Passin ja henkilö­kortin rinnalle tulossa kännykkä­sovellus, uusista henkilö­tunnuksista poistuu tieto suku­puolesta

Digi- ja väestötietoviraston mukaan digitaaliseen henkilöllisyystodistukseen liittyvien mobiilisovellusten kehittäminen on jo pitkällä.

Sähköistä henkilöllisyystodistusta ja tunnistautumista esiteltiin syyskuun alussa Digi- ja väestötietoviraston tilaisuudessa.

15.9. 15:56

Hallitus esittää digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ottamista käyttöön ensi vuonna. Se tulisi passin ja henkilökortin rinnalle.

”Valtion tarjoamalla kännykkäsovelluksella mahdollistetaan digipalveluissa asiointi kaikille riippumatta asiakassuhteista pankkiin tai teleoperaattoriin. Uudistus toimii osana laajempaa kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on uudistaa perustavanlaatuisesti koko sähköisen asioimisen tapaa myös EU:ssa”, perusteli kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) tiedotteessa.

Sovelluksen lisäksi mahdollistettaisiin vaihtoehtoinen erillinen tunnistusväline niille, jotka eivät voi tai halua käyttää mobiilisovellusta.

Hallituksen esitys menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi ja lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023.

Lue lisää: S-pankin ”laiminlyönti kaikkein pyhimmässä” paljasti pankki­tunnusten haavoittuvuuden –  Valtion tarjoama vaihtoehto tulossa suomalaisten puhelimiin ensi syksynä

Sovelluksia kehittävän Digi- ja väestötietoviraston mukaan digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä. Virasto kertoo, että testikäytössä ovat nyt sekä henkilöllisyyttä että sen tarkastusta koskevat sovellukset.

”Testikäyttäjinä on sekä organisaatioiden edustajia että kansalaisia ja heitä edustavia järjestöjä. Palautetta on saatu paljon, ja se on auttanut meitä löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut, jotta sovellukset palvelevat useimpia”, kertoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta tiedotteessa.

Sovelluksen taustajärjestelmä on integroitu väestötietojärjestelmään sekä poliisin henkilökortti- ja passirekisteriin ja se käyttää Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen vuoksi muutoksia esitetään myös henkilötunnusjärjestelmään.

Esitetyn etärekisteröintimenettelyn myötä ulkomaalainen voisi rekisteröityä mobiililaitteellaan väestötietojärjestelmään ja saada suomalaisen henkilötunnuksen jo ennen Suomeen saapumista.

Järjestelmää esitetään muutettavaksi myös niin, että vuodesta 2027 eteenpäin annettavista uusista henkilötunnuksista ei kävisi ilmi henkilön sukupuoli. Muutos ei vaikuttaisi jo olemassa oleviin henkilötunnuksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat