Pääministeri Marin: Potilas­turvallisuuslain käsittely jatkuu edus­kunnassa – vasemmisto­liiton Andersson vaatii uudelleenarvioimista

”En voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton”, pääministeri Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

14.9. 13:48 | Päivitetty 14.9. 16:29

Potilasturvallisuuslain edistäminen jatkuu eduskunnassa käräjäoikeuden ratkaisuista huolimatta, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona.

”Tässä kohtaa en voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton”, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Helsingin käräjäoikeus kielsi väliaikaisella päätöksellä hoitajaliittojen teho-osastoihin kohdistuvien lakkojen alkamisen Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa.

Myös asiasta vastaava ministeri, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi, että käräjäoikeuden tuoreet päätökset eivät poista tarvetta laille.

Lindénin mukaan päätökset ovat sidoksissa yhteen aikaan ja paikkaan. Uudella lainsäädännöllä taas tavoitellaan sitä, että yleisesti voidaan turvata potilaiden henki ja terveys työtaistelun aikana.

Eduskunnan aikataulupainetta oikeuden päätös hänestä sen sijaan helpottaa, sillä ensi maanantaina ja tiistaina ei nyt olekaan alkamassa lakkoja.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan on sitä mieltä, että käräjäoikeuden päätös asettaa koko lain tarpeellisuuden uudelleen arvioitavaksi.

”Akuuttia aikataulupainetta ei ole, koska oikeus on nyt omalla päätöksellään tehnyt sen, mitä [perhe- ja peruspalveluministeri] Aki Lindén (sd) halusi tehdä lainsäädännöllä”, Andersson sanoi toimittajille eduskunnassa.

”Hallituksen pitää yhdessä ottaa uudelleen tarkasteluun, onko laki välttämätön vai ei.”

Myös vihreät on valmis arvioimaan uudelleen potilasturvallisuuslakiin liittyvää kokonaisuutta. Puolueen puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoi eduskunnassa toimittajille, että oikeuden päätökset teho-osastojen lakkojen kieltämisestä muuttavat tilannetta.

Keskustelu pitää hänestä avata nyt niin hallituksen kuin eduskunnan kesken.

Hän korosti, että lain pitäisi olla aivan viimesijainen keino.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi potilasturvallisuuslakia toimittajille eduskunnassa keskiviikkona.

Potilasturvallisuuslaki on ajanut hallituksen kriisin partaalle.

Hallituspuolue vasemmistoliitto on ilmoittanut äänestävänsä eduskunnassa lakko-oikeutta rajoittavaa esitystä vastaan, jos siihen ei tule merkittäviä muutoksia.

Marin kertoi keskiviikkona keskustelleensa vasemmistoliiton vastahangasta potilasturvallisuuslakia kohtaan Anderssonin kanssa.

”Olen todennut, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan”, Marin sanoi.

Marin totesi, että heistä kumpikaan ei tunnista, että olisi käyty keskustelua vasemmistoliiton erosta hallituksesta, jos se äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sanoi MTV:n uutisille tiistaina Marinin linjanneen, että potilasturvalakia vastaan äänestävä saa potkut hallituksesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson kuvattiin eduskunnassa keskiviikkona.

sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoi aiemmin keskiviikkona, että hallituksen esityksen käsittely jatkuu normaalisti.

”Lakiesityshän on laajempi, eli se ei koske vain näitä kolmea lakonuhkaa. Se koskee yleisemmin myös mahdollisia tulevia lakonuhkia sellaisiin toimintoihin, joissa työtaistelut voivat vaarantaa terveyden tai hengen”, hän sanoi.

Lohen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa esityksen käsittelyä suunnitellusti, elleivät hallituspuolueet keskenään muuta sovi.

Tavoitteena on ollut saada lakiesitys perjantaina ensimmäiseen äänestykseen. Jos hoitajaliitot noudattavat käräjäoikeuden ratkaisuja ja peruvat lakkonsa, aikataulu ei välttämättä ole yhtä kiireellinen.

”En kuitenkaan ajatellut ainakaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikatauluihin ryhtyä tekemään isompia muutoksia”, Lohi sanoi.

Lue lisää: Oikeudelta ainut­laatuinen päätös: Kielsi teho-osastojen lakot

Lue lisää: Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu – liitot vastustavat edelleen potilas­turvallisuus­lakia

Lue lisää: Hoitajien hengen­vaaralliset lakot ajoivat Marinin hallituksen kriisin partaalle: Tästä on kyse

Lisäys 14.9. kello 15.07: Uutiseen päivitetty Li Anderssonin, Maria Ohisalon ja Aki Lindénin kommentteja.

HS seurasi Marinin eduskunnassa antamia kommentteja hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat