Hoitajien työkiistaa sovitellaan taas torstaina: ”Kyllä tämä vielä jumppaa vaatii”

Valtakunnansovittelijan mukaan edistymistä on tapahtunut mutta ratkaisu ei ole vielä kulman takana.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara (keskellä) työkiistan osapuolten kanssa valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä tiistaina.

14.9. 18:15

Hoitajien työkiistan sovittelua jatketaan taas torstaina. Sovintoesitystä kiistaan ei syntynyt myöskään keskiviikon aikana.

Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

”Olemme paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta se ei tarkoita että ratkaisu olisi kulman takana. Kyllä tämä vielä jumppaa vaatii”, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Torstain sovittelu alkaa yhdeksältä, ja sitä varten on varattu koko aamupäivä. Tämän jälkeen uutta ajankohtaa ei ole vielä sovittu. Sajavaara kertoi sunnuntaina, että sovitteluaikoja oli tuolloin varattu maanantaista keskiviikkoon.

”Vähän liikahdusta tapahtui ja haluamme selvittää, tarkoittaako liikahdus sitä, että voisimmeko jollain aikavälillä päästä ratkaisuun. Käytämme kaiken ajan, mitä on suotu.”

Sajavaaran mukaan lisää aikaraamia tarjoutui, kun hoitajajärjestöt siirsivät ensimmäistä antamaansa lakkouhkausta. Tehy ja Super ovat ilmoittaneet teho-osastoon kohdistuvan lakkouhkauksen Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan. Lakko olisi päivän mittainen ja ajoittuisi maanantaille.

Lakkoa siirrettiin ennen kuin Helsingin käräjäoikeus kielsi teho-osastoihin kohdistuvien lakkojen aloittamisen miljoonasakon uhalla.

Hoitajien työkiistaa on ratkottu pitkään. Julkisen alan hoitajat ovat olleet ilman työehtosopimusta maaliskuusta alkaen. Elokuussa tehtävässään aloittanut Sajavaara peri vaikean työkiistan edeltäjältään.

Muu julkinen kunta-ala hyväksyi sovittelulautakunnan kätilöimän esityksen kesäkuussa. Ratkaisun myötä julkisen alan palkat nousevat vuosien 2023–2027 aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Tehy ja Super ovat tavoitelleet vielä kunnianhimoisempaa palkkaohjelmaa. Mikäli hoitajajärjestöt onnistuvat tässä, palkankorotukset koskevat myös kunta-alan sote-henkilöstöä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat