EU:n energia­paketti yksityis­kohtineen julki: Jäsen­maiden sitouduttava sähkön­ säästämiseen huippu­tunteina

Energiayhtiöiden ylisuurten voittojen leikkaus voi tuoda valtioiden kassaan yli 100 miljardia euroa.

Komissio esittää myös tilapäistä voittojen leikkuria uusiutuvan energian ja ydinvoiman tuottajille. Aurinkopaneeleja Guignenin aurinkovoimalassa Ranskassa.

14.9. 16:00

Strasbourg

EU:n komissio esittää jäsenmaille, että ne leikkaisivat sähkönkulutusta vähintään viisi prosenttia huippukulutuksen tunteina.

Jäsenmaille esitetään, että niiden on tunnistettava ne tunnit, jolloin kulutus on korkeimmillaan, ja vähennettävä kysyntää niiden aikana.

Komissio ehdottaa, että jäsenmaat vähentäisivät sähkönkulutusta 10 prosenttia maaliskuuhun 2023 mennessä. Tämä vähentää komission arvion mukaan maakaasun kulutusta 1,2 miljardilla kuutiolla talven aikana.

Useassa Euroopan maassa sähkö on tehty kaasulla, jolloin kaasun hinnan nousu heijastuu sähköön voimakkaasti ja leviää sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismin kautta kaikkialle Eurooppaan.

Komissio jättää sähkön säästössä keinojen valinnan jäsenmaille.

Rahallinen kompensaatio on yksi mahdollisuus: isoille sähkönkuluttajille maksettaisiin, jos ne leikkaavat sähkön käyttöä. Tämän huono puoli on, että se lisää valtioiden menoja.

Lue lisää: EU ei aio asettaa venäläiselle kaasulle hintakattoa

Tämän lisäksi EU:n komissio esittää tilapäistä voittojen leikkuria inframarginaalisille energiantuottajille eli niille, jotka käyttävät sähköntuotantoon muun muassa uusiutuvaa energiaa ja ydinvoimaa. Koska sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantomuodon eli tällä hetkellä maakaasun mukaan, nämä halvemmalla tuottavat keräävät nyt hyvät voitot.

Voittojen raja ehdotetaan asetettavaksi 180 euroon megawattitunnilta. Koko operaation tarkoitus on, että jäsenmaat keräävät ylimääräiset voitot ja käyttävät ne sähköä käyttävien asiakkaiden tukemiseen.

Komissio arvioi, että voittoleikkuri, joka on käytännössä windfall-vero, mahdollistaisi jäsenmaille noin 117 miljardin euron tuotot.

Lisäksi komissio ehdottaa ”solidaarisuusmaksua” öljy-, kaasu- ja hiiliyhtiöille. Kohteena ovat näiden yhtiöiden voitoista se osuus, joka on yli 20 prosenttia kolmen viime vuoden voittojen keskiarvosta. Nämäkin tuotot pitäisi käyttää sähköasiakkaiden hyväksi.

Komissio arvioi, että solidaarisuusmaksulla jäsenmaat voisivat kerätä yhtiöiltä noin 25 miljardia euroa.

Komissio selvittää yhdessä Euroopan arvopaperi­markkina­viranomaisen Esman kanssa, miten sähköjohdannaisilla kauppaa käyvien toimijoiden vakuusvaatimuksia voisi uudistaa. Vakuusvaatimukset ovat sähkön hinnan noustua kiivenneet niin suuriksi, että osa toimijoista on ollut vaikeuksissa vaatimusten täyttämiseksi.

Jäsenmaiden on hyväksyttävä komission esitykset määrä­enemmistöllä. Komissio korostaa toimien poikkeuksellisuutta, minkä vuoksi ne on tarkoitus säätää määräaikaisina.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi Unionin tila -puheessaan keskiviikkona, että komissio jatkaa kaasun hintakaton selvittämistä ja on värvännyt työhön mukaan ison kaasun myyjän Norjan.

EU:n energiaministerit eivät lämmenneet viime perjantaina kaasun hintakatolle, mutta ajatusta ei ole kuopattu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat