain lähetekeskustelua eduskunta kävi lähetekeskustelun tasa-arvopoliittisesta selonteosta.

Lue lisää: Eduskunta käsitteli selontekoa tasa-arvosta – Keskustan eduskunta­ryhmä kiinnitti huomiota valkoisten, lihaa syövien heteromiesten asemaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat