Eduskunta käsitteli selontekoa tasa-arvosta – Keskustan eduskunta­ryhmä kiinnitti huomiota valkoisten, lihaa syövien heteromiesten asemaan

”Kentältä kuuluu, että tasa-arvo kuuluu kaikille muille paitsi valkoisille, keski-ikäisille, lihaa syöville ja autolla ajaville heteromiehille”, sanoi keskustan kansanedustaja puheessaan.

Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila kuvattuna eduskunnassa vuonna 2018.

14.9. 16:33

Keskustan eduskuntaryhmä kiinnitti huomiota valkoisten heteromiesten yhteiskunnalliseen asemaan eduskunnassa keskiviikkona, kun keskustelun aiheena oli tasa-arvo.

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin valtioneuvoston tasa-arvopoliittista selontekoa. Keskustan ryhmäpuheenvuoron aiheesta piti kansanedustaja Hanna-Leena Mattila.

”Kentältä kuuluu, että tasa-arvo kuuluisi kaikille muille paitsi valkoisille, keski-ikäisille, lihaa syöville ja autolla ajaville heteromiehille”, Mattila aloitti puheensa.

”Suomen pitää olla tasa-arvoinen maa kaikille. Tasa-arvon pitää toteutua naisten ja miesten välillä, kodeissa ja työpaikoilla, yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja eri-ikäisten suomalaisten tai perheellisten ja yksinasuvien välillä”, hän jatkoi.

Ryhmäpuheenvuorojen ajatellaan edustavan kaikkien puolueen kansanedustajien yhteistä kantaa.

Mattila listasi puheessaan epäkohtia naisten asemassa, mutta myös sanoi keskustan eduskuntaryhmän olevan erityisen huolissaan pojista.

”Poikien keskinäiset erot oppimisessa ovat kasvaneet ja pojat kouluttautuvat vähemmän kuin tytöt. Poikien ja miesten riski kokea väkivaltaa, kärsiä päihdeongelmista ja kuolla naisia nuorempana on suurempi”, Mattila sanoi.

Mattila nosti esiin myös esimerkiksi, kuinka eroperheissä mies joutuu naista useammin lasten arjesta eroon ja etävanhemman rooliin.

Oppositiopuolueet kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset arvostelivat tuoretta selontekoa kovin sanoin.

Esimerkiksi perussuomalaiset kiinnitti huomionsa siihen, että edellisen kerran vastaavaa selontekoa kutsuttiin selonteoksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Nyt käsiteltävänä oli tasa-arvopoliittinen selonteko.

Selonteossa linjataan muun muassa, että Suomen on oltava kaikessa toiminnassa syrjinnästä vapaa ja tasa-arvoinen yhteiskunta. Siinä on aiempaa laajemmin otettu huomioon sukupuolen lisäksi myös esimerkiksi iän, vammaisuuden, etnisen taustan ja sosioekonomisen aseman vaikutukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat