Venäjä on tukenut ulkomaisia puolueita, poliitikkoja ja virka­miehiä yli 300 miljoonalla dollarilla – Yhdysvaltain ulko­ministeriö ei kommentoi, onko Suomeenkin tullut siivu

Yhdysvallat kertoo jakavansa tietoa Venäjän rahoituksesta asiaan liittyville maille, mutta tietoja ei julkisteta niiden sensitiivisyyden takia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön rakennus Washingtonissa.

14.9. 13:22 | Päivitetty 14.9. 13:26

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei kerro, onko Suomi mahdollisesti niiden yli 20 maan joukossa, jonne Venäjä on yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan kanavoinut poliittista rahoitusta.

Kansainväliset mediat kertoivat eilen Yhdysvaltain julkistamia tiedustelutietoja, joiden mukaan Venäjä olisi siirtänyt vuodesta 2014 lähtien yli 300 miljoonaa dollaria ulkomaisille poliittisille puolueille, virkamiehille ja poliitikoille yli kahdessakymmenessä maassa saavuttaakseen vaikutusvaltaa ulkomailla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnon ”korkea-arvoinen virkamies” kertoi toimittajille puhelinkokouksessa, että rahoitusta olisi kanavoitu muun muassa äärioikeistolaisia puolueita tukevien ajatuspajojen kautta.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän tavoitteena on manipuloida demokratioita sisältäpäin, ja tämän toiminnan arvioidaan vain kiihtyvän tulevina kuukausina.

Lue lisää: Yhdysvaltain tiedustelu­tiedot: Venäjä on tukenut ulkomaisia puolueita, poliitikkoja ja virkamiehiä yli 300 miljoonalla dollarilla

HS tiedusteli Yhdysvaltain suurlähetystöltä Suomessa, onko sillä tietoa mahdollisesta suomalaisten puolueiden tai poliitikkojen saamasta Venäjän rahoituksesta.

”Emme mene tiedustelutiedon yksityiskohtiin, mutta olemme tehneet selväksi huolemme Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa demokraattisiin prosesseihin useissa maissa, mukaan lukien omassamme”, todetaan HS:lle lähetetyssä ulkoministeriön edustajan kirjallisessa kommentissa.

Lausunnon mukaan Yhdysvaltain huoli Venäjän demokraattisiin yhteiskuntiin kohdistuvasta toiminnasta on globaali eikä se kohdistu vain yhteen maahan.

”Jatkamme työskentelyä liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa eri puolilla maailmaa paljastaaksemme Venäjän vahingolliset vaikutusyritykset ja autamme muita maita puolustautumaan Venäjän toimintaa vastaan.”

Tiistaisen uutisoinnin mukaan Yhdysvallat jakaa luottamuksellisesti tietoa maille, joita kerrottu Venäjän rahoitus koskee, mutta tämä informointi pidetään luottamuksellisena tietojen sensitiivisyyden takia.

Suomen ulkoministeriö vastasi HS:n tiedusteluun, ettei sillä ole ”asiassa kerrottavaa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat