Hoitajaliitot päättivät toteuttaa joukko­irtisanoutumiset

Tehy ja Super eivät kertoneet suunnitelmansa yksityiskohtia. Liitot julistivat myös tilapäisen siirron kiellon.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puhuivat tiedotustilaisuudessa Helsingissä toukokuussa.

15.9. 8:01 | Päivitetty 15.9. 15:18

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat päättäneet toteuttaa joukkoirtisanoutumiset. Ne ovat uhanneet työtaistelutoimella jo keväästä lähtien.

Tehyn valtuusto ja Superin liittohallitus päättivät joukkoirtisanoutumisten toimeenpanemisesta keskiviikkona illalla. Liitot eivät kertoneet, koska irtisanoutumisten on määrä toteutua. Tehyn joukkoirtisanoutuminen kohdistuisi erikoissairaanhoitoon ja Superin kotihoitoon.

Liitot julistivat myös niin sanotun tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen.

Hoitajaliittojen ja työnantajapuolen KT:n pitkän ja vaikean työriidan sovittelu jatkuu ensi maanantaina.

Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona sakon uhalla väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakkojen aloittamisen Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoito­piirien alueella. Ensimmäisen teho-osastoja koskevan lakon oli määrä alkaa Kanta-Hämeessä tulevana maanantaina.

Tehy ja Super ilmoittivat torstai-iltana tiedotteessaan, että ne noudattavat käräjäoikeuden määrmää kieltoa eivätkä aloita käräjäoikeuden lakkoja.

Sairaanhoitopiirit vaativat käräjäoikeutta kieltämään lakkojen aloittamisen ensin väliaikaisella ja myöhemmin lopullisella turvaamis­toimipäätöksellä. Vaatimusta perusteltiin muun muassa potilaiden turvallisuudella.

Ratkaisussaan käräjäoikeus kielsi Tehyä ja Superia aloittamasta ja uudistamasta lakkoilmoitusten mukaisia työtaistelutoimia miljoonan euron sakon uhalla. Uhkasakot koskevat kumpaakin liittoa erikseen.

Eduskunta käsitteli torstaina hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista. Se mahdollistaisi hoitajien työtaistelun rajoittamisen, jos työtaistelutoimet uhkaisivat henkeä ja terveyttä.

Osa hallituspuolueista tulkitsi, että käräjäoikeuden ratkaisujen ansiosta suurta kiirettä lain säätämiselle ei ole.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kuitenkin sanoivat torstaina, että potilasturvallisuuslain säätäminen on yhä välttämätöntä muun muassa kotihoidon lakonuhkien vuoksi. Tehyn ja Superin lakot uhkaavat kotihoitoa Helsingissä ensi viikolla ja Oulussa sitä seuraavalla viikolla.

”Saamani tiedon mukaan Helsingissä ikäihmisten kotihoidossa on vakava tilanne, jos siellä ei suojelutyötä saada. Siellä on erittäin vaativassa ja tehostetussa kotihoidossa noin 350 ihmistä. Jos heidän lääkejakelunsa keskeytyy, kysymys on vakavasta hengenvaarasta”, Lohi sanoi.

Torstai-iltana näytti, että lain sisällöstä äänestettäisiin eduskunnassa jo perjantaina. Lopullisesti laki voitaisiin hyväksyä maanantaina.

Tehy ja Super sanovat torstaina julkaisemissaan tiedotteissa, että pitkittyneiden neuvotteluiden ja pahenevan sote-kriisin ja hoitajapulan taustalla on ”kunta- ja hyvinvointi­alue­työnantajien nihkeys ymmärtää sote-alan ongelmien vakavuutta ja vaikutuksia”.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo Tehyn tiedotteessa, että nyt viimeistään tulisi ymmärtää, että hoitajien pakottaminen töihin tai lakkojen murtaminen eivät ole ratkaisuja sote-alan kriisiin ja hoitajapulaan.

”Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava. He äänestävät muuten kaikki jaloillaan”, Rytkönen sanoo.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo järjestön tiedotteessa, että hoitajapula on koetellut sairaalahoidon lisäksi myös kotihoitoa ja vanhustenhoitoa kokonaisuudessaan. Hänen mukaansa yhteiskunnan suhtautuminen iäkkäisiin vain kustannuseränä heijastuu kotihoidon ja vanhustenhoidon vetovoimaan työpaikkana.

”Jotta ala saadaan vetovoimaiseksi, on palkkausta ja työoloja parannettava”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat